Γενική

Δ. Σταμάτης: «Με επιτυχία κλείσαμε το Γ ΚΠΣ»

Ολοκληρώθηκε το ΠΕΠ ΑΜΘ 2000- 2006- Παρουσίαση από τον Περιφερειάρχη- 259 δράσεις υλοποιήθηκαν στο Ν. Ξάνθης προϋπολογισμού 200,8 εκατ. ευρώ

Τη Δευτέρα το απόγευμα στην αίθουσα «Ξενία» του ξενοδοχείου «ΕΛΙΣΣΩ», πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην οποία παρουσιάστηκε ο απολογισμός των δράσεων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος 2000- 2006. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν όλοι οι πολιτικοί άρχοντες του τόπου, ανάμεσα στους οποίους, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ Δημήτρης Σταμάτης, ο Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, Δήμαρχοι του Νομού και πολλοί άλλοι.
Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Π.Ε.Π.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2000- 2006, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε στην Περιφέρεια ΑΜΘ.
Ο δημόσιος προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 995εκ. Ευρώ, ποσό το οποίο αυξάνεται στο 1.205 εκ. ευρώ, με την προσθήκη της ιδιωτικής συμμετοχής. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του Π.Ε.Π. γίνεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
«Πάνω από 1.650 δράσεις υλοποιήθηκαν στην Περιφέρεια ΑΜΘ»
Στα πλαίσια του Π.Ε.Π. στηρίχθηκαν δράσεις σε πολλούς τομείς, όπως στις υποδομές, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό και στον τουρισμό, στην καινοτομία και στην ανταγωνιστικότητα, στον αγροτικό τομέα και στους ανθρώπινους πόρους.
Οι σημαντικότερες δράσεις του προγράμματος αφορούν στην κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού σε πιστοποιημένα Κ.Ε.Κ, στη λειτουργία δομών «βοήθεια στο σπίτι», στις τοπικές πρωτοβουλίες απασχόλησης, στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην επιχορήγηση νέων επαγγελματιών και στην ενίσχυση 1.500 επενδυτικών σχεδίων γυναικών. Από το πρόγραμμα ωφελήθηκαν άμεσα πάνω από 25.000 άτομα.
«Τα οφέλη του Νομού Ξάνθης»
Πάνω από 200 εκατομμύρια δαπανήθηκαν στο Νομό Ξάνθης, σε περισσότερες από 250 δράσεις. Όσον αφορά στα έργα των Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού, πραγματοποιήθηκαν αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, δίκτυο υδρεύσεων οικισμών, βελτιώσεις βατότητας οδών, διαμορφώσεις κόμβων και αποκαταστάσεις κτιρίων, καθώς και προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης ατόμων ευπαθών ομάδων.
Έργα όμως υλοποιήθηκαν και από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης, τα οποία αφορούσαν σε αναδασμούς διάφορων οικισμών του νομού, με την πραγματοποίηση παράλληλων έργων, βελτιώσεις συνθηκών άρδευσης και εξοικονόμησης υδατικού δυναμικού, κατασκευές σχολικών κτιρίων, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς και καταρτίσεις ατόμων ευπαθών ομάδων.
Πολλά έργα επίσης υλοποιήθηκαν και από άλλους φορείς του Νομού Ξάνθης, όπως το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το Σ.Δ.Α.Ν.Ξ., την ΤΕΔΚ, την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Νομού Ξάνθης, την Ε.Α.ΠΑ.Ξ., το δασαρχείο Ξάνθης και Σταυρούπολης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και άλλους.
Δημήτρης Σταμάτης: «Τα έργα που πραγματοποιήθηκαν είναι έργα από την απαίτηση του ίδιου του πολίτη»
Με ιδιαίτερη χαρά ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ Δημήτρης Σταμάτης, αναφέρθηκε στο Π.Ε.Π ΑΜΘ, το οποίο έδωσε πνοή σε όλη την περιφέρεια. Ο κ. Σταμάτης μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η περιφέρειά μας «έκλεισε» με πολύ μεγάλη επιτυχία το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Έχουμε πληρώσει το 112% του Κοινοτικού Πλαισίου, ενώ οι νομικές δεσμεύσεις αγγίζουν το 131%. Αυτό σημαίνει μία πρόσθετη προσπάθεια δική μας, να μετατοπίσουμε το υπερβάλλον ποσοστό, για να μην το επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, στο ΕΣΠΑ. Γίνεται μία συστηματική δουλειά και αυτή θα εξελιχθεί ταυτόχρονα με την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει στην περιφέρεια».
Στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ έχουν ήδη ενταχθεί 14 έργα, προϋπολογισμού 32 εκατομμυρίων Ευρώ, όπως δήλωσε ο κ. Σταμάτης, ο οποίος συγχρόνως εξέφρασε και την αισιοδοξία του, για την πορεία υλοποίησης και του ΕΣΠΑ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε όσους αμφέβαλαν για το «κλείσιμο» του Πλαισίου Στήριξης, λέγοντας: «Όχι μόνο το «κλείσαμε», αλλά ήμαστε η πρώτη περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα, η οποία στις 31- 12- 2008 είχε καλύψει το 103% του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης».
Άξιο αναφοράς είναι ότι, όλα τα έργα που υλοποιήθηκαν πρόσφεραν άμεσα οφέλη στους κατοίκους των περιοχών της περιφέρειας, αλλά και βοήθησαν την περιοχή μας να «έρθει» πιο κοντά με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Τρύφωνας Εξάρχου: «Με το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, η Περιφέρεια ΑΜΘ «έπαψε» να είναι ξεχασμένη»
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Τρύφωνας Εξάρχου, ο οποίος με τη σειρά του εκθείασε τα οφέλη των δράσεων του Πλαισίου Στήριξης και ανέφερε κάποια από τα σημαντικότερα έργα, που υλοποιήθηκαν στο Νομό Ξάνθης, όχι μόνο σε επίπεδο υποδομών, όπως η γέφυρα της Εγνατίας Οδού του ποταμού Νέστου, αλλά και σε επίπεδο κοινωνικών παροχών, όπως οι επενδύσεις σε νέους αγρότες.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της περιφέρειας, βοήθησαν με κατάλληλες ενέργειες και διαδικασίες να απορροφηθούν τα κονδύλια του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης στο μέγιστο βαθμό.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα