fbpx
Γενική

Πολύ ενδιαφέρουσα η ημερίδα στο ΕΒΕ Ξάνθης με θέμα: «Ενέργεια, Περιβάλλον και Οικολογικές Μεταφορές

Μία πολύ ενδιαφέρουσα και άκρως επίκαιρη ημερίδα, έλαβε χώρα το Σάββατο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης. Η διοργάνωση της ημερίδας ανήκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, καθώς και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο). Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν άνθρωποι με πλήρης γνώση του αντικειμένου, όπως ο ηλεκτρολόγος μηχανικός και λέκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Δρ. Αθανάσιος Καρλής, ο χημικός μηχανικός Κωνσταντίνος Αθανασίου, ο πρόεδρος του ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Αθανάσιος Σαφάκας, ο αντιπρόεδρος του ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο Κωνσταντίνος Σπέντζας, ο διευθυντής της διεύθυνσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας Γεώργιος Αγερίδης, αλλά και ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ξάνθης, ανάμεσα στους οποίους, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Παναγιώτης Σγουρίδης, ο Γ. Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης Φίλιππος Τσαλίδης, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Δ.Π.Θ Αθανάσιος Καραμπίνης, Δήμαρχοι του νομού Ξάνθης και πολλοί άλλοι. Το ζήτημα, το οποίο φαίνεται να μονοπωλεί μεγάλο κομμάτι της επικαιρότητας τον τελευταίο καιρό είναι οι κίνδυνοι για το περιβάλλον από την αλλαγή του κλίματος.
Αλέξανδρος Κοντός: «Βιοκαύσιμα από ελληνικά ενεργειακά φυτά»
Τα βιοκαύσιμα προέρχονται από τη βιομάζα και η βιοαιθανόλη, το βιοντίζελ και το βιοαέριο. Σήμερα, αξιοποιούνται κάποια βιοκαύσιμα, κάποια άλλα αναπτύσσονται, ενώ υπάρχουν και αυτά που βρίσκονται υπό μελέτη, τα λεγόμενα βιοκαύσιμα τρίτης γενιάς. «Τα βιοκαύσιμα παράγονται από διάφορους τύπους φυτικών ελαίων. Θεωρούνται ανανεώσιμα καύσιμα και μπορούν να βοηθήσουν στην ενεργειακή αυτονομία και μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ποσοστιαίο μείγμα ή και αυτούσιο σε όλους τους τύπους των οχημάτων, έχοντας μεγάλο δυναμικό διείσδυσης, αφού χρησιμοποιούν την υφιστάμενη υποδομή υγρών καυσίμων», σημείωσε ο βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ Αλέξανδρος Κοντός, τονίζοντας ότι στη χώρα μας γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την ανάπτυξη των ενεργειακών φυτών.
Αθανάσιος Καρλής: «Οι απαιτήσεις ενέργειας αυξάνονται με «εξωφρενικούς» ρυθμούς»
Η πιο ραγδαία αύξηση στην απαίτηση ενέργειας κατά το διάστημα 2005- 2030 προβλέπεται για κράτη εκτός του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Η απαίτηση ενέργειας σε αυτές τις χώρες θα αυξηθεί κατά 85%, ενώ στις εντός ΟΟΣΑ χώρες κατά 19%. Η ραγδαία αυτή αύξηση οφείλεται στην προβλεπόμενη οικονομική ανάπτυξη των χωρών αυτών.
«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο άνθρακας είναι οι πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες ενεργειακές πηγές με τη χρήση τους να αυξάνεται κατά 2,1% και 2% ετησίως αντίστοιχα. Οι αναμενόμενες αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και η παγκόσμια ανησυχία για τη μόλυνση του περιβάλλοντος από την καύση συμβατικών καυσίμων βελτιώνουν τις προοπτικές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παράλληλα, το μικρό κόστος της χρήσης του άνθρακα σε σχέση με τα υγρά καύσιμα και το φυσικό αέριο, αλλά και τα μεγάλα αποθέματά του σε χώρες που αποτελούν εξαιρετικά μεγάλους καταναλωτές ενέργειας, όπως η Κίνα, η Ινδία και οι ΗΠΑ, καθιστούν τον άνθρακα μια οικονομική ενεργειακή επιλογή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αθανάσιος Καρλής, ηλεκτρολόγος μηχανολόγος και λέκτορας στο Δ.Π.Θ.
Αθανάσιος Σαφάκας: «Με τον όρο «Μεταφορές» εννοούνται το σύνολο των διάφορων τρόπων διακίνησης προσώπων ή πραγμάτων από τόπο σε τόπο»
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, εάν οι τρέχουσες νομοθεσίες και πολιτικές παραμείνουν αμετάβλητες στις επόμενες δεκαετίες, η παγκόσμια απαίτηση σε ενέργεια θα αυξηθεί κατά 50% από την τιμή του 2005 μέχρι το 2030. Η παγκόσμια απαίτηση σε ενέργεια αυξάνει παρά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η οποία θα ενταθεί τις επόμενες δεκαετίες.
«Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη χρήση του πετρελαίου στα διάφορα μεταφορικά μέσα αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, ακολουθώντας τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των πάσης φύσεως οχημάτων. Η λήψη δραστικών μέτρων για την αναστροφή της κατάστασης κατέστη αναγκαία. Κάθε βελτίωση της υφιστάμενης τεχνολογίας των συστημάτων κίνησης είναι επιβεβλημένη, αλλά κυρίως απαιτείται απεξάρτηση από το πετρέλαιο», ήταν τα λόγια του Προέδρου του ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο και Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Αθανάσιου Σαφάκα.
Η ημερίδα έκλεισε με συζητήσεις των εισηγητών με τους συνέδρους επί των θεμάτων που αναπτύχθηκαν, ενώ στο τέλος ακολούθησε ολιγόωρη δεξίωση.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα