Γενική

Τα έξοδα των παιδικών σταθμών «άναψαν φωτιές»

Με «εξάρσεις» διεξήχθη η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βιστωνίδας με εκατέρωθεν αντεγκλήσεις

Τα πυρά της αντιπολίτευσης δέχθηκε η δημοτική αρχή Βιστωνίδας σε σχέση με το θέμα των παιδικών σταθμών, το οποίο πήρε και τη «μερίδα του λέοντος» σε χρόνο συζήτησης στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, παρατηρούταν αύξηση των ποσών, για τις δαπάνες των παιδικών σταθμών του δήμου, ενώ αντίθετα τα ταμειακά υπόλοιπα είναι πτωτικά, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της αντιπολίτευσης.
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σίσκος ανέφερε ότι, το ταμειακό υπόλοιπο από 300.000 ευρώ που ήταν, σήμερα είναι μόλις 17.000 ευρώ. Η απάντηση της συμπολίτευσης υπήρξε άμεση, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αλέκος Χατζόπουλος είπε πως οι ανάγκες είναι κατά πολύ αυξημένες, σε σχέση με παλιότερα, δίνοντας το παράδειγμα της αύξησης των παιδιών, που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς, καθώς και το παράδειγμα μείωσης μόνιμου προσωπικού, με αποτέλεσμα την ανάγκη προσλήψεων εκτάκτου προσωπικού. Ανέφερε δε και τις συντηρήσεις που γίνανε σε όλα τα κτίρια αλλά και την αγορά ενός λεωφορείου για την μεταφορά των μικρών μαθητών. Ο υπεύθυνος παιδικών σταθμών του δήμου Κωνσταντίνος Κασσέρης, παρότρυνε κάθε ενδιαφερόμενο, να απευθυνθεί στον ίδιο, για να δει «ιδίοις όμμασι» το που «πήγαν τα λεφτά».
«Συζήτηση για τα σχολικά κτίρια στα όρια του δήμου»
Αρκετή κουβέντα έγινε για το θέμα, που αφορούσε στην αποδοχή επιχορήγησης ποσού σχεδόν 12.000 ευρώ, για την επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων. Με το πέρας της εισήγησης από τον αντιδήμαρχο Καρυώτη Ιορδάνη, η δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ. Γκαϊτατζή, παίρνοντας το λόγο, έθεσε το ερώτημα, το οποίο αφορούσε στην αύξηση ή όχι του ποσού, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ζητώντας συγχρόνως την κατάλληλη διανομή των χρημάτων, ούτως ώστε να «πιάσουν τόπο», με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο Δήμαρχος Νικόλαος Ζλάτκος, απαντώντας στο ερώτημα, ανέφερε ότι, τα ποσά παραμένουν τα ίδια, σημειώνοντας ότι, η δημοτική αρχή εξασφάλισε ποσά, τα οποία θα διατεθούν για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων. Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
«Συζήτηση και για το νερό»
Γνωστό είναι πλέον, το ζήτημα με το νερό στο δήμο Βιστωνίδας, το οποίο κατά πολλούς δεν είναι κατάλληλο, αναγκάζοντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού του δήμου να αγοράζει εμφιαλωμένο. Σχετικό ήταν το θέμα, για την παραχώρηση παγίων ύδρευσης αποχέτευσης, από το δήμο στη ΔΕΥΑΒ, όπως σωληνώσεις, εγκαταστάσεις ύδρευσης και εγκαταστάσεις δικτύου ομβρίων. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Τσολακίδης, έθεσε το ερώτημα αν «αλλάξει» το νερό στον οικισμό του Σελίνου, το οποίο απαντήθηκε από τη μεριά της συμπολίτευσης, η οποία ανέφερε ότι, είναι το καλύτερο, ενώ σημαντική ήταν η θέση της δημοτικής συμβούλου της αντιπολίτευσης κ. Γκαϊτατζή, η οποία δήλωσε ότι, οι φόβοι και οι «φωνές» των κατοίκων, πιθανόν να ήταν και «κατευθυνόμενοι». Και αυτό το θέμα «έκλεισε» με την ομόφωνη ψήφο των παρατάξεων.
«Μήλον της έριδος» και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας
Ένταση προκάλεσε και η ερώτηση, η οποία τέθηκε πριν λίγες μέρες από την αντιπολίτευση και αφορούσε στη νομιμότητα εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε χωράφι στα όρια του δήμου, αλλά και το πόσο βλάπτουν τους κατοίκους. Η ερώτηση προκάλεσε την αντίδραση της συμπολίτευσης, η οποία διά στόματος Νικόλαου Ζλάτκου είπε ότι: «Αργήσατε πολύ. Εμείς τις είδαμε πρώτοι και κάναμε τις ενέργειες που έπρεπε. Εσείς θέτετε το ερώτημα 8 μήνες μετά. Εμείς ήμαστε οι πρώτοι, που είπαμε ότι, οι κεραίες μπήκαν νύχτα».
Η συμπολίτευση δια του προέδρου κ. Χατζόπουλου ανέφερε ότι, έγιναν όλες οι ενέργειες και το θέμα είναι πλέον αρμοδιότητα της πολεοδομίας. Η παράταξη του κ. Τσολακίδη δεν ικανοποιήθηκε από την τοποθέτηση της συμπολίτευσης και πρότεινε να κινηθεί ο δήμος νομικά και να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό από τη συμπολίτευση.
«Ομόφωνα εγκρίθηκαν τα περισσότερα εκτός ημερησίας θέματα»
Κυριότερο από τα εκτός ημερησίας θέματα που τέθηκαν στην αρχή της συνεδρίασης ήταν η έκθεση ρυμοτομικού σχεδίου, για το χαρακτηρισμό τεμαχίου στη Διομήδεια, στο οποίο θα αναγερθεί μουσικό γυμνάσιο και λύκειο, καθώς και ο καθορισμός όρων δόμησης σε αυτό. Η εισήγηση του υπευθύνου κρίθηκε επαρκής τόσο από τη συμπολίτευση, όσο και από την αντιπολίτευση και ψηφίστηκε ομόφωνα. Τα υπόλοιπα θέματα των εκτός ημερησίας διάταξης αφορούσαν στην αποδοχή ποσών για πυροπροστασία και αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες, καθώς και αιτήσεις για εγκατάσταση πάγκων πωλήσεων σε σημείο του δήμου. Όλα τα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα, ψηφίστηκαν ομόφωνα και από τις δύο παρατάξεις, εκτός αυτό που αφορούσε στην πυροπροστασία, για το οποίο η αντιπολίτευση ψήφισε «παρόν».

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα