Γενική

50 χρόνια από τη νίκη του Ελληνικού Στρατού στο Γράμμο και στο Βίτσι

29 Αυγούστου 1949- 2009

Στις αιματοβαμμένες βουνοκορφές του Γράμμου και του Βίτσι, στις 29 Αυγούστου του 1949 (50 χρόνια πριν), ο Ελληνικός Στρατός με θυσίες και ηρωϊσμούς αγωνίσθηκε εναντίον των ξενοκίνητων Κομμουνιστών υπέρ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ και νίκησε.
Νίκησαν τα στρατευμένα παιδιά του Ελληνικού Λαού τον «Δημοκρατικό Στρατό» του Φλωράκη και του Βαφειάδη και σήμερα απολαμβάνουμε στην χώρα μας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Δόξα και τιμή εκ τας Ενόπλους Δυνάμεις της Πατρίδος. Από τα βάθη της ψυχής του το Έθνος απευθύνει υπερήφανον και ευγνώμονα χαιρετισμό προς τα Ενόπλους Δυνάμεις, αι οποίαι με τον ηρωϊσμόν και την αυτοθυσίαν των, ακόμη μιαν φοράν εξασφαλίζουν την ανεξαρτησίαν και την αιωνιότητα της Ελλάδος. Και το Έθνος ολόκληρον υποκλίνεται ευλαβώς ενώπιον της Ιεράς Μνήμης των Αθανάτων Νεκρών μας, του Γράμμου και του Βίτσι. Εις την συνείδησιν των επερχομένων Ελληνικών γενεών αιωνία θα είναι η μνήμη των».
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Αρχηγός Αντιπολιτεύσεως
Δημοκρατικός Πολιτικός Ηγέτης
Ο αείμνηστος Πρωθυπουργός της Ελλάδος, ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, δικαίως απεκάλεσε τους μαχητές του Γράμμου και του Βίτσι «Αγιότερους των Αγίων του Έθνους».
Δυστυχώς σήμερα στην Πατρίδα μας, την χώρα του φωτός, του Πνεύματος και της Δημοκρατίας, φαίνεται ότι μερικοί διαθέτουν ασθενή μνήμη και ασεβούν απαιτούντες μόνο Λήθη και συντάξεις «Εθνικής Αντίστασης», που τις καρπούνται άνθρωποι που έβλαψαν την Πατρίδα μας.
Διακηρύττουν Εθνική Συμφιλίωση και εξυμνούν το έργο του «Δημοκρατικού Στρατού». (Ποιος άραγε ήταν ο Δημοκρατικός Στρατός;). Ο Γέρος της Δημοκρατίας Γεώργιος Παπανδρέου διεκήρυξε ως Πρωθυπουργός από τον Λίβανο: «Μία Πατρίς, μία Κυβέρνησις, ένας Στρατός. Ο Στρατός δεν μπορεί να ανήκει εις πρόσωπα, ούτε εις κόμματα, ούτε εις οργανώσεις ή τάξεις. Ανήκει μόνον εις το Έθνος».
Δεν θα αναφερθώ στις επιχειρήσεις του Γράμμου και του Βίτσι, στις οποίες έλαβαν μέρος και συμπολίτες μας, θα καταγράψω μόνο τις απώλειες για να αντιληφθεί ο αναγνώστης την σφοδρότητα των μαχών:
Αξιωματικοί Στρατού Ξηράς- 391.
Οπλίτες Στρατού Ξηράς- 4.604.
Αξιωματικοί Πολεμικής Αεροπορίας- 6.
Οπλίτες Πολεμικής Αεροπορίας- 1.
Αξιωματικοί και Οπλίτες Χωροφυλακής- 25.
Από πλευράς Κ/Σ 1.182 νεκροί και 637 συλληφθέντες, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των τραυματιών που διεκομίσθηκαν στην Γιουγκοσλαβία του Τίτο και την Αλβανία του Εμβέρ Χότζα.
Έτσι η ψευδοκυβέρνηση του βουνού, υπό τον ΜΑΡΚΟ ΒΑΦΕΙΑΔΗ (εγκληματία πολέμου καταδικασμένου εις θάνατον και αργότερα Βουλευτού του ΠΑΣΟΚ) απέτυχε την αυτονόμηση της Μακεδονίας και ο ίδιος κατέφυγε στην φιλική του Αλβανία.
Παρακαλώ τον αναγνώστη να διαβάσει με προσοχή τα όσα κατέθεσε στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά σε μία συνέντευξη- εξομολόγηση (καθημερινή Κυριακής 2 Δεκ. 2006) ο Λεωνίδας Κύρκος: «Με πιάνει τρόμος άμα σκεφθώ ότι π.χ. αν νικούσε τότε η επανάστασή μας (αναφέρεται στον αντισυμμοριακό αγώνα), θα είχαμε Πρωθυπουργό τον Μάρκο, ένα γελοίο άνθρωπο, τον είδα από κοντά και κατάλαβα τι γελοίος άνθρωπος ήταν. Θα είχαμε Υπουργό Οικονομικών τον Μπαρτζώτα, θα είχαμε Υπουργό της Παιδείας π.χ. τον Στρίγγο, θα είχαμε Υπουργό Εσωτερικών τον άλλον, τον ανεκδιήγητο άνθρωπο που ήρθε από την Κρήτη, τον Βλαντά, ο οποίος ήταν για την εποχή εκείνη ένας ήρωας για την νεολαία, γραμματέας της νεολαίας κ.τ.λ.
Άνθρωποι γελοίοι, χωρίς καμία παιδεία για να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο, σαν αυτόν που φιλοδοξούσαν να παίξουν. Κι’ όμως εκείνη την εποχή, σας επαναλαμβάνω, τους έβλεπα τους ανθρώπους αυτούς σαν γίγαντες…».
Αυτούς που έστρεψαν τα όπλα εναντίον του Ελληνικού Στρατού στον Γράμμο και στο Βίτσι, τους συγχωρούμε ως Χριστιανοί και μεγαλόψυχοι Έλληνες, όμως τους ήρωες που πολέμησαν για την Ελευθερία και την Εθνική Ανεξαρτησία θα τους θυμόμαστε και θα ανάβουμε στην μνήμη τους ένα κεράκι Ευγνωμοσύνης.
Μνήμη Χρειαζόμαστε εμείς οι Έλληνες και όχι Λήθη, αν θέλουμε να μη χαθούμε!!!

Νικόλαος Φωτιάδης
Αντγος ε.α.
Επίτιμος Υδτης Δ ΣΣ.
τ. Πρόεδρος Ενώσεως
Αποστράτων Αξ/κών

Σχετικά Άρθρα