Γενική

Οι μαθητές εμπράκτως αγαπούν το περιβάλλον

Διημερίδα περιβαλλοντικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο των Γιορτών Νεολαίας

Στα πλαίσια των Γιορτών Νεολαίας 2009, που διοργανώνει η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης του Δήμου Ξάνθης σε συνεργασία με το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Ν.Ξάνθης, πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Μαϊου 2009 στο Πάρκο της πόλης μας έναντι γηπέδου Α.Ο.Ξ, 2 ήμερη Έκθεση- Παρουσίαση των εργασιών από τις μαθητικές περιβαλλοντικές ομάδες.
Στην εκδήλωση πήραν μέρος εικοσιεπτά (27) σχολεία του νομού, τα οποία με τις περιβαλλοντικές τους ομάδες υλοποίησαν προγράμματα και δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2008- 2009.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν:
– Να παρουσιάσουν οι Περιβαλλοντικές ομάδες στους πολίτες της Ξάνθης και στους συμμαθητές τους τα αποτελέσματα των εργασιών τους, τις οποίες πραγματοποίησαν την τρέχουσα σχολική χρονιά.
– Να γνωριστούν μεταξύ τους,
Να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες,
– Να συμμετάσχουν σε διάφορες περιβαλλοντικές δραστηριότητες,
– Να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία για το έργο των μαθητών και
– Να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
Η παρουσίαση περιελάμβανε Έκθεση φωτογραφιών, αφισών και έντυπο υλικό,
τα οποία ήταν αναρτημένα σε ειδικά stands. Οι μαθητές ξεναγούσαν και περιέγραφαν τη δουλειά τους, συζητούσαν και αντάλλασσαν απόψεις επίσης έδωσαν αξία και χρησιμότητα σε άχρηστα υλικά κάνοντας κατασκευές και κατασκεύασαν μακέτα για τα φράγματα. Παράλληλα ασχολήθηκαν με τα βιολογικά προϊόντα, τα θεραπευτικά βότανα και έφτιαξαν παραδοσιακά φαγητά και γλυκά του τόπου μας. Ακόμη πραγματοποίησαν μετρήσεις σχετικά με το πόσιμο νερό. Διένειμαν φυλλάδια με περιεχόμενο σχετικό με την ορθή χρήση του νερού και παρατήρησαν από κοντά υβριδικό αυτοκίνητο. Κατασκεύασαν λαμπάδες από κερί, έφτιαξαν φρουτοσαλάτες, γλυκά από μαστίχα, μοίρασαν μπουκαλάκια με ελαιόλαδο και πρόβαλαν ντοκιμαντέρ με διάφορα περιβαλλοντικά θέματα.
Την παρέα μας πλαισίωσε με την παρουσία της μία ομάδα μαθητών από το ειδικό σχολείο Γενισέας ,η οποία μοίρασε ανθοκομικά φυτά και λαχανικά καθώς και CD με περιεχόμενο σχετικά με την ανθοκομία και τη ζωολογία.
Πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια:- από την περιβαλλοντική ομάδα του 4 ου Γ/σίου Ξάνθης, η οποία παρουσίασε τη διαδικασία ανακύκλωσης του χαρτιού,- από το 7 ο Γ/σιο Ξάνθης, που πρότεινε τρόπους διακόσμησης γλαστρών και- από το Εσπερινό Γ/σιο που παρουσίασε τον τρόπο παραγωγής οργανικού λιπάσματος.
Παράλληλα με τη μαθητική νεολαία είχαμε στη συντροφιά μας και μία ομάδα δημιουργικής απασχόλησης ηλικιωμένων ανθρώπων από το Γηροκομείο της Ξάνθης, η οποία μας παρουσίασε ένα πρότζεκτ με θέμα: «Χρωματίζοντας το γκρί», όπου έδωσε ζωή σε αντικείμενα που εμείς κακώς τα θεωρούμε άχρηστα και τα πετάμε στα σκουπίδια ενώ μπορούν να μετατραπούν σε χρήσιμα. Η συμμετοχή των ανθρώπων αυτών απέδειξε περίτρανα ότι οι άνθρωποι της 3 ης ηλικίας είναι ζωντανοί και ενεργοί πολίτες, έχουν οικολογική συνείδηση, είναι ευαισθητοποιημένοι και αγωνιούν για το περιβάλλον.
Ευχάριστη νότα στις εκδηλώσεις μας έδωσε το συγκρότημα του Μουσικού σχολείου Ξάνθης, το οποίο μας ταξίδεψε στον υπέροχο κόσμο της μουσικής.
…Η τοπική κοινωνία με την αισθητική παρουσία της έδειξε ότι συμμερίστηκε τη γιορτή μας και ευαισθητοποιήθηκε σε θέματα που αφορούσαν το περιβάλλον.
Στις εκδηλώσεις περιβαλλοντικής εκπ/σης συμμετείχαν μαθητές σχεδόν απ’ όλα τα σχολεία του νομού Ξάνθης.
Το περιβαλλοντικό πανηγύρι ήταν αποτέλεσμα της συνεχούς και θαυμάσιας συνεργασίας του Γραφείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και του Δήμου Ξάνθης- Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Ξάνθης, που με κάθε τρόπο υποστήριξε τη διοργάνωσή της.
Η Υπεύθυνη Π.Ε Ν. Ξάνθης
Παρασκευή Γεωργαντά
Ο Δ/ντής Δ/νσης Δ.Ε.Ν. Ξάνθης
Κων/νος Πυλαρινός

Σχετικά Άρθρα