Γενική

Έγραψαν οι τοπικές εφημερίδες

ΠΡΟΣΕΔΩΣΕ ΑΛΛΗ ΑΙΓΛΗ ΣΤΟ 8Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Η εξομολόγηση του Καραμανλή
«Για μένα η Θράκη έχει υπάρξει πολύτιμη πηγή εμπειριών και γνώσεων. Εδώ έκανα κάποια από τα πρώτα μου βήματα στην πολιτική. Εμπνεύστηκα από το υψηλό φρόνημα και τα αγνά αισθήματα των Ελλήνων ακριτών. Όπως πάντα συνέβαινε στην ιστορία μας, ως Μακεδόνας βασίστηκα στους Θράκες. Γνώρισα φίλους και τους εμπιστεύτηκα…» Αντίδραση Πεταλωτή για «προεκλογική φιέστα» και «χειροκροτητές», που προκάλεσε έκρηξη αγανάκτησης Έκκληση να μην υπάρχουν διχόνοιες, από τον νομάρχη Άρη Γιαννακίδη, που απέσπασε θερμό χειροκρότημα
Με μια ομιλία σφαιρική που ακουμπούσε όχι μόνο στο συναίσθημα, αλλά προσέδιδε στοιχεία και οπτικές της κυβερνητικής πολιτικής για την Θράκη και τους ανθρώπους της, ο πρωθυπουργός έκανε την επίσημη έναρξη του 8ου παγκόσμιου συνέδριου Θρακών, που φιλοξενήθηκε στην Κομοτηνή στην αίθουσα της παλιάς νομικής.
Αν και η ζέστη ήταν αφόρητη στην αίθουσα λόγω έλλειψης κλιματιστικού, το κοινό παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον, στην επίσημη τελετή έναρξης, την ομιλία του πρωθυπουργού και τα σημεία που εστίασε το βάρος της στο ανθρωπογενές περιβάλλον, την ανάπτυξη, την σύγχρονη μειονοτική πολιτική, την Θράκη με το ιστορικό παρελθόν και τις μεγάλες μορφές που ανέδειξε αλλά και το μήνυμα ότι δεν απεμπολούμε κεραία από τα εθνικά μας συμφέροντα και δίκαια, απέναντι στους γείτονές μας. Ο κ. Καραμανλής διακοπτόταν χειροκροτούμενος. Τα βασικότερα σημεία της ομιλίας του παρουσιάζουμε στην συνέχεια.
Στην τελετή οι μητροπολίτες της Θράκης, ο υπουργός Μεταφορών επικοινωνιών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο γ.γ. Περιφέρειας Δημ. Σταμάτης, η ολυμπιονίκης Πηγή Δεβετζή, ο πρόεδρος διευρυμένης νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ροδόπης Έβρου Γιώργος Μηνόπουλος, ο σοφολογιότατος μουφτής Μέτσο Τζεμαλί, ο πρύτανης Κων. Σιμόπουλος και οι αντιπρυτάνεις του ΔΠΘ, οι νομάρχες Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Ν. Σιδηροχωρίου, Μαρώνειας, Αιγείρου, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων, ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας, εκπρόσωποι συλλόγων Θρακών απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και του εξωτερικού της Δυτικής Ευρώπης, ομογενείς της διασποράς που έχουν σημαντικές θέσεις και παρουσίες στις χώρες όπου ζουν. «Η Θράκη δεν είναι πια η εγκαταλειμμένη εσχατιά. Η Θράκη αλλάζει εικόνα, αλλάζει ρόλο, αλλάζει προοπτική. Θέλω, πριν απ’ όλα, να καλωσορίσω στην πατρίδα τους απόδημους Θράκες, που είναι μαζί μας. Περήφανο τμήμα του οικουμενικού Ελληνισμού οι απανταχού της γης Θράκες μετέχουν ενεργά στους αγώνες για μια δυναμική και περήφανη πατρίδα, για μια δυναμικά αναπτυσσόμενη και περήφανη Θράκη. Οι Έλληνες, όπου κι αν βρισκόμαστε, ενώνουμε σήμερα τις δυνάμεις μας για την Θράκη του μέλλοντος, τη Θράκη του αύριο. Διεκδικούμε και κερδίζουμε το καλύτερο για τον τόπο μας. Συνέδρια, όπως αυτό που ξεκινά την ώρα αυτή, φέρνουν τους απανταχού Έλληνες ακόμη πιο κοντά. Ανοίγουν νέους δρόμους για το όραμα του Οικουμενικού Ελληνισμού. Χαράσσουν πορείες ελπίδας και προοπτικής για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.
Χρόνος

Σε καλό δρόμο, παρά τις όποιες καθυστερήσεις, βρίσκονται οι εργασίες ανακαίνισης, συντήρησης και εκσυγχρονισμού του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς Καβάλας
Σε πρώτη φάση έχει ήδη αντικατασταθεί ο θόλος του κτηρίου και απομένει η ολοκλήρωση ορισμένων μελετών για την έναρξη των υπολοίπων εργασιών που αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα της Δημοτικής Αγοράς και να δημιουργήσουν φιλικό προς τους καταναλωτές περιβάλλον
Αλλάζει όψη και εκσυγχρονίζεται το κτήριο της Δημοτικής Αγοράς της Καβάλας με τις προγραμματισμένες παρεμβάσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει.
Πιο συγκεκριμένα έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εργασίες αντικατάστασης του κεντρικού θόλου του κτηρίου με ουσιαστικά και ορατά αποτελέσματα. Το κόστος της εν λόγω εργασίας άγγιξε τις εβδομήντα χιλιάδες ευρώ.
Η συνέχεια των εργασιών απαιτεί την ολοκλήρωση των ανάλογων μελετών οι οποίες σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Αναπτυξιακής Εταιρείας Καβάλας Μιχάλη Χρυσομάλλη, πρόκειται να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα. Από το σημείο εκείνο και έπειτα αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα όλες οι προγραμματισμένες εργασίες.
Οι μελέτες για την πραγματοποίηση των εργασιών αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα αφού το μεγαλύτερο αριθμό από αυτές τον έχει αναλάβει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας.
«Καθυστερήσαμε πάνω από ένα χρόνο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά καταφέραμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα με τη μεταφορά δαπανών. Ωστόσο, θα χρειαστεί μία επικαιροποίηση σε ορισμένες δαπάνες, αφού στον ένα χρόνο που μεσολάβησε άλλαξαν κάποιες τιμές», συμπλήρωσε αναφορικά με τις εργασίες ο Πρόεδρος της Δημοτικής Αναπτυξιακής Εταιρείας Καβάλας. Σύμφωνα με σχετική απάντηση του Μιχάλη Χρυσομάλλη, η καθυστέρηση αυτή και η διαδικασία επικαιροποίησης των πιστώσεων των εργασιών δεν αναμένεται να επιφέρουν ιδιαίτερες μεταβολές στο συνολικό προϋπολογισμό του έργου.
Ξυράφι

Οι προβληματισμοί για την αποτελεσματικότητά του παραμένουν
•Εντάσεις, εθνικιστικές κορώνες και γιουχαΐσματα σημάδεψαν την πραγματοποίησή του Στην ιστορία και το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας από τις 14- 17 Αυγούστου. Ένα συνέδριο που χαρακτηρίσθηκε από εντάσεις και εθνικιστικές κορώνες και που απέδειξε ακόμη για μια φορά ότι οι προβληματισμοί για την συνέχεια της πραγματοποίησής του είναι παρόντες και εντονότεροι. Παρά το γεγονός ότι είχε ως θέμα την ανάπτυξη της Θράκης, θέμα ευρύ και με μεγάλο πεδίο αναφοράς, για άλλη μια φορά όπως όλα δείχνουν το συνέδριο καταναλώθηκε σε μιζέρια και σε λόγο άνευ ουσίας. Όπως όλα δείχνουν το συνέδριο υποβαθμίζεται και οι διοργανωτές του θα πρέπει να παρέμβουν δυναμικά ώστε να δοθεί μια άλλη ώθηση στη διοργάνωσή του. Απολογισμό του συνεδρίου κάνει σήμερα στον ΠτΘ ο πρόεδρός του Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Δημήτρης Κοτσάκης. Ο κ. Κοτσάκης αναφέρεται στα συμπεράσματα του συνεδρίου αλλά και στις εντάσεις που υπήρξαν και με αφορμή την παρουσία του κ. Καραμανλή αλλά και κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου όταν ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Πεταλωτής, εκπροσωπώντας το Κόμμα και τον αρχηγό του, ανεβαίνοντας να χαιρετήσει έγινε αντικείμενο γιουχαΐσματος από πλευράς συνέδρων.
Παρατηρητής της Θράκης

Σχετικά Άρθρα