Γενική

Τιμητική διάκριση για τον Ξανθιώτη δημοσιογράφο Βαγγέλη Βασιλειάδη

Για την μαχητικότητα, την διεισδυτική ματιά, την εγκυρότητα και την συνεχή έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση που προσφέρει

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία πριν λίγες μέρες οι εκδηλώσεις «Ξενιτεμένο μου πουλί» στο Σπήλαιο του Δήμου Τριγώνου στο Βόρειο Έβρο. Ψυχή της εκδήλωσης ο εκδότης του «Βορέα» Σταύρος Παπαθανάκης, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στο Βορειότερο Δήμο του Ελλάδας με μεγάλη επιτυχία, με «αιχμή δόρατος» τον πολύ πετυχημένο «Βορέα».
Οι εκδηλώσεις είχαν επίκεντρο φέτος, τους μετανάστες και την μετανάστευση που ειδικά για την περιοχή του Βορείου Έβρου αλλά και ολόκληρη την Θράκη είναι, τραγικά, ορατή.
Την τελευταία βραδιά των εκδηλώσεων τιμήθηκαν για την προσφορά τους δημοσιογράφοι και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από την Θράκη, που ξεπερνούν τις δυσκολίες της έκδοσης των εντύπων τους αλλά και τις εν γένη αντιξοότητες στην άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος στην Ακριτική περιοχή με τα λιγότερα οικονομικά μέσα σε σχέση με το κέντρο.
Μεταξύ των Μέσων Ενημέρωσης που ξεχώρισαν, ήταν ο ΑΚΡΙΤΑΣ που βραβεύτηκε για «την μαχητικότητα, την διεισδυτική ματιά, την εγκυρότητα και την συνεχή έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση» που προσπαθεί να δώσει στους Ακρίτες της Θράκης, δια του εκδότη του και των στελεχών του.
Τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι που βραβεύτηκαν είναι: Ράδιο Έβρος, Βαγγέλης Βασιλειάδης, Αφέντρα Βαρσαμακίδου, Αντώνης Ρούσης, Όλγα Ορφανίδου, Μαρία Νικολάου, Γιάννης Τομαδάκης, Εφ. ΓΝΩΜΗ, Δημήτρης Πέτροβιτς, Λεμονιά Σακαλάκη, Εφ. Παρατηρητής, Δημήτρης Κολιός, Παντελής Αθανασιάδης, Τηλεόραση Ορεστιάδας, ΕΡΑ Ορεστιάδας, Δήμος Μπακιρτζάκης, Βασίλης Κάργας, Θανάσης Δημοσχάκης.
Σε δήλωση του προς την εφημερίδα μας ο εκδότης- διευθυντής του «Βορέα» Σταύρος Παπαθανάκης επισημαίνει: «Είμαι ενθουσιασμένος και εντυπωσιασμένος από την ανταπόκριση του κόσμου. Πριν έναν χρόνο έγινε το ξεκίνημα και μιλήσαμε για τη γέννηση ενός θεσμού, φέτος τη δεύτερη χρονιά έχουμε την εδραίωση ενός θεσμού. Το «Ξενιτεμένο μου πουλί…» ως θεσμός για το φαινόμενο της μετανάστευσης και τους μετανάστες εξελίσσεται σε ένα θεσμό υπερτοπικής σημασία και εμβέλειας. Διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα δράσεων, πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων στην Περιοχή Τριγώνου. «Ήταν οι καλύτερες εκδηλώσεις στην ιστορία του Τριγώνου», μας είπαν οι επισκέπτες. Πολλά τα θετικά σχόλια από τους απόδημους. Ήδη είμαστε στη διαδικασία σχεδιασμού της διοργάνωσης του 2010. Στόχος μας ήταν και παραμένει να αναδείξουμε το πρόβλημα της μετανάστευσης σε μια περιοχή που έχει χάσει την τελευταία 40ετία το 50% του πληθυσμού της και μαζί με τη δική μας εμπειρία να ανοίξουμε ένα παράθυρο στον κόσμο και να κατανοήσουμε τις τοπικές εξελίξεις ως αναπόσπαστο μέρος μιας παγκόσμιας διαδικασίας. Φέτος είχαμε συμμετοχές από Βουλγαρία και Γερμανία. Του χρόνου θα απευθυνθούμε και σε φορείς της Τουρκίας και άλλων χωρών. Στο Τρίγωνο Έβρου που είναι συνώνυμο της εγκατάλειψης, της πληθυσμιακής και δημογραφικής κατάρρευσης, χρειάζονται δημιουργικές υπερβάσεις, καινοτόμες ιδέες και πρακτικές, μια άλλη κουλτούρα συνεργασιών και πρωτοβουλία. Κι αυτό θέλουμε να υπογραμμίσουμε και να αναδείξουμε. Είναι ένας όμορφος τόπος με καταπληκτικό ανθρώπινο δυναμικό, ένας ανεκμετάλλευτος ανθρώπινος αναπτυξιακός, οικονομικός και πολιτιστικός πόρος, μια χρυσή φλέβα που δεν τη χτυπήσαμε στο σωστό σημείο της. Σε μια περιοχή όπου κυριαρχεί το γκρι, υπάρχει ελπίδα και αισιοδοξία, θέληση και δύναμη για ανατροπές και νέα πράγματα».

Σχετικά Άρθρα