Γενική

Kάδος- ρομπότ πιάνει δουλειά στην Καβάλα

Καλή σαν ιδέα να την δοκιμάσουμε και στην Ξάνθη

Έναν απορριμματοσυλλέκτη διαφορετικό από τους άλλους παρουσίασε ο δήμαρχος Καβάλας, Κ. Σιμιτσής. Πρόκειται για έναν πρωτοποριακό ρομποτικό κάδο συλλογής απορριμμάτων, με ύψος πέντε μέτρα, κάδο που ο δήμος τον προμηθεύτηκε από ελληνική επιχείρηση στη Λάρισα που κατέχει την παγκόσμια ευρεσιτεχνία ο κάδος έχει χωρητικότητα όσο πενήντα παλαιού τύπου κάδοι, των 600 λίτρων ο καθένας, ανοίγει αυτόματα μόλις αντιληφθεί την παρουσία του πολίτη που επιχειρεί να πετάξει σκουπίδια, στον οποίο δίνει και οδηγίες. Μόλις ο κάδος δεχτεί σκουπίδια, πλένεται και απολυμαίνεται αυτόματα. Είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ διαθέτει σύστημα αυτοπροστασίας από την πυρκαγιά.
Μόλις ο κάδος γεμίσει, τότε ενημερώνει με σήμα που στέλνεται σε κινητό τηλέφωνο της υπηρεσίας καθαριότητας, οπότε ειδικό απορριμματοφόρο αναλαμβάνει να τον αδειάσει. Ολόκληρος ο κάδος είναι κατασκευασμένος από ανοξείδωτο ατσάλι και έχει πολύ μεγάλες αντοχές σε φθορές και άσχημες καιρικές συνθήκες.
Η αγορά και η εγκατάστασή του κόστισε στο δήμο 80.000 ευρώ και στόχος του συγκεκριμένου πιλοτικού προγράμματος είναι να τοποθετηθούν συνολικά τέσσερις τέτοιοι κάδοι σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Φώτο: Εκτός των άλλων ο συγκεκριμένος κάδος είναι και καλαίσθητος αφού μοιάζει με κορμό φοίνικα.

Σχετικά Άρθρα