Γενική

Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει το φαινόμενο των επαιτών

Σε ήρεμο γενικά κλίμα πραγματοποιήθηκε το Νομαρχιακό Συμβούλιο- Βούλγαροι επαίτες και «κινέζικη επιδρομή», άνοιξαν την αυλαία της συνεδρίασης

Με ήπιους τόνους ξεκίνησε και τελείωσε σε γενικές γραμμές η συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, τη Δευτέρα το απόγευμα στο νομαρχιακό μέγαρο Ξάνθης. Στην αίθουσα, παραβρέθηκαν όλοι οι νομαρχιακοί σύμβουλοι, για να συζητήσουν τα 13 θέματα της ημερήσιας διάταξης, τα περισσότερα των οποίων χαρακτηρίστηκαν θέματα ρουτίνας.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τη συζήτηση θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης, τα οποία σχετίζονταν με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή τόσο από τους Βουλγάρους ΡΟΜ, οι οποίοι ζητιανεύουν, όπου σταθούν και όπου βρεθούν, καθώς και με την ραγδαία εξάπλωση των καταστημάτων με κινέζους ιδιοκτήτες, οι οποίοι πουλούν αντικείμενα αμφιβόλου ποιότητας. Όσον αφορά στους «εισαγόμενους» επαίτες, ο Νομάρχης Ξάνθης ανέφερε: «Μετά τη ραγδαία επιδείνωση που έχουμε στο ζήτημα μιας πρωτοεμφανιζόμενης σε έκταση οργανωμένης επαιτείας στο νομό, με επαίτες ΡΟΜ από τη Βουλγαρία, ζητήσαμε από την κυβέρνηση να εισαγάγει κατάλληλη νομοθεσία, έτσι ώστε να υπάρξει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, το οποίο θα αφορά σε όλη την Ελλάδα», συμπληρώνοντας ότι: «μάλλον πρόκειται για ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη, αλλά το ασκούν ως επάγγελμα».
Ο Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης, έθιξε και το θέμα, που δημιουργείται με την επέλαση των κινέζικων καταστημάτων στην πόλη μας, τα οποία «ξεφυτρώνουν» σα μανιτάρια. «Είναι ένα ζήτημα, το οποίο «ξεφεύγει» ως προς τους όρους λειτουργίας και ανταγωνισμού, από τους μέχρι τώρα γνωστούς όρους. «Ξεφυτρώνουν» καταστήματα παντού. Έχω δώσει ήδη εντολή στις υπηρεσίες να γίνει έλεγχος, ως προς τη νομιμότητα των καταστημάτων αυτών. Σε αυτά τα καταστήματα έχουμε άλλους κανόνες, άλλους δείκτες, άλλες κατευθύνσεις», δήλωσε ο κ. Παυλίδης, εμφανώς προβληματισμένος με την εξέλιξη της κατάστασης.
««Μερίδα» στη συνεδρίαση, κατείχε και το εμπορικό κέντρο, το οποίο πρόκειται να ανεγερθεί στα όρια του Δήμου Βιστωνίδας»
Αρκετή ώρα συζητήθηκε το 9ο θέμα, το οποίο αφορούσε στην κατασκευή εμπορικού κέντρου στο Δήμο Βιστωνίδας και συγκεκριμένα στην περιοχή του αεροδρομίου, σε γήπεδο έκτασης 80 περίπου στρεμμάτων. Το εμπορικό κέντρο θα απαρτίζεται από δύο κτίρια με εμβαδό 11.615τμ το ένα και 4.425τμ το άλλο, ενώ θα δημιουργηθεί και χώρος στάθμευσης 986 οχημάτων, βιολογικός καθαρισμός, καθώς και κόμβος εισόδου και εξόδου. Επίσης προβλέπονται περαιτέρω παρεμβάσεις, όπως η κατασκευή πλακοσκεπούς κιβωτοειδούς οχετού, ο οποίος θα μπορεί να δέχεται πλημμυρικές παροχές.
Στη συζήτηση, ο Νομάρχης Ξάνθης τόνισε ότι: «το Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν είναι αποφασιστικό όργανο. Εμείς απλά γνωμοδοτούμε», αφού όπως τονίστηκε, δε χρειάζεται απόφαση Νομαρχιακού Συμβουλίου, κάτι που προβλέπει ο νόμος, διότι ο Δήμος Βιστωνίδας αριθμεί πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων.
«Μικροεντάσεις για τα «ζητήματα εξυπηρέτησης πολιτών», τα οποία τέθηκαν από τον επικεφαλής της παράταξης «Υπερνομαρχία Πολιτών» Φώτη Καραλίδη»
Το 11 ο θέμα της συνεδρίασης αφορούσε στην αντιμετώπιση και μείωση της γραφειοκρατίας στις συναλλαγές των πολιτών με τις υπηρεσίες της νομαρχίας, καθώς και στην εφαρμογή διαφανέστερων διαδικασιών στις συναλλαγές των πολιτών, για τη διασφάλιση ίσης μεταχείρισης αυτών και τέθηκε από την παράταξη της αντιπολίτευσης, με εισηγητή τον επικεφαλής αυτής Φώτη Καραλίδη.
Ο Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης στην απάντησή του σχετικά με το θέμα ανέφερε ότι, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού πλέον η νομαρχία δεν έχει καμία σχέση στη λειτουργία των υπηρεσιών της, με αυτό που συνέβαινε παλιά, αναφέροντας τις ουρές, οι οποίες δημιουργούταν, για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, το οποίο πλέον έπαψε να συμβαίνει.
Τα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης χαρακτηρίστηκαν ως ρουτίνας και ψηφίστηκαν ομόφωνα.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα