Γενική

Ο Γιώργος Παυλίδης τιμήθηκε παρουσία του Βούλγαρου Πρωθυπουργού

Ανοίγει η Ελληνοβουλγαρική μεθόριος και ο δρόμος Ξάνθης, Θερμών Ζλάτογκραντ

Για μια ακόμη χρονιά, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκε το παραδοσιακό πανηγύρι στη διασυνοριακή γραμμή Ελλάδος- Βουλγαρίας, για το έτος 2009, το οποίο διοργανώνεται από την τοπική αυτοδιοίκηση. Η εκδήλωση, έλαβε χώρα ακριβώς επάνω στη συνοριακή γραμμή, η οποία διαχωρίζει τα δύο κράτη. Στη γιορτή παραβρέθηκαν σύσσωμη η τοπική πολιτική ηγεσία τόσο της Ελλάδος, όσο και της Βουλγαρίας. Από τη μεριά της Ελλάδος παρόντες ήταν, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ. κ. Παντελεήμων, ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, οι Δήμαρχοι Βιστονίδας, Σταυρούπολης και Αβδήρων καθώς και νομαρχιακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι της Ξάνθης.
Από τη μεριά της Βουλγαρίας παρόντες ήταν ο Πρωθυπουργός της χώρας Σεργκέι Στάνισεφ, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιβαϊλο Καλφίν, ο Νομάρχης του Σμόλιαν, καθώς και οι Δήμαρχοι Σμόλιαν και Ζλάτογκραντ.
Επίσης στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πάνω από 3000 άτομα. Στην όλη εκδήλωση έλαβαν μέρος χορευτικά συγκροτήματα και από τις δύο χώρες, ενώ δεν έλειπαν οι πάγκοι και οι καντίνες, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι, αυτού του είδους των εκδηλώσεων. Την τιμητική του είχε το εκκλησάκι Κωνσταντίνου και Ελένης, το οποίο βρίσκεται σε βουλγαρικό έδαφος.
Η γιορτή που άρχισε το πρωί του Σαββάτου, αποτελεί την μεγαλύτερη στιγμή για την Ξάνθη και τον ίδιο τον Νομάρχη Γιώργο Παυλίδη μιας και ο Νομάρχης μας ήταν το πρόσωπο που τιμήθηκε από τους Βούλγαρους με το κλειδί της πόλης του Ζλάτογκραντ και ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης της πόλης !!! Με την τιμή αυτή που αποδόθηκε στον κ. Παυλίδη, επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά η πρόθεση τόσο της Ελληνικής όσο και της Βουλγαρικής πλευράς για την διάνοιξη της τουριστικής διόδου στην περιοχή Άγιος Κωνσταντίνος, διάνοιξη που οραματίστηκε και έκανε πράξη ο νομάρχης Ξάνθης.
Γ. Παυλίδης: «Τα σύνορα δε χωρίζουν τους λαούς, αλλά τους ενώνουν»
Την πλήρη ικανοποίησή του εξέφρασε ο Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης, για το «άνοιγμα» των συνόρων, μέσω της τουριστικής διόδου μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι: «Τα σύνορα δε χωρίζουν τους λαούς, αλλά τους ενώνουν». Η τουριστική δίοδος, η οποία θα είναι έτοιμη μέσα στο καλοκαίρι, αποτελεί «έργο» του Νομάρχη Ξάνθης Γιώργου Παυλίδη, ο οποίος με τις κατάλληλες ενέργειες κατάφερε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια, με αποτέλεσμα η διέλευση μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας από την Ξάνθη, να αποτελεί θέμα χρόνου.
Το όφελος αυτής της τουριστικής διόδου θα είναι τεράστιο. Χωρίς το νέο αυτό δρόμο θέλαμε εννιά ώρες να φτάσουμε από την Ξάνθη στο Σμόλιαν. Φυσικά αυτό ίσχυε και για τους Βουλγάρους, οι οποίοι ταξίδευαν τόσες ώρες για να φτάσουν στις θάλασσές μας. Όλη η παράκτια περιοχή θα έχει όφελος. Ο δρόμος αυτός έπρεπε να είχε «ανοίξει» νωρίτερα.
Ο κ. Παυλίδης τόνισε ότι, ο δρόμος αυτός δεν αντικαθιστά τον κάθετο άξονα, γιατί είναι ένας δρόμος χαμηλών προδιαγραφών. Στο μέσο της εκδήλωσης ο Νομάρχης Ξάνθης τιμήθηκε από το Δήμαρχο του Ζλάτογκραντ, ο οποίος του έδωσε το κλειδί της πόλης.
Μιχάλης Στυλιανίδης: «Ανοίγουμε τους δρόμους φιλίας και συνεργασίας»
Στο λαϊκό αυτό πανηγύρι συμμετείχε πλήθος κόσμου και από τις δύο χώρες. Άνθρωποι με τις ίδιες ανησυχίες και τα ίδια ενδιαφέροντα, συναντήθηκαν στη μεθοριακή γραμμή, έχοντας την ευκαιρία να συζητήσουν για διάφορα θέματα της καθημερινότητάς τους. Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τη γιορτή, η οποία φέρνει πολύ πιο κοντά τους δύο λαούς, βάζοντας τα θεμέλια για μελλοντικές φιλίες και συνεργασίες.
«Ο κόσμος κάθε χρόνο γίνεται ολοένα και περισσότερος και μάλιστα πρόθεση και της τοπικής αυτοδιοίκησης και των νομαρχιών, είναι στο σημείο αυτό να λειτουργήσει ένας μεθοριακός σταθμός, για να μπορούμε εμείς να πηγαίνουμε στη Βουλγαρία και βέβαια οι Βούλγαροι να έρχονται στην Ξάνθη και στα ζεστά νερά του Αιγαίου».
Οι Βούλγαροι πολιτικοί από τη μεριά τους δήλωσαν όλοι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, για την εξέλιξη αυτή, συμφωνώντας όλοι με τη φράση: «Τα σύνορα δε χωρίζουν τους λαούς, αλλά τους ενώνουν». Ιδιαίτερα χαρούμενοι εμφανίστηκαν οι Δήμαρχοι Σμόλιαν και Ζλάτογκραντ, λέγοντας ότι το γεγονός της διόδου αποτελεί μεγάλο θέμα για τις περιοχές τους, αφού συνορεύουν άμεσα με το Νομό Ξάνθης.
Στην ομιλία του ο Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης είπε μεταξύ των άλλων:
«Αυτό που συμβαίνει σήμερα εδώ, αποτυπώνει την εικόνα και την ποιότητα της συνύπαρξης που θέλουμε να έχουν οι λαοί όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σήμερα, εδώ, γύρω από αυτό το κοινό παρεκκλήσι που επισκέπτονται και ανάβουν το κερί τους προσευχόμενοι Έλληνες και Βούλγαροι, αποκτούν οντότητα τα Βαλκάνια που θέλουμε.
Μένουν πίσω, στο διδακτικό, αλλά αχρείαστο πια παρελθόν, τα Βαλκάνια των εντάσεων, των διενέξεων, των συγκρούσεων.
Σ αυτή την κορφή, αναπνέουν καθαρό αέρα τα Βαλκάνια της συνεργασίας, της συμφιλίωσης, της αρμονικής συνύπαρξης, της συνεργασίας.
Η λέξη «σύνορο» γίνεται μια γέφυρα που ενώνει και όχι μια γραμμή που χωρίζει λαούς.
Έλληνες και Βούλγαροι, αρχές και πολίτες του Ζλάτογκραντ, αρχές και πολίτες της Ξάνθης, εκπέμπουν στους λαούς ολόκληρης τη χερσονήσου του Αίμου, το παράδειγμα της ποιότητας ζωής που βασίζεται στη φιλία, σε όσα μας συνδέουν στον κοινό δρόμο προς το μέλλον.
…Θέλω να συγχαρώ και το Νομάρχη της Ξάνθης, τον Γιώργο τον Παυλίδη, έναν άνθρωπο που δικαίως τιμάται σήμερα, καθώς επί σειρά ετών εργάζεται ακούραστα, για την ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας των πολιτών, από τις δύο πλευρές αυτής της κορυφής.
Μιας κορυφής που από σήμερα, θα συμβολίζει, την κοινή μας πεποίθηση, ότι μπορούμε να φτάσουμε πολύ ψηλά, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου».

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα