Γενική

«Οι Γιορτές έγιναν μια μονοδιάστατη σουβλακιάδα»

Ανοικτή Επιστολή του Συλλόγου για την προστασία και την αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης

Ξανθιώτες και Ξανθιώτισσες,
Σε σύντομο χρονικό διάστημα η Παλιά Ξάνθη θα βρεθεί για μια ακόμη χρονιά το επίκεντρο των Γιορτών της Παλιάς Ξάνθης, που σύμφωνα με τον Δήμαρχο και τον επίσημο φορέα διοργάνωσης τους, τη Δ.Ε.Α.Ξάνθης είναι «μία από τις σημαντικότερες θεσμοθετημένες εκδηλώσεις του Δήμου Ξάνθης, που συνοδοιπορούν με τον πολιτισμό που παράγεται στην πόλη μας εδώ και δεκαεννέα χρόνια» και παρακάτω «η δημιουργική πανδαισία της μουσικής, του χορού, των εικαστικών και λοιπών εκδηλώσεων είναι απόλυτη έκφραση της κοινής γλώσσας των ανθρώπων του πολιτισμού».
Συμφωνούμε ως προς τη στόχευση οι Γιορτές να αποτελούν μία ευκαιρία ανάδειξης της θαυμάσιας αρχιτεκτονικής της Παλιάς Ξάνθης, όπως επίσης είναι μία ευκαιρία παραγωγής πολιτισμού, που θα τον γευτούμε όλοι εμείς οι κάτοικοι και οι επισκέπτες αυτής της πόλης.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου για την προστασία και την αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης λυπάται που και αυτήν την φορά θα πρέπει να επισημάνει τα ίδια πράγματα όπως και στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια οι Γιορτές έχουν αποκλίνει των αρχικών στοχεύσεων. Ξεκίνησαν με όραμα και κατέληξαν σε μία απέραντη, κακόγουστη και μονοδιάστατη σουβλακιάδα, που λίγη σχέση έχουν με παραγωγή πολιτισμού.
Ο τρόπος διοργάνωσης τους έχει ως συνέπεια:
1) Ένα μεγάλο τμήμα των μονίμων κατοίκων της Παλιά Ξάνθης να δεινοπαθεί και να αναγκάζεται να ανέχεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες καθημερινά επί 10ήμερο μία τρομακτική ηχορύπανση και να καθίστανται οι πόρτες και τα χαμηλά παράθυρά των σπιτιών τους δημόσια ουρητήρια και όχι μόνο.
2) Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι (κατά το πλείστον Καρναβαλικοί και ελάχιστα πολιτιστικοί, με εξαίρεση λ.χ. ΠΑΚΕΘΡΑ, Σύλλογος Εβριτών, ΦΕΞ) να στήνουν τα υπαίθρια στέκια τους άναρχα, απείθαρχα και χωρίς κανένα ειδικό σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής, ώστε αφενός να δυσχεραίνεται επικίνδυνα η κίνηση των πεζών και αφετέρου να καθίσταται αδύνατη η άμεση και ανά πάσα στιγμή εύκαιρη διέλευση ασθενοφόρου, πυροσβεστικού οχήματος, αστυνομικού οχήματος. Όλα αυτά επιτείνονται από την όχι ιδιαίτερα κοινωνική συμπεριφορά των μελών των συλλόγων που αφήνουν τα τροχοφόρα οχήματά τους (αυτοκίνητα, μηχανές) οπουδήποτε.
3) Χιλιάδες κόσμου να συνωστίζονται άναρχα και απείθαρχα στα στενά σοκάκια της Παλιάς Ξάνθης, ώστε ανά πάσα στιγμή να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητά τους, όταν ένα οποιοδήποτε απρόσμενο γεγονός προκαλέσει τη αναγκαστική βίαιη εκκένωση τους.
4) Τα στέκια των συλλόγων να λειτουργούν χωρίς καμία μέριμνα για όλα αυτά τα εύφλεκτα υλικά που διαχειρίζονται, ώστε σε περίπτωση που ανακύψει ανάγκη πυρόσβεσης, να δύνανται να προκληθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
5) Οι Γιορτές να γίνονται θεσμός και ως θεσμός να βρίσκεται στο «απυρόβλητο», χωρίς να καταβάλλεται καμία προσπάθεια βελτίωσης και αναβάθμισής τους.
Έτσι τα τελευταία χρόνια οι Γιορτές «γίνονται» με τον τρόπο που «γίνονται» με συνέπεια ούτε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής του παραδοσιακού οικισμού να αναδεικνύονται ούτε και η λαϊκή παράδοσή του.
Η Παλιά Ξάνθη είναι το μοναδικό αξιοθέατο αυτής της πόλης που προσελκύει επισκέπτες καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Είναι η ατμομηχανή της τουριστικής ανάπτυξης όλου του Νομού.
Γι αυτό λοιπόν δείξτε της την προσοχή που της αρμόζει και δικαιούται. Σεβαστείτε πρώτα και κύρια τους κατοίκους της που είναι η πιο σημαντική εγγύηση για να παραμείνει διατηρητέα η Παλιά Ξάνθη.
Απομακρύνεται από αυτήν την απέραντη «σουβλακιάδα» σε παρακείμενους χώρους (λ.χ. σε αμφότερες τις όχθες του ποταμού Κόσυνθου, στον χώρο του κολυμβητηρίου και λιμνίου) και κρατήστε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Επιτέλους δώστε καινούρια χάραξη και πορεία στις Γιορτές πάνω στα «πατήματα» των πρώτων εμπνευστών τους.
Κάνουμε έκκληση προς όλες τις υπεύθυνες αρχές αυτής της πόλης να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η διοργάνωση γιορτών τέτοιας έκτασης θέτει μία σειρά ζητημάτων σχετιζομένων με την πολιτική προστασία και τα αστικά δικαιώματα. Φροντίστε να λάβετε μέριμνα έτσι ώστε να μη βρεθεί η πόλη σε καταστάσεις ανεξέλεγκτες. Σας καλούμε να περιφρουρήσετε όλα τα νόμιμα δικαιώματά μας ενόψει όλων αυτών που πρόκειται να συμβούν κατά τη διάρκεια των Γιορτών. Ως ενεργοί πολίτες και κάτοικοι της Παλιάς Ξάνθης δηλώνουμε ότι θα αντισταθούμε απέναντι σε κάθε είδους παραβίαση των νομίμων δικαιωμάτων μας και επιφυλασσόμαστε αν χρειαστεί, να προβούμε σε ενάσκηση όλων των νομίμων δικαιωμάτων μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
του Συλλόγου της για την προστασία και την αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα