Γενική

«Εγκληματική η άγνοια των αρμόδιων υπηρεσιών»

Καταγγελία του εκπαιδευτικού Νίκου Κόκκα στην Προϊσταμένη της 15 ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για το πρόβλημα προστασίας βυζαντινών μνημείων

Καταγγελία στην Προϊσταμένη της 15 ης Eφορείας Bυζαντινών Aρχαιοτήτων στην Κομοτηνή απέστειλε ο εκπαιδευτικός συγγραφέας κ. Νίκος Κόκκας με αφορμή την αδιαφορία που έδειξε σε υπόμνημα του σχετικά με το πρόβλημα της προστασίας των βυζαντινών μνημείων της ορεινής περιοχής. Η καταγγελία κοινοποιείται στον Υπουργό Πολιτισμού, τον Δήμαρχο Ξάνθης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κιμμερίων «Ο Αμφέραος» και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
«Αξιότιμη κ. προϊσταμένη,
Πριν από πεντέμισι μήνες (1/12/2008) απευθύνθηκα προς εσάς με υπόμνημα για να παρουσιάσω το πρόβλημα της προστασίας των βυζαντινών μνημείων της ορεινής περιοχής Ξάνθης από τους λαθρανασκαφείς, αναφερόμενος ειδικότερα στα ερείπια της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας κοντά στο οικισμό Λιβάδι βορείως των Κιμμερίων. Δυστυχώς, από τότε δεν έχω λάβει καμία σχετική απάντηση ή ενημέρωση από την υπηρεσία σας και δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την προστασία του συγκεκριμένου μνημείου. Αντίθετα σε σημερινή επίσκεψή μου (15/5/2009) διαπίστωσα νέες καταστροφές από λαθρανασκαφές και στον τοίχο που βρίσκεται στα βόρεια της παλιάς εκκλησίας. Αναγκάζομαι λοιπόν σήμερα να επανέλθω στο ζήτημα αυτό, κοινοποιώντας την επιστολή μου και προς τον Υπουργό Πολιτισμού και το Δήμαρχο Ξάνθης στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η περιοχή Κιμμερίων.
Αναρωτιέμαι λοιπόν πώς είναι δυνατόν τόσοι αρχαιοκάπηλοι να γνωρίζουν τη θέση των βυζαντινών εκκλησιών της περιοχής Ξάνθης ενώ η υπηρεσία σας δεν κάνει κάτι για να τους σταματήσει.
Οι καταστροφές που γίνονται είναι εγκληματικές, αλλά εξίσου εγκληματική είναι η άγνοια των μνημείων αυτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ακολουθεί μία σύντομη παρουσίαση για ορισμένα από αυτά τα μνημεία με την παράκληση να αρχίσει μία συστηματική καταγραφή της χριστιανικής κληρονομιάς της οροσειράς της Ροδόπης και μια συντονισμένη προσπάθεια σωτηρίας των όσων κτισμάτων έχουν διασωθεί.
Κάνω έκκληση τόσο προς την υπηρεσία σας όσο και προς πριν ολοκληρωθεί η καταστροφή των βυζαντινών μνημείων της Ξάνθης.
Με εκτίμηση
Νικόλαος Κόκκας
Εκπαιδευτικός- Συγγραφέας».

Σχετικά Άρθρα