Γενική

Έγραψαν οι περιφερειακές εφημερίδες

Τη διάλυση της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα και εκλογές στις 4 Οκτωβρίου ζήτησε την Πέμπτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι η απόφασή του για πρόωρες εκλογές είναι πράξη ευθύνης, προκειμένου να βγει η ελληνική οικονομία πιο δυνατή. Σε νέο μήνυμά του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν είχε το δικαίωμα να αφήσει τον τόπο να σέρνεται μέσα ένα προεκλογικό κλίμα για έξι μήνες, αφού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προκαλούσε εκλογές τον Φεβρουάριο. Τους πρώτους σχολιασμούς πολιτικών προσώπων της Ροδόπης για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών φιλοξενεί σήμερα ο ΠτΘ ήτοι δηλώσεις των Κ. Ναλμπάντη, Π. Δαμιανίδη, Ν. Φακιρίδη, Τ. Χαρίτου και Σ. Κουκλάρη.
Παρατηρητής της Θράκης

Την ώρα που ακόμη και ο ίδιος ο «κουρασμένος» αρχηγός τους ετοιμάζεται να ανακοινώσει τις εκλογές της οριστικής αποχώρησης της πιο αποτυχημένης κυβέρνησης που γνώρισε η χώρα μας, οι αμετανόητοι κύριοι της ΝΟΔΕ Ροδόπης της Ν.Δ., μετά από 5,5 χρόνια πολιτικής απουσίας από τον τόπο και τα προβλήματα του, επέλεξαν τη μέθοδο της πόλωσης και των προκλήσεων για να δικαιολογήσουν έστω και την τελευταία στιγμή την ύπαρξη τους.
Με αρχαΐζουσες και παραληρηματικές ανακοινώσεις, που θυμίζουν την προφανώς αγαπημένη τους εποχή της Υ.ΕΝ.Ε.Δ. και του Ε.Ι.Ρ., επιτίθενται με ύβρεις και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του βουλευτή Γιώργου Πεταλωτή. Όμως με αρχαίες εκφράσεις, γνωμικά και παροιμίες αντί επιχειρημάτων, παραδειγμάτων και στοιχείων, είναι βέβαιο πως όχι μόνο δεν μπορούν να διασώσουν την κυβέρνηση τους, αλλά δυστυχώς ούτε και την αξιοπρέπεια τους.
Οι ανακοινώσεις αυτού του ύφους και του ήθους μπορεί να είναι χρήσιμες στη ΝΟΔΕ, όταν θα κληθεί να απολογηθεί για τα πεπραγμένα της στην οργισμένη και προδομένη βάση της Ν.Δ. που θα ζητά εξηγήσεις μετά τη συντριβή στις επερχόμενες εκλογές, δεν αφορούν όμως το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του, που με σοβαρότητα, συνέπεια και υπευθυνότητα και κυρίως με σύγχρονη και προοδευτική αντίληψη εργάζονται για την πρόοδο και την ανάπτυξη της περιοχής μας και της χώρας μας.
Φωνή της Ροδόπης

Ντόμινο κινητοποιήσεων στα προεκλογικού χαρακτήρα εγκαίνια της ΔΕΘ και αναρωτιέται εύλογα ο καλόπιστος επισκέπτης, τα αιτήματα τους τελικά ποιόν έχουν αποδέκτη. Ο περιχαρής πατέρας Αλέξης Δερμετζόπουλος πάντρεψε χθες την κόρη του, αλλά ο ανάδρομος Ερμής τά’φερε να ανακοινωθούν οι εκλογές δύο μέρες πριν την τελετή όπου αναμενόταν το μισό κοινοβούλιο και ο πρωθυπουργός να δηλώσουν παρόν. -Πάντως στον Έβρο θα κάνει χαλάστρα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στο κοινοβουλευτικό νεοδημοκρατικό τρίο, αφού έρχεται την επόμενη Τρίτη για να ενισχύσει το κόμμα του μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση. Ο πρώην υφυπουργός οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης ήδη ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία, χωρίς να περιμένει το τελικό ναι από τα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ που διαδίδουν ότι θα είναι εκτός λίστας, όσοι το όνομα τους ενεπλάκη με την υπόθεση της μονής Βατοπεδίου. Ο Έβρος όμως ενδέχεται να δώσει και μια έδρα στο ΛΑΟΣ, κάτι που ανησυχεί το κόμμα της Ν.Δ.. -Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έρχεται στην Ροδόπη και στην Ξάνθη γιατί προφανώς οι εκτιμήσεις και οι δημοσκοπήσεις του κόμματος του, την δείχνουν ως περιοχή όπου το ΠΑΣΟΚ θα έχει το προβάδισμα. Η Ν.Δ. δεν έχει την πολυτέλεια να πράξει το ίδιο με το ΠΑΣΟΚ και έτσι ο Αλέξανδρος Κοντός θα βρίσκεται στα ψηφοδέλτια της. -Ανησυχία όμως έχει προκαλέσει στους μειονοτικούς κύκλους η υποψηφιότητα του Τζεμήλ Καμπζά με την Ν.Δ. γιατί βλέπουν ότι αντί να μείνουν δύο βουλευτές στο Ελληνικό κοινοβούλιο, η διαμάχη με τον Τσετίν Μάντατζη του ΠΑΣΟΚ θα είναι τόσο σκληρή που θα αφήσει και τους δύο, εκτός βουλής. Έτσι τα τελευταία σενάρια φέρνουν τον Τζεμήλ Καμπζά να…….ξανασκέφτεται την υποψηφιότητά του παρόλο που ο ίδιος επιθυμεί. Περίπου στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες επίσημα και τυπικά, αλλά ήδη το Σαββατοκύριακο τα κόμματα θα έχουν ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο. -Η μικρή προεκλογική περίοδος όμως μάλλον δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλες ανακατατάξεις και ανατροπές που θα δημιουργήσουν γκρίνιες, κόντρες με συνέπεια την απώλεια δυνάμεων. Έτσι το ΠΑΣΟΚ στο νομό Ροδόπης πάει ακριβώς με τι ίδιο σχήμα των προηγούμενων εκλογών, εκτός της Όλγας Τσετινέ που στην παρούσα φάση αν και είναι ενεργό στέλεχος του κόμματος δεν επιθυμεί να συμμετέχει ως υποψήφια. -Αναζητείται λοιπόν ο πέμπτος υποψήφιος και όσοι πιστοί προσέλθετε. Η αρχική εκτίμηση ότι δεν θα είναι υποψήφιος ο Κοτζά Μουμίν Ριτβάν μάλλον απομακρύνεται, αφού τελικά παρόλες τις επιφυλάξεις του και την δυσαρέσκεια του για την μη στήριξη στις προηγούμενες εκλογές είπε το ναι. Όσο για το πέμπτο όνομα στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ήδη από τους πρώτους που δήλωσαν συμμετοχή και μάλλον η πλάστιγγα θα γείρει προς αυτόν, είναι ο δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Σαπών Τζανίδης Στέφανος.
Ο Χρόνος

Σχετικά Άρθρα