Γενική

Ο Πετεινός τίμησε τις χαμένες πατρίδες

Μνημοσύνη: «Ένα οδοιπορικό στον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Καππαδοκία»

Η εκδήλωση «Μνημοσύνη» πραγματοποιήθηκε στον Πετεινό του Δήμου Βιστωνίδας, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του οικισμού, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Στην εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στο Ηρώο του Πετεινού, παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, καθώς και τοπικοί φορείς, ανάμεσά τους ο Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης, ο Δήμαρχος Βιστωνίδας Νικόλαος Ζλάτκος, ο Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Βασίλης Τσολακίδης και ο Δημοτικός Σύμβουλος Ξάνθης Νικόλαος Φωτιάδης, οι οποίοι αναπόλησαν μνήμες από τις χαμένες πατρίδες του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Καππαδοκίας. Επρόκειτο για μια εκδήλωση προσέγγισης της ιστορίας, του πολιτισμού, της μουσικής και του τραγουδιού της προσφυγιάς. Η ιδέα της «Μνημοσύνης», ανήκει στο Δημοτικό Σύμβουλο και κάτοικο Πετεινού Γιώργο Παραστατίδη και υλοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πετεινού, τα μέλη του οποίου ανέλαβαν τη διεξαγωγή της, ύστερα από συλλογική δουλειά και με άλλους τοπικούς φορείς.
Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του χωριού είναι ποντιακής καταγωγής, γνωρίζοντας πολύ καλά τι θα πει προσφυγιά.
Γιώργος Παραστατίδης: «Δουλέψαμε την ιδέα της «μνημοσύνης» και βγήκε ένα αποτέλεσμα καταπληκτικό»
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πετεινού, είναι γνωστός πλέον για τις διοργανώσεις πολλών εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του χρόνου, με μεγάλη αποδοχή. Ο κ. Παραστατίδης ως εμπνευστής της ιδέας δήλωσε πλήρως ικανοποιημένος από την εκδήλωση, λέγοντας ότι θα γίνει και αυτή θεσμός, αφού «όταν οι εκδηλώσεις έχουν την αποδοχή του κόσμου, πρέπει να συνεχίζονται», όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ συνέχισε: «Η «Μνημοσύνη» είναι θύμηση, είναι το μνημονικό μας, είναι οι αναμνήσεις μας. Αυτά προσπαθήσαμε σήμερα να αναδείξουμε μέσα από αυτή την εκδήλωση και νομίζω ότι τα καταφέραμε. Ήταν ένα μήνυμα ειρήνης, αγάπης, αλληλεγγύης. Έτσι πρέπει να προχωρούν οι λαοί, για να δούνε προκοπή και να διαμορφωθεί ένα μέλλον πάρα πολύ καλό για τις επόμενες γενιές».
Ευστάθιος Τουρουνίδης: «Ήτανε μία αναδρομή, μία αναπόληση στις χαμένες πατρίδες»
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να δοθεί έμφαση στην αλληλεγγύη και στην ειρήνη, για να πάψουν επιτέλους να υπάρχουν οι πόλεμοι. Η μουσική και το τραγούδι, αλλά και ο χορός ήταν τα χαρακτηριστικά της «μνημοσύνης», μέσα από τα οποία δίνεται ο πόλεμος για τον πόλεμο.
«Είπαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό για τον Πετεινό, από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε. Ήτανε μια μνημοσύνη, μια αναδρομή, μια αναπόληση στις πατρίδες που χάθηκαν, με έμφαση στην αλληλεγγύη, στην ειρήνη και στην αδελφότητα των λαών, για μην υπάρχει ο πόλεμος, η κακία και το μίσος μεταξύ των ανθρώπων. Μ αυτό το σκεπτικό έγινε η «μνημοσύνη» και πιστεύω ότι είχε μεγάλη επιτυχία», ανέφερε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετεινού Ευστάθιος Τουρουνίδης, εμφανώς ικανοποιημένος από την αποδοχή της εκδήλωσης από τον κόσμο.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα