Γενική

Ο Ευτύχης Μπλέτσας υπηρετεί την μαμά πατρίδα στην Ξάνθη

Αποκλειστική Συνέντευξη του γνωστού τηλεπαρουσιαστή στην XanthiNews

Από την «Κουζίνα της Μαμάς» την γνωστή και πετυχημένη εκπομπή του ALPHA στην μαμά πατρίδα και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο Αποστολίδη στην Ξάνθη βρίσκεται ο γνωστός τηλεπαρουσιαστής Ευτύχης Μπλέτσας. Η XanthiNews τον συνάντησε στο Λορέντζο στην κεντρική πλατεία και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του και να κάνει μια άκρως απολαυστική συνέντευξη!
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
O Ευτύχης Μπλέτσας γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στην Αγγλία, κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και ζει ανάμεσα στις 3 μεγάλες του αγάπες: Τη μαγειρική, τη μουσική και τα ταξίδια.
Όλα ξεκίνησαν στην κουζίνα της μαμάς. Απ αυτή τη βιοτεχνία ηδονικών γεύσεων κι από τα προϊόντα της- φτιαγμένα πάντοτε με αγνά υλικά- προκλήθηκε ο αθεράπευτος εθισμός του στο καλό φαγητό. Αργότερα, στις προσκοπικές κατασκηνώσεις, δοκίμασε να ζωντανέψει τις μητρικές συνταγές, παρασκευάζοντας πιστά υποκατάστατα που τα κατανάλωνε με μουσική υπόκρουση, αφού μια καινούργια αγάπη είχε εισβάλει στη ζωή του κρυμμένη μέσα σε μια κιθάρα. Λίγο καιρό μετά, απέκτησε σταθερό δεσμό και με την πληροφορική και ξενιτεύτηκε για πέντε χρόνια. Για να επιβιώσει, κουβάλησε μαζί του την κιθάρα του και την κουζίνα της μαμάς, που στριμώχτηκε άβολα σ ένα τετράδιο συνταγών διατυπωμένων με αγάπη. Έστησε τις κατσαρόλες του στο φοιτητικό του στέκι και με επιμονή ανακάλυψε τα μυστικά της μητρικής κουζίνας: καλά υλικά, ισορροπημένες δόσεις, έμπνευση και φαντασία. Το συνταγολόγιο της μαμάς μεταμορφώθηκε σε σωτήρια σχεδία που τον ταξίδεψε με ασφάλεια στις τρικυμισμένες θάλασσες του junk food που ήθελαν να τον καταπιούν. Όταν ξαναγύρισε στην Ελλάδα, ήξερε πια καλά πως η κουζίνα της μαμάς δεν παράγει απλώς φαγητά και γεύσεις, αλλά κρύβει μέσα της, τα μυστικά ενός τρόπου ζωής που μας επιτρέπει- κόντρα στο ρεύμα- να φέρνουμε και τη δική μας τη ζωή στα μέτρα μας.
Αυτή την ανακάλυψη τη διατύπωσε στο πεντάγραμμο γράφοντας τραγούδια, την έκανε βιβλίο, την πολλαπλασίασε μέσα απ τις εικόνες της τηλεόρασης και τελικά την έφερε απρόσκλητος στα σπίτια μας για να τη μοιραστεί μαζί μας.
Είναι υποστηρικτής της φιλοσοφίας σύμφωνα με την οποία καλό φαγητό είναι το αληθινό φαγητό. Είναι αυτό που υπηρετεί- με μέτρο και ισορροπία- την απόλαυση με τη σωστή διατροφή. Αυτό που συνδυάζει τη μαγειρική τέχνη και γνώση με την ελευθερία και την έμπνευση.
«ΠΕΡΝΑΩ ΟΜΟΡΦΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ»
XanthiNews: Ευτύχη σε βρίσκουμε στην Ξάνθη όπου κάνεις την θητεία σου.
Ευτύχης Μπλέτσας: Σιγά τι το μαρτύρησες; Ναι δεν είμαι για την Κουζίνα της Μαμάς αυτή τη φορά. Έχω έρθει για την Κουζίνα της Μαμάς 2 φορές. Τώρα ήρθα στην Κουζίνα της Μαμάς Πατρίδας στην Α Πυροβολαρχία. Είμαστε στο Δ Σώμα. Είναι τέλειο μέρος γιατί έχει και δάσος και είναι μέσα στην πόλη. Είμαι ήδη μία εβδομάδα και μπορώ να πω ότι περνάω πολύ όμορφα.
XanthiNews: Ήταν επιλογή σου να έρθεις εδώ;
Ευτύχης Μπλέτσας: Η αλήθεια είναι ότι όλοι μου λένε πως δεν είσαι στην Αθήνα; Πώς δεν είσαι στη Θεσσαλονίκη; Με κανένα χοντρομέσο κτλ. Εγώ είμαι λίγο διαφορετικός από τον γενικό άνθρωπο που θέλει κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Δεν θα ήθελα να είμαι καλοκαιριάτικα στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη.
Μου πρότειναν ότι είναι μια καλή μονάδα εδώ. Κατά κάποιο τρόπο ζήτησα να έρθω. Θεωρείται παραμεθόριος. Πώς να το κάνουμε;
XanthiNews: Είναι παραμεθόριος. Το Μάιο παρουσιάστηκες στη Θήβα. Πώς είναι μέχρι στιγμής η στρατιωτική σου θητεία; Μαθαίνεις πράγματα;
Ευτύχης Μπλέτσας: Όλοι με είχαν προϊδεάσει. Είπα ότι δεν θα ακούω κανέναν. Είμαι από τους ανθρώπους που συνεχώς εκμεταλλεύονται τον χρόνο τους και να κάνουν χρήσιμα πράγματα.
Ακόμη και στο στρατό που νομίζεις ότι δεν κάνεις χρήσιμα πράγματα, μαθαίνεις, είναι ένα σχολείο. Μαθαίνεις από δημόσιες σχέσεις, από ανθρώπους, από ψυχολογία, μαθαίνεις τον καθένα πως αντιδρά στις δυσκολίες, στις ευκολίες.
Και ως πρόσκοπος πολλά χρόνια μου φάνηκε μια ωραία κατασκήνωση ο στρατός.
ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΚΑΛΑ
XanthiNews: Δεν θα μπορούσα να μη σε ρωτήσω πως είναι το φαγητό στο στρατό.
Ευτύχης Μπλέτσας: Δεν είναι ότι πιο ονειρεμένο. Είναι τυπικό φαγητό κατασκήνωσης. Δεν είναι κακό δηλαδή να μη τρώγεται. Ούτε καλό να γλείφεις τα δάχτυλα σου.
Έχει κάποιες διατροφικές αδυναμίες το φαγητό. Πολύ άσπρο ψωμί, πολύ τηγανητή πατάτα.
Θα πω ότι έχει δύο πολύ καλά πράγματα, εξαιρετικά από τα οποία μπορούμε να μάθουμε. Πρώτον: το πρόγραμμα δηλαδή το ότι τρως συγκεκριμένες ώρες. Κάτι που έχουμε ξεχάσει. Συνήθως τρώμε όλη την μέρα, σνακ, κάτι από το περίπτερο, κάτι επειδή μας μύρισε, ένα κέρασμα στο γραφείο, κάτι αργά με την τηλεόραση. Όλη την ώρα τρώμε, ενώ στο στρατό τρως συγκεκριμένες ώρες.
Το δεύτερο καλό είναι ότι Τετάρτη και Παρασκευή δεν έχει κρέας. Έχει όσπρια, φασολάκια. Μπορεί να μην είναι σαν της μαμάς αλλά είναι λαδερό. Έχει σημασία αυτήν την συνήθεια να την βάζουμε στη ζωή μας. Δεν χρειάζεται να τρώμε συνεχώς τα ίδια, συνεχώς το κρέας.
Είναι καλό να τρώμε από όλα. Το παν είναι η ποικιλία, η ισορροπία και το μέτρο.
ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
XanthiNews: Φροντίζεις να κάνεις μικρές εξορμήσεις. Την Παρασκευή θα βρίσκεσαι στην Αλεξανδρούπολη;
Ευτύχης Μπλέτσας: Ναι να θα πάω στο Τυχερό του Έβρου. Όχι στρατόπεδο. Θα πάω για έναν διαγωνισμό μαγειρικής και μια εκδήλωση για τα παιδιά για την υγιεινή διατροφή.
XanthiNews: Τα μουσικομαγειρέματα είναι μια εκδήλωση που την κάνεις προγραμματισμένα;
Ευτύχης Μπλέτσας: Τα μουσικομαγειρέματα είναι ένα ψυχαγωγικό μάθημα διατροφής. Κατά κάποιο τρόπο θυμίζει συναυλία με θεατρική παράσταση. Έχει μαγειρική, τραγούδια και είναι ένας τρόπος ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν μια καλή επαφή με την κουζίνα και με την υγιεινή διατροφή, με ένα ψυχαγωγικό τρόπο. Γιατί τα παιδιά μας όπως και οι μεγάλοι μαθαίνουμε καλύτερα όταν διασκεδάζουμε.
ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ
XanthiNews: Θα συνεχίσεις την εκπομπή σου;
Ευτύχης Μπλέτσας: Αυτή η εκπομπή έκλεισε 4 χρόνια. Έναν χρόνο στην ΕΤ 3 και τρία στον ALPHA. Φέτος ήταν η καλύτερη της χρονιά. Και αγαπήθηκε πολύ αλλά και νούμερα πήγε πολύ καλά Δόξα τω Θεώ.
Προσωπικά πιστεύω ότι έκλεισε αυτός ο κύκλος σαν concept. Τώρα είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για μένα να σχεδιάσω και να οργανώσω κάτι νέο. Δε θα πω, θα περιμένετε.
XanthiNews: Ευτύχη τα καλύτερα δεν μας λες…
Ευτύχης Μπλέτσας: Ο στρατός με βοηθάει πάρα πολύ. Σε 2 μήνες έχω διαβάσει 10 βιβλία, γράφω συνεχώς. Είμαι με ένα σημειωματάριο στο χέρι. Μου κατεβαίνουν φοβερές ιδέες. Στις σκοπιές σκέφτομαι ωραία και δημιουργικά πράγματα.
Μοιράζομαι αυτά που διαβάζω με τον κόσμο. Είσαι συνεχώς με ανθρώπους και χωρά η φιλοσοφία.
XanthiNews: Παίρνεις δηλαδή την γνώμη του κοινού.
Ευτύχης Μπλέτσας: Ναι πάρα πολύ. Συζητάμε. Δοκιμάζω πράγματα να δω πως αντιδρούν. Σκοπός μου είναι να αφυπνίσω την διατροφική συνείδηση του κόσμου.
XanthiNews: Η καινούργια εκπομπή θα έχει σχέση με την μαγειρική;
Ευτύχης Μπλέτσας: Θα έχει σχέση με την μαγειρική, με την διατροφή, θα είναι πολύ ψυχαγωγική και μπορεί κάποιος να την θεωρήσει και παιδική. Γιατί μου αρέσει να βλέπω όλους τους ανθρώπους σαν παιδιά και ιδίως στο θέμα της διατροφής.
Όταν ήμουν στο σχολείο κανείς δεν μου είπε τι να μαγειρεύω, πώς να τρώω σωστά, συνδυασμούς που να κάνω για να έχω περισσότερη ενέργεια, πως θα τρώω κάτι για να έχω καθαρό μυαλό και τι να αποφύγω.
Μάλλον το βλέπω για μια εκπομπή που θα θεωρείται παιδική αλλά θα είναι τέτοιο το είδος της που θα αρέσει σε όλους όσους θέλουν να νιώθουν έστω και λίγο παιδιά μέσα τους.
ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ
XanthiNews: Είναι θέμα παιδείας η διατροφή. Συνήθως λέμε για την δίαιτα αλλά είναι διατροφή, τρόπος ζωής.
Ευτύχης Μπλέτσας: Είναι ακριβώς αυτό το πράγμα. Σκέψου αφιερώνουμε χρόνο από την ζωή μας για να μάθουμε άλλα πράγματα και δεν μαθαίνουμε πολύ βασικά πώς λειτουργεί το σώμα μας, πώς να ξεκουραζόμαστε σωστά, τι σημαίνει το άγχος, πράγματα που μας βοηθούν να ζούμε καλύτερα ότι και να κάνουμε.
XanthiNews: Είμαστε ότι τρώμε…
Ευτύχης Μπλέτσας: Είμαστε ότι τρώμε αλλά και ότι τρώει αυτό που τρώμε. Έχουμε παραγίνει σόγια και δεν το καταλαβαίνουμε γιατί σχεδόν όλα τα τρόφιμα έχουν μέσα σόγια.
XanthiNews: Μεταλλαγμένη σόγια πολύ φοβάμαι…
Ευτύχης Μπλέτσας: Ναι. Το 80% της παραγωγής της σόγιας πάει για να τραφούν αγελάδες, κοτόπουλα.
XanthiNews: Και μια φορά μεταλλαγμένο χωράφι, πάντα μεταλλαγμένο…
Ευτύχης Μπλέτσας: Έτσι είναι. Και ξέρεις τι γίνεται; Αν μεταλλαχθεί πρέπει αγοράσεις τα συγκεκριμένα φάρμακα για να το διατηρήσεις αλλιώς θα πεθάνει ή θα γίνει στείρο ή θα διαλυθεί το χωράφι σου.
Στην Ελλάδα επειδή γυρνάω και συναντιέμαι με πολλούς αγρότες το έχουμε ακόμη αυτό. Και στην Ξάνθη είναι εξαιρετικό. Το Σάββατο είχα έξοδο και βγήκα, είδα ότι έρχονται πάνω από τα χωριά φέρνουν πράγματα στο παζάρι και παίρνεις αληθινό φαγητό. Το φαγητό μας πρέπει να αληθινό. Γιατί το φαγητό μας πρέπει να το παίρνουμε όπως μας το έδωσε η φύση, στην αρχική του μορφή και εμείς ας το μαγειρέψουμε, ας το κάνουμε ότι θέλουμε. Ολόκληρη ντομάτα όχι κέτσαπ, ψωμί από ολόκληρο σιτάρι, όχι άσπρο φουσκωτό σφουγγάρι, ψάρι το σχήμα ψάρι όχι τετράγωνο.
Η ΞΑΝΘΗ ΕΧΕΙ ΩΡΑΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
XanthiNews: Στην Ξάνθη βρήκες καλό φαγητό; Καλά γλυκά;
Ευτύχης Μπλέτσας: Η Ξάνθη ανά κεφαλή κατοίκου έχει περισσότερα ζαχαροπλαστεία από ότι η Θεσσαλονίκη που θεωρείται πόλη των γλυκών.
Όπου πηγαίνω μου λένε πάρε αυτό, δοκίμασε εκείνο.
Η Ξάνθη φημίζεται. Έχει πάρα πολλά καλά. Έχει ωραία προϊόντα. Είναι ωραίος τόπος.
XanthiNews: Οι άνθρωποι στην Ξάνθη πως σου φάνηκαν;
Ευτύχης Μπλέτσας: Οι άνθρωποι πάρα πολύ μου αρέσουν. Η Βόρεια Ελλάδα έχει πιο ανοιχτούς ανθρώπους. Με την εκπομπή ταξιδέψαμε παντού 4 χρόνια. Κάναμε 150 επεισόδια σε όλη την Ελλάδα. Εδώ στην περιοχή σας την γυρίσαμε και πάντα είχαμε πολύ καλή μεταχείριση, μας άνοιγαν με πολλή χαρά τα σπίτια και πάντα μας φιλοξενούσαν με τον καλύτερο τρόπο.
ΟΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ ΞΥΠΝΟΥΝ ΜΝΗΜΕΣ
XanthiNews: Ποιο φαγητό αγαπάς και ποιο δεν αγαπάς; Και ποιο φαγητό κάνει η μαμά σου και σου αρέσει;
Ευτύχης Μπλέτσας: Γενικά αγαπώ το έξυπνο φαγητό που είναι αληθινό, απλό, λίγο και καλό, νόστιμο, υγιεινό και διασκεδαστικό.
Αληθινό είναι όπως μας το δίνει η φύση, απλό: δεν χρειάζεται πολλά πράγματα, είναι καλή η πρώτη ύλη, ένα ψάρι και μια σαλάτα είναι το καλύτερο γεύμα. Λίγο και καλό: θρεπτικό αν είναι καλό αληθινό δεν χρειάζεται πολύ για να μας χορτάσει και αλλά και να μας θρέψει. Και μετά να είναι νόστιμο: να το απολαμβάνουμε την ώρα που το τρώμε. Το φαγητό είναι μία από τις απολαύσεις, τις χαρές της ζωής. Και να μου αρέσει και μετά που θα το χωνεύω. Το φαγητό να το απολαμβάνουμε όμως και την ώρα που το φτιάχνουμε. Δε λένε ότι σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός;
Να βάζουμε μέσα από την θετική μας ενέργεια, να χαιρόμαστε την διαδικασία, ακόμη και τα ψώνια. Γιατί αυτή η αγάπη που μπαίνει στο φαγητό μπαίνει και σε εμάς.
Γιατί μας αρέσει το φαγητό της μαμάς; Γιατί έχει την αγάπη της.
Αυτό που στα παιδικά μου χρόνια με σημάδεψε ήταν το πατσίτσιο της μαμάς. Ήταν το αγαπημένο μου πάντα φαγητό. Γιατί μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια. Μου θυμίζει αυτήν την οικογενειακή θαλπωρή, την οικογένεια γύρω από το τραπέζι.
XanthiNews: Να σε ευχαριστήσω πάρα πολύ.
Ευτύχης Μπλέτσας: Εγώ ευχαριστώ. Είναι πολλή χαρά μου που βρίσκομαι εδώ. Μου αρέσει που βλέπω κόσμο και χαιρετιόμαστε στο δρόμο. Όποιος θέλει στο Δ Σώμα είμαι. Αν και οι συμφαντάροι μου όλο παραγγέλνουν delivery εγώ έχω βρει 2- 3 φίλους που μου φέρνουν ταπεράκια με σπιτικό φαγητό.
Ή αν θέλετε πάω για ψώνια και έρχομαι και μαγειρεύω στο σπίτι σας…

Νάντια Αντ. Νάκου

Σχετικά Άρθρα