Γενική

Το ίδρυμα θρακικής τέχνης και παράδοσης επιβραβεύει τους σπουδαστές του

Γράφει ο Μενέλαος Καρυωτάκης

Στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το βράδυ της 12 ης Ιουνίου 2009 πραγματοποιήθηκε η απονομή βεβαιώσεων στους μαθητές της Ακαδημίας Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης του Ακαδημαϊκού έτους 2008- 2009.Τις προαναφερόμενες βεβαιώσεις σπουδών απένειμαν στους σπουδαστές οι Διδάσκαλοι εκάστου τμήματος.
Οι νέοι και νέες σπουδαστές με την έκθεση των έργων τους παρουσίασαν το καλλιτεχνικό τους ιδεολόγημα. Η έκθεση θα διαρκέσει από 12 έως 30 Ιουνίου ε.ε. Τα έργα τον σπουδαστών αποτελούν την αναγνώριση της δουλειάς των ενός έτους και παρουσιάζουν το καλλιτεχνικό- πνεύμα των σπουδαστών, την ελεύθερη σκέψη τους και τις πολιτικοκοινωνικές τους προεκτάσεις.
Το έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, αναφερόμενοι στο προσφερόμενο πνευματικό έργο του Ι.Θ.Τ. και Παράδοσης στην. Ξάνθη και μελλοντικά το υπό ίδρυση Ίδρυμα της Κομοτηνής, η Δημιουργός και Πρόεδρος του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης κα Βιργινία Τσουδερου δημιούργησε στη Θράκη ένα σημαντικό φυτώριο, οπού ταλαντούχοι νέοι και νέες θα διατηρήσουν και θα μεταδώσουν την Θρακική Τέχνη και Παράδοση στις επερχόμενες γενιές.
Τα σπουδαστικά τμήματα της Ακαδημίας Θρακικής τέχνης και Παράδοσης είναι: Της ιστορίας της τέχνης- των αρχαίων και Ελληνικών- της ιστορίας λαογραφικών θεμάτων Θράκης- Αγιογραφίας- ξυλογλυπτικής- φωτογραφίας- δημιουργικής απασχόλησης παιδιών- Εικαστικών παιδικής ηλικίας- Ζωγραφικής ελευθέρου σχεδίου.
Οι Διδάσκαλοι των παραπάνω τμημάτων είναι: Ο γνωστός μας φιλόλογος- συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος, η Αλκινόη Μοσχίδου, ο Γεώργιος Παυλίδης, ο Δημήτρης Ευλαβής, ο Νικόλαος Αναγνώστης ,ο Ιωάννης Κοντοβός, η Μαρία Κατσάνη και ο Βασίλης Ελευθεριάδης, η Βασιλεία Ασπιώτη και η Βούλα Δουμπά.
Στο Ι.Θ.Τ και παράδοσης ανήκει και το επαγγελματικό τμήμα τον συντηρητών έργων τέχνης, το οποίο αποτελείται από τις άξιες συντηρητές έργων τέχνης: Λακιρδακίδου Ιουλία- Καουσλίδου Γιούλη- Περδικάρη Αλκήστις.
Η μεθοδολογία συνάρτησης των έργων τέχνης επιτρέπει στους μελλοντικούς μελετητές να ανακαλύψουν και αυτοί τα έργα τέχνης,, αλλά κυρίως παραδίδει την πολιτιστική, καλλιτεχνική και ιστορική μας κληρονομιά στις επόμενες γενιές.
Οι εργασίες συντήρησης ενός έργου τέχνης ακολουθούν κάποια επιστημονική μεθοδολογία και υιοθετούν σύγχρονες τεχνικές ;από τον χώρο των θετικών επιστημών, και αποκαθιστούν ενδεχόμενες φθορές, ώστε να αποκαλύπτουν το πολιτιστικό και κοινωνικό περιεχόμενο της εποχής δημιουργίας του υπόψη έργου τέχνης.
Ο ρόλος του συντηρητή δεν ταυτίζεται με το ρολό του επισκευαστή , κατά συνέπεια ο συντηρητής είναι αυτός που θα κάνει την αποκατάσταση των φθορών του έργου τέχνης και θα δημιουργήσει τη σωστή φύλαξη του.
Στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου 2 του Ι.Θ.Τ. και Παράδοσης έχει εκτεθεί σε γυάλινη Βιτρίνα το σημαντικό συγγραφικό κειμήλιο Έσπερος. Το συγγραφικό περιοδικό Έσπερος , αποτελείται από τέσσερες τόμους διαστάσεων 26Χ36 εκατοστά. Έχει εκδοθεί στη Λειψία το 1882 έως το 1886. Περιέχει σημαντικά ιστορικά- πολιτικά- οικονομικά γεγονότα της μετά αναγέννησης εποχής, που είχαν συμβεί στην Ελλάδα , αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τους τέσσερις τόμους αυτού του συγγραφικού έργου τους συντήρησε με επιμέλεια η προαναφερθείσα ομάδα συντηρητριών του Ι.Θ.Τ. και Παράδοσης. Αν και ο δωρητής του έργου Εμμανουήλ Καρυωτάκης το είχε σωστά διαφυλάξει.
Στη τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών της Ακαδημίας Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης του Ακαδημαϊκού έτους 2008- 2009 παρέστησαν: Οι Διδάσκαλοι και οι σπουδαστές των τμημάτων ο Διευθύνων Σύμβουλος Ουταντζής Σοφιανός και τα μέλη του Δ/κού Συμβουλίου του Ιδρύματος στην Ξάνθη- Οι Γονείς και οι φίλοι τον σπουδαστών. Η τελετή έληξε με τη προσφορά εδεσμάτων και ποτών.

Σχετικά Άρθρα