Γενική

Εγκαινιάστηκε το νέο ανάχωμα στη Βύσσα του Έβρου

Φέρει το όνομα «Σταμάτης» προς τιμήν του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜ- Θ


Ένα έργο που θα προστατεύσει τη Βύσσα του Έβρου από τον κίνδυνο των πλημμυρών εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Δημήτρη Σταμάτη. Πρόκειται για το ανάχωμα το οποίο είχε καταστραφεί κατά την περίοδο των πλημμυρών το χειμώνα του 2007 και αποφασίστηκε να κατασκευαστεί με σκοπό να συγκρατήσει τα νερά του ποταμού Έβρου, σε περίπτωση που σπάσει το τουρκικό ανάχωμα.
Το νέο ανάχωμα φέρει το όνομα «Σταμάτης» προς τιμήν του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜ- Θ, κ. Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος ενέκρινε τις πιστώσεις για την κατασκευή του. Την ονομασία του αναχώματος άλλωστε, την είχε υποσχεθεί ο Δήμαρχος Βύσσας Παναγιώτης Σιανκούρης στον Γενικό Γραμματέα θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τον ευχαριστήσει για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που έγινε την νύχτα εκείνη του 2007 και τελικά αποφεύχθηκε η πλημμύρα του οικισμού της Βύσσας.
Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ, ο Δήμαρχος Βύσσας, η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ Έβρου Φανή Μπαχαρίδου, ο δήμαρχος Ορεστιάδας καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών στρατιωτικών αρχών.
Στην ομιλία του ο κ. Σταμάτης έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία και τη Βουλγαρία, σχετικά με τη συμπεριφορά που θα πρέπει να επιδείξουν στο μέλλον, σε περιπτώσεις πλημμυρών. Αναφερόμενος στην Τουρκία τόνισε ότι «Η γειτονική Τουρκία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν δημιουργεί κέρδη με την αδιάλλακτη στάση της σε περιόδους κρίσεων, αλλά δυσκολεύει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών». Όσον αφόρα την Βουλγαρία ο κ. Σταμάτης σημείωσε ότι «θα πρέπει πλέον ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμορφωθεί με τους νόμους που διέπουν την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και να πάψει να εφαρμόζει το δικό της πρόγραμμα πάνω στη διαχείριση των υδάτων»
Σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, ανέφερε πως «το νέο ανάχωμα στη Βύσσα είναι ένα έργο που αποτρέπει οριστικά τον κίνδυνο εναντίον του ίδιου του χωριού. Το ανάχωμα είναι ψηλό, αυτό σημαίνει ότι αυτό καθαυτό προστατεύει γιατί απαιτείται τεράστια ποσότητα νερού για να το υπερβεί. Το νέο ανάχωμα σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγεί τα νερά σε ασφαλή σημείο εκτόνωσης. Ταυτόχρονα όμως, και αν ό μη γένοιτο θα είχαμε ένα περιστατικό που δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να το προβλέψουμε, έχουμε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε εκτονώσεις και σε άλλα σημεία ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος πλέον εναντίον του χωριού. Αυτές τις ηρωικές ,όπως έλεγε ο δήμαρχος, νύχτες δεν θα τις ξανά ζήσουν οι κάτοικοι. Θα μπορούν να είναι ήσυχοι όσο αφορά τις περιουσίες τους και τη ζωή τους και την ασφάλεια τους γενικότερα»
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Βύσσας Παναγιώτης Σιανκούρης αφού αρχικά ευχαρίστησε το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, τόνισε ότι «οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αναπτύξει πλήρως το αίσθημα ασφάλειας, αφού διαπίστωσαν ότι στις δύσκολες στιγμές τόσο οι δυνάμεις του Στρατού όσο και της Πολιτείας, βρέθηκαν στο πλευρό τους πράττοντας οτιδήποτε ήταν ανθρωπίνως δυνατό».
Εκτός από το ανάχωμα, ο Δήμος Βύσσας έχει υλοποιήσει μεγάλα και σημαντικά έργα μέσω του Γ ΚΠΣ και του Θησέα.
Ο Δήμος Βύσσας έχει χρηματοδοτηθεί μέσω του Γ ΚΠΣ με ποσό που ξεπερνάει τα 2.000.000 ευρώ, ενώ στο Θησέα 1 έχουν εγκριθεί έργα της τάξεως των 3.500.000 περίπου ευρώ , τα οποία όπως τόνισε ο κ. Σταμάτης «με ταχύτητα ο δήμος τα προωθεί ώστε πριν εκπνεύσει η προθεσμία του Θησέα 1 να έχουν ολοκληρωθεί. Έχω κάνει μία συμφωνία, επειδή η περιφέρεια μας παρουσίασε τεράστια απορροφητικότητα όσον αφορά τον Θησέα. Βγήκαμε και στον Θησέα πρωταθλητές, δεν βγήκαμε μόνο στο 3 ο πλαίσιο στήριξης. Η περιφέρεια μας αυτή τη στιγμή έχει μία απορροφητικότητα της τάξης του 65 % στον Θησέα, που σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε τελειώσει. Αυτό μας κατατάσσει πρώτους στην κατηγορία, η αμέσως επόμενη περιφέρεια βρίσκεται στο 50 % . Απέσπασα εξαιτίας αυτού του λόγου, τη δέσμευση του Υπουργείου Εσωτερικών ότι η χρηματοδότηση του Θησέα 2 για την περιφέρεια θα ξεκινήσει πριν ακόμα εκπνεύσει ο Θησέας 1».

Σχετικά Άρθρα