fbpx
Γενική

Αποκλειστική άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών Πύρρου Δήμα στην XanthiNews

«Θέλω να τελειώσουμε με τα θέματα ντόπινγκ»

Δηλώνει ότι θα στηρίξει το άθλημα με όποιο κόστος- Ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης σε σχολεία και σωματεία από τον Σεπτέμβριο

Για την πρόθεση του να τελειώσει με τα θέματα ντόπινγκ και να στηρίξει το άθλημα του με όποιο κόστος, μίλησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών και Ολυμπιονίκης μας Πύρρος Δήμας σε αποκλειστική συνέντευξη του στην XanthiNews. Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε στα άμεσα σχέδια του και συγκεκριμένα στην εκστρατεία ενημέρωσης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σε σχολεία και σωματεία της χώρας μας για τον αθλητισμό όπου μέσα από αυτήν θα μπορέσει να «ανιχνεύσει» ταλέντα για την ομάδα άρσης βαρών.
Σαν ολυμπιονίκης κάνει σαφές ότι υπάρχει καθαρός πρωταθλητισμός αναφέροντας ως παράδειγμα τον ίδιο και σημειώνει ότι κάθε εβδομάδα γίνονται συστηματικοί έλεγχοι για θέματα ντόπινγκ στην ομοσπονδία γι αυτό και είναι επόμενο να εντοπίζονται και κρούσματα. «Είναι σημάδι της κοινωνίας μας κι αυτό» επισημαίνει και συνεχίζει ότι η ομάδα με τον ίδιο, τον Κάχι και τους άλλους ολυμπιονίκες μας που μας έκαναν περήφανους μας τελείωσε…
Στην ερώτηση για την αμφισβήτηση μεγάλων αθλητών κάνει σαφές ότι δώσαμε δικαιώματα και δεν μας κυνηγούν δαίμονες.
Ο Πύρρος πατέρας τεσσάρων παιδιών πλέον θέλει η νεολαία να ασχολείται με τον αθλητισμό και δηλώνει ότι θα στηρίξει τα παιδιά του αν ασχοληθούν με τον πρωταθλητισμό.
Όσο για το τι μπορεί να φοβάται το λιοντάρι της Χιμάρας; Να ταξιδεύει με αεροπλάνα γιατί αν γίνει κάτι δεν μπορεί να βοηθήσει!
«ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΩ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ»
XanthiNews: Καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Είχαμε την ευκαιρία να τα πούμε και την άνοιξη του 2007 αλλά από τότε είχαμε σημαντικές εξελίξεις. Καταρχήν αναλάβατε την Προεδρία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών. Μια μεγάλη ευθύνη δεδομένου ότι είναι μια δύσκολη περίοδος αυτή για την dream team. Εσείς βέβαια έχετε σταθεί στο πλευρό του προπονητή Χρήστου Ιακώβου. Και σας τιμά αυτό πραγματικά γιατί άλλοι δεν έχουν πάρει καθόλου θέση. Πιστεύετε ότι θα βγει αλώβητη η ομάδα της άρσης βαρών που μας έκανε όλους περήφανους;
Πύρρος Δήμας: Τι εννοείτε θα βγει αλώβητη; Γιατί όπως και να το κάνουμε η ομάδα έχει περάσει μια δύσκολη περίοδο ίσως την χειρότερη όλων των εποχών. Από την άλλη σαν Πύρρος αυτό που έχω να δηλώσω είναι ότι θα προσπαθήσω να κρατήσω την άρση βαρών όσο πιο ψηλά μπορώ και όσο το δυνατόν ζωντανή.
Αυτό που με ενδιαφέρει και λέω κάθε ημέρα σαν Πύρρος είναι ότι θέλω να στηρίξω την Ομοσπονδία, θέλω να στηρίξω το άθλημα μου. Έχω βάλει τα δυνατά μου προσωπικά σαν Πύρρος. Είναι δύσκολη, δεν είναι εύκολη αυτή η προσπάθεια αυτή την στιγμή το να στηρίξεις την άρση βαρών.
Αλλά δε με νοιάζει όποιο κι αν είναι το κόστος εγώ θέλω να στηρίξω αυτό το άθλημα που αγάπησα, που μου έδωσε πολλά. Θέλω να δώσω κι εγώ. Νομίζω ότι με έχει ανάγκη γι αυτό είμαι στη θέση που είμαι.
ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
XanthiNews: Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σας στην Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών;
Πύρρος Δήμας: Βασικά είναι να τελειώσουμε με τα θέματα που υπάρχουν στο ντόπινγκ. Δεν με νοιάζει αν είναι 1 ή 10 ή 100 αυτοί που ντοπάρονται ή που σκέφτονται να ντοπαριστούν.
Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι. Να καταλάβουν ότι η Ομοσπονδία Άρσης Βαρών δεν παίζει με τα θέματα ντόπινγκ. Κάποιοι είπαν γιατί να υπάρχουν τόσοι πολλοί ντοπαρισμένοι. Γιατί η Ομοσπονδία κάνει ελέγχους ανά εβδομάδα.
Όταν κάνεις έλεγχο με το ντόπινγκ σημαίνει ότι υπάρχουν και θύματα. Δε νομίζω ότι γίνονται τόσο πολλοί έλεγχοι σε καμία άλλη Ομοσπονδία ή σε κανένα άλλο άθλημα. Και γι αυτό είμαι χαρούμενος. Κάνω σωστά την δουλειά μου. Και περιμένω από την Ολυμπιακή Επιτροπή, το εργαστήριο του ντόπινγκ να κάνουν το ίδιο. Αυτοί που πρέπει να κάνουν σωστά την δουλειά τους εντός των 10 ημερών που προβλέπει ο νόμος της WADA.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΑΡΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
XanthiNews: Θα ήθελα να μου πείτε σαν ολυμπιονίκης αν υπάρχει καθαρός πρωταθλητισμός.
Πύρρος Δήμας: Φυσικά και υπάρχει. Είμαι το παράδειγμα.
14- 16 χρόνια έκανα πρωταθλητισμό. Ο άνθρωπος έχει καταφέρει και έχει πάει στο φεγγάρι. Δε νομίζω ότι δεν μπορεί κάποιος να κάνει πρωταθλητισμό χωρίς ντόπα και χωρίς φάρμακα.
Απλά έχουμε βρει όλοι την εύκολη λύση που λέγεται ντόπα. Γενικά σαν κοινωνία προσπαθούμε να βρούμε εύκολες λύσεις. Ψάχνουμε τα εύκολα και όχι αυτά που θέλουν κόπο, υπομονή, επιμονή.
Έτσι και στον αθλητισμό προσπαθούμε να βρούμε το εύκολο.
Η ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ
XanthiNews: Γιατί πιστεύετε ότι φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Ότι ενώ ήμασταν περήφανοι γι αυτήν την ομάδα τώρα υπάρχουν αυτές οι σκιές και η αμφισβήτηση;
Πύρρος Δήμας: Γιατί καλώς ή κακώς είναι σημάδι της κοινωνίας μας αυτά. Η κοινωνία μας έχει φθαρεί και έχει φτάσει εδώ που έχει φτάσει και αυτή η ομάδα που υπήρχε μας τελείωσε. Μας τελείωσε ο Πύρρος, μας τελείωσε ο Κάχι, παιδιά τα οποία δεν μεγάλωσαν εδώ, παιδιά τα οποία δούλεψαν με ένα άλλο σύστημα. Τα παιδιά δεν είναι τώρα όπως ήμασταν εμείς. Άλλες εποχές.
Δεν είναι ο αθλητισμός έτσι όπως τον φαντάζονται ή όπως θέλουν να είναι πολλοί.
Και γίνεται με πολλές δυσκολίες.
Και έτσι φτάσαμε σ αυτό το σημείο που λέγεται παρακμή.
ΘΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΜΕ ΤΑΛΕΝΤΑ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
XanthiNews: Πέρυσι όταν είχατε έρθει στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης μιλήσατε με παιδιά και είδα την άριστη επικοινωνία που έχετε μαζί τους. Σας θεωρούν ένα ίνδαλμα και ομολογουμένως είστε το καλύτερο στην δύσκολη και σκληρή κοινωνία μας γιατί μέσα από εσάς και άλλους ανθρώπους- πρότυπα μαθαίνουν να αγαπούν τον αθλητισμό, την υπερπροσπάθεια, το πείσμα, την δύναμη και όλα αυτά που έχετε εσύ. Θα μπορούσε να γίνει κάτι οργανωμένο στα σχολεία της χώρας ώστε να αναδειχθούν ταλέντα για τον αθλητισμό;
Πύρρος Δήμας: Εγώ νομίζω ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, επιμονή και υπομονή και ένα πρόγραμμα που σαν Ομοσπονδία το έχω κάνει. Από Σεπτέμβριο θα πηγαίνω όπου έχουμε σωματεία, θα πηγαίνω σε σχολεία για να διαλέξουμε παιδιά- ταλέντα τα οποία θα είναι για την άρση βαρών.
Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Χρειάζεται επαφή. Πώς είναι μια οικογένεια, είναι οι γονείς, είναι τα παιδιά και μαζεύονται όλοι μαζί; Έτσι είναι και το κάθε άθλημα. Χρειάζεται να είμαστε όλοι μαζί σαν οικογένεια. Ομοσπονδία, σωματεία, γονείς, παιδιά, αθλητές. Χρειάζεται να υπάρχει αυτό το δέσιμο για να μην έχουμε προβλήματα και να μην έχουμε φόβους και αμφιβολίες.
ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΔΑΙΜΟΝΕΣ- ΕΧΟΥΜΕ ΔΩΣΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
XanthiNews: Δεδομένου ότι αμφισβητήθηκαν μεγάλοι αθλητές μας πιστεύετε ότι παίζονται παιχνίδια εις βάρος μας;
Πύρρος Δήμας: Δε νομίζω ότι μας κυνηγούν οι δαίμονες. Δε νομίζω ότι οι Αμερικάνοι ξυπνάνε και κοιμούνται και σκέφτονται τι κάνει αυτή η Ελλαδίτσα, πόσα μετάλλια πήρε τι γίνεται.
Νομίζω ότι έχουμε δώσει δικαιώματα. Δεν έχουμε κάνει σωστά αυτά που πρέπει να κάνουμε σαν χώρα. Δεν έχουμε ενδιαφερθεί όσο πρέπει ώστε κάποια πράγματα σ αυτή τη χώρα να λειτουργήσουν σωστά.
Και νομίζω ότι στον αθλητισμό έχουν γίνει λάθη και μέσα από αυτά να μαθαίνουμε.
ΔΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ- ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
XanthiNews: Ποια θα είναι η επόμενη διοργάνωση από την οποία η άρση βαρών θα μας φέρει μετάλλια;
Πύρρος Δήμας: Δεν με ενδιαφέρουν τα μετάλλια. Με ενδιαφέρει τα σωματεία που υπάρχουν να γεμίσουν παιδιά. Αυτός είναι ο στόχος μου. Τα μετάλλια η άρση βαρών έτσι κι αλλιώς πάντα τα είχε. Αυτή τη στιγμή ο κόσμος δεν θέλει να ακούει για μετάλλια. Θέλει να ακούει πιο πολύ για συμμετοχή, για αθλητισμό.
Τα μετάλλια έρχονται, όταν υπάρχει συμμετοχή και σε κάθε σωματείο υπάρχουν 10 παιδιά που γίνονται 100 αυτό θα είναι επιτυχία μου σαν Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
XanthiNews: Να σας ζήσει και το τέταρτο μωράκι. Εκεί που λέγατε για την κοράκλα τώρα έχετε 4 παιδιά και είστε πολύτεκνος. Να σας ζήσουν!
Πύρρος Δήμας: Ναι ναι έχω προνόμια ως πολύτεκνος.
XanthiNews: Θα θέλατε να τα δείτε σε ένα βάθρο όπως ανεβήκατε εσείς και δοξάσατε την Ελλάδα μας τόσες φορές; Ασχολούνται τα παιδιά σας με τον αθλητισμό;
Πύρρος Δήμας: Ασχολούνται με τον αθλητισμό τα παιδιά μου. Αλλά αυτό που με ενδιαφέρει είναι αυτό που είπα και πριν. Να γίνει ο αθλητισμός τρόπος ζωής. Πιστεύω ότι ο αθλητισμός σώζει γενικά τη νεολαία από πολλά πράγματα, τονώνει, βοηθάει.
Αν τα παιδιά μου επιλέξουν να κάνουν πρωταθλητισμό θα τα στηρίξω, θα είμαι δίπλα τους.
ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ
XanthiNews: Το λιοντάρι της Χιμάρας φοβάται κάτι; Γιατί σας βλέπω ατρόμητο και στα μάτια μου νομίζω ότι δεν φοβάστε τίποτα.
Πύρρος Δήμας: Το αεροπλάνο. Δεν είναι στο χέρι σου. Οτιδήποτε κι αν γίνει δεν μπορείς τίποτα να κάνεις. Δεν μπορείς να βοηθήσεις με τίποτα.
XanthiNews: Όπως έλεγε και η Ρένα Βλαχοπούλου στην ταινία αν έρθει η ώρα του πιλότου ποιος μας κατεβάζει από εκεί πάνω…
Πύρρος Δήμας: Αυτό είναι το θέμα…
XanthiNews: Σας ευχαριστούμε και σας περιμένουμε και πάλι στην Θράκη μας. Να ξέρετε ότι πάντα σας έχουμε στην καρδιά μας.
Πύρρος Δήμας: Και εγώ σας ευχαριστώ.

Νάντια Αντ. Νάκου

Σχετικά Άρθρα