Γενική

Διακοπές στη Μυτιλήνη στο νησί της Σαπφούς

Γράφει ο Νικόλαος Φωτιάδης*

Είχα την ευκαιρία φέτος να επισκεφθώ την υπέροχη Μυτιλήνη, ένα νησί του Αιγαίου με ιστορία και πολιτισμό, απέναντι από τα Μικρασιατικά παράλια και να απολαύσω για ένα δεκαήμερο τις ομορφιές της.
Παρέα με τον «κολλητό» μου Παναγούλια, φορτώσαμε το αυτοκίνητο και τις γυναίκες μας στο καράβι της ΑΝΕΚ «ALISOS», από το λιμάνι της Θεσ/νίκης και μετά από ταξίδι δέκα πέντε (15) ωρών, φθάσαμε στο λιμάνι της Μυτιλήνης, απ’ όπου το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς μπροστά του είναι το κάστρο και αριστερά του η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Θεράποντα μαζί με άλλα νεοκλασικά κτίρια.
Η διαμονή μας στην Σκάλα Μυστεγνών όλο το διάστημα των διακοπών ήταν άνετη και ιδιαίτερα φιλική. Ο Βασίλης ο Σαρρής (παλιός Μαυροσκούφης) και τι δεν μας σέρβιρε στην ταβέρνα του. Ανθούς από κολοκύθια, καλαμάρια, χταπόδι, λιαστό, ψάρια και ούζο Μυτιλήνης.
Η συνάντησή μου με τον Στράτο του Σταυράκη, που τον είχα Στρατιώτη στην 21 ΕΜΑ το 1972 (πριν 37 χρόνια !!) ήταν ιδιαίτερη συγκινητική όπως και αυτή με τον Βασίλη τον Κούβαρο από τα Πάμφιλα (τεχνίτης αρμάτων την ίδια εποχή).
Στη Χώρα συναντήσαμε και το συμμαθητή μας, τον Γιώργο τον Τσάχαλη, σπουδαίο παιδί και πολεμισταράς στην Κύπρο το 1974. Μας είπε πολλά και θυμηθήκαμε άλλες εποχές.
Το Ι.Χ «έγραψε» 900 χιλιόμετρα από τις συνεχείς εξορμήσεις μας προς Πέτρα, Πλωμάρι, Σιγρί, Βατερά, Ταβάρι, Ερεσσό, Καλλονή και Μοναστήρια.
Η επίσκεψή μας με καράβι από την Τουρκική σήμερα Φώκαια (foca) και στη συνέχεια με λεωφορείο στην πολύπαθη Σμύρνη των τεσσάρων (4) εκατομμυρίων κατοίκων, ήταν κάτι που με γύρισε πολλά χρόνια πίσω τότε που η Ελληνική Σμύρνη είχε τριακόσιες χιλιάδες κόσμο και άνθιζε το Ελληνικό εμπόριο, ο Ελληνικός πολιτισμός και κυμάτιζε η Ελληνική Σημαία.
Απέναντι από την Σκάλα Μυστεγνών έβλεπα τα φώτα από το Αϊβαλί (Κυδωνίαι), την πόλη με τις σαράντα εκκλησιές που τώρα δεν απομένει καμία και το επισκέπτονται οι Έλληνες για ψώνια από το παζάρι.
Όμορφη η Μυτιλήνη, με υπέροχους ανθρώπους και πολλά Μοναστήρια. Έφυγα με το καράβι «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» για την Θεσσαλονίκη με τις καλύτερες αναμνήσεις. Θα ξαναπάω στη Μυτιλήνη, την γούσταρα.

* Αντγος ε.α
Επίτιμος Υδκτής Δ ΣΣ

Σχετικά Άρθρα