Γενική

Λόγια αγάπης που δίνουν δύναμη

Με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων απέστειλε μήνυμα αγάπης που τροφοδοτεί δύναμη όλους όσους σχετίζονται με την παιδεία μας. Ας δούμε τι αναφέρει:
«Αγαπητά, μου παιδιά,
Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, διδάσκαλοι και καθηγητές,
Γονείς και Κηδεμόνες
Με τη χάρη του Θεού άρχισε μια νέα σχολική χρονιά γεμάτη ελπίδες και προσδοκίες, που αντικατοπτρίζονται στα πρόσωπα των παιδιών μας.
Στα φωτεινά σας ματιά ακτινοβολούν ή δίψα για μάθηση, δικαιοσύνη, ειρήνη και ελευθερία.
Αυτές οι πανανθρώπινες αξίες θα πρέπει να αποτελούν το περιεχόμενο της παιδείας μας και τον στόχο του εκπαιδευτικού μας συστήματος, το οποίο πρέπει να συνδυάζει παιδεία και αγωγή.
Το σχολείο μπορεί να βρει το νόημα του και να εκπληρώσει τον σκοπό του μόνον αν επιστρέψει στην αφετηρία του πού είναι η θεανθρώπινη παιδεία. Είναι γνωστό σε όλους μας εκείνο το μικρό ποίημα, πού εκφράζει απολύτως το σκοπό της παιδείας, όπως αυτός βιώθηκε μέσα στο γένος μας: «Να μαθαίνω γράμματα, σπουδάγματα, του Θεού τα πράματα».
Στην αρχή, λοιπόν, αυτής της νέας σχολικής χρονιάς, εύχομαι ολόψυχα στους μαθητές και προτρέπω να συνειδητοποιήσουν ότι το πρώτο τους μέλημα και ενδιαφέρον θα πρέπει να είναι το σχολείο και να αγαπήσουν το θρανίο, την τάξη και τα βιβλία τους.
Στους δασκάλους και καθηγητές εύχομαι να έχουν εκείνη την υπομονή και την αγάπη, ώστε, μαζί με τις γνώσεις, να μεταδίδουν στα παιδιά μας και τα αγαθά της αγωγής, στους δε γονείς εύχομαι να σταθούν δίπλα στα παιδιά τους, αρωγοί και σύμμαχοι, να ξεπεράσουν οι ίδιοι το άγχος για την επίδοση των παιδιών, ώστε αυτά να επιδίδονται απερίσπαστα και στο άθλημα της γνώσης.Καλή χρονιά και ο Θεός μαζί σας».

Σχετικά Άρθρα