Γενική

Εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες υπέρ πατρίδος πεσόντες πομάκους από το Ωραίον

Γράφει ο Νικόλαος Φωτιάδης*

Στις 10:00 η ώρα το πρωί της Παρασκευής 15 Μαΐου 2009 Δ Σώμα Στρατού σε συνεργασία με τη Νομαρχία Ξάνθης και τον Δήμο Μύκης οργάνωσε στο ηρώον πεσόντων του χωριού Ωραίον μια σεμνή τελετή όπου τιμήθηκαν οι πεσόντες « υπέρ Πατρίδος » Έλληνες Μουσουλμάνοι Πομακικής καταγωγής.
α) Αρδάλη Αχμέτ Χαλήλ από το Ωραίον ο οποίος φονεύθηκε στη 13- 3- 1941 στην Βόρεια Ήπειρο.
β) Ασλάν Ισμαήλ Αχμέτ από το Ωραίον ο οποίος φονεύθηκε στη 26- 11- 1947 στην Πίνδο.
γ) Σαρή Αχμέτ Χαληλ από τον Κύρνο ο όποιος φονεύθηκε στης 10- 8- 1943 στη Δράμα.
δ) Κοτζά Μουράτ Χουσεΐν από το Ωραίον ο οποίος φονεύθηκε στις 19- 12- 1950 στην Ξάνθη.
Στην τελετή παρέστησαν ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Σεβασμιότατος κ. κ. Παντελεήμων, ο Στρατηγός Διοικητής του Δ Σώματος Στρατού, Αντινομαρχές, ο Δήμαρχος Μύκης, ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης, ο Σοφολογιότατος Ιμάμης του Ωραίου, εκπρόσωποι Αρχών και Συλλόγων, ο Διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης και της 29 ης Ταξιαρχίας και συγγενείς των πεσόντων καθώς και κάτοικοι του χωριού με τα παιδιά του σχολείου.
Μίλησαν η εκπαιδευτική και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης κ Καράνταη, ο Στρατηγός Διοικητής του Δ Σώματος κ Σαμπάτης Ξιφαράς και κατέθεσαν στεφάνια από δάφνη προς τιμή των πεσόντων «ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ» Πομάκων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Η εκδήλωση έκλεισε με μια μικρή δεξίωση στο καφενείο του χωρίου και την προσφορά αναψυκτικών στους κατοίκους τον Ωραίου.
Η ημέρα ήταν υπεροχή, η διαδρομή από την Ξάνθη στο χωρίο Ωραίο θαυμάσια και οι κάτοικοι φιλικοί και φιλόξενοι.
Συγχαρητήρια σ αυτούς που οργανώνουν κάθε χρόνο αυτήν την εκδήλωση μνήμης των Φονευθέντων Υπέρ πατρίδος και Αιώνια η μνήμη στους πεσόντες Πομάκους, στους αγώνες του έθνους. Συγκινητικά τα λόγια που είναι χαραγμένα στο μάρμαρο του ηρώου πεσόντων: «ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΗΡΕ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΠΟΥΝ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΘΥΜΑΤΑΙ»!!

* Αντιστράτηγος ε.α.
Επίτιμος Υποδιοικητής Δ ΣΣ

Σχετικά Άρθρα