Γενική

1 ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη

Από τις 14 έως τις 24 Μαΐου

Ένα πολύ ενδιαφέρον φεστιβάλ κινηματογράφου, άνοιξε τις πύλες του στο κοινό της Ξάνθης, από την περασμένη Πέμπτη. Πρόκειται για το 1 ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου, η διοργάνωση του οποίου ανήκει στη μη κυβερνητική οργάνωση «Εντροπία» και στο Σύλλογο Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Ξάνθης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το πολιτιστικό τμήμα του ινστιτούτου «Cervantes», καθώς και τις πρεσβείες των χωρών, της Αργεντινής, της Ισπανίας, της Κολομβίας, της Κούβας, του Μεξικό, του Περού, της Χιλής και του προξενείου του Ισημερινού στην Αθήνα.
Αντώνης Κουτσούμπας: «Ο ισπανικός κινηματογράφος είναι μία προσέγγιση πέρα από τα χολιγουντιανά έργα»
Το όλο εγχείρημα, ξεκίνησε από μια ιδέα της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Εντροπία», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο «κάτι να γίνει», όπως χαρακτηριστικά λέει ο Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο Αντώνης Κουτσούμπας. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, στόχος του οποίου είναι να συνεχιστεί και μάλιστα να «μεγαλώσει», παίρνοντας μορφή θεσμού, ο οποίος θα συναγωνίζεται άλλα παρόμοια Φεστιβάλ. Κεντρική ιδέα της οργάνωσης είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια, εμπνευσμένη από τη ρήση του Κομφούκιου «αντί να καταριέσαι το σκοτάδι, άναψε ένα φως». Το πρώτο βήμα για το Φεστιβάλ έγινε πριν ένα χρόνο και τώρα παίρνει σάρκα και οστά. «Η Λατινική Αμερική και γενικότερα οι ισπανόφωνες χώρες είναι κοντά, τόσο στην ελληνική κουλτούρα, όσο και στη γλώσσα. Να σκεφθείτε το 38% των ισπανικών είναι ουσιαστικά ελληνικά. Επομένως μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ένας «παρανομαστής» κοινός, στους μεν και στους δε», ήταν τα λόγια του γλύπτη και προέδρου της Μ.Κ.Ο «Εντροπία» Αντώνη Κουτσούμπα.
«Πρόκειται για μια άλλη φωνή, μια άλλη εικόνα»
Πολλοί είναι οι Έλληνες, οι οποίοι δείχνουν μια ιδιαίτερη συμπάθεια στον ισπανόφωνο κινηματογράφο. Ποιος δεν ξέρει εξάλλου τον Αλμοδοβάρ; Η οργάνωση «Εντροπία», ορμώμενη από τη θέληση κάποιων να δουν έναν άλλο κινηματογράφο, έκανε πράξη την ιδέα που είχε, αφού «είναι μια προσέγγιση πέρα από τα κλασικά χολιγουντιανά, τα οποία όλοι έχουμε δει, παρουσιάζοντας μια άλλη φωνή και μια άλλη εικόνα», όπως δηλώνει ο κ. Κουτσούμπας, ο οποίος έχει άμεση σχέση με τη Λατινική Αμερική, μιας και η σύζυγός του κατάγεται από την Παραγουάη.
Οι προβολές των ταινιών πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη του φροντιστηρίου ισπανικών «Δίας» και της εταιρείας διανομής ταινιών «New Star Cine», στην αίθουσα του Ιδρύματος «Λίλιαν Βουδούρη», η οποία βρίσκεται στην οδό 12 Αποστόλων και Οδυσσέως Ανδρούτσου. Κάθε μέρα θα παρουσιάζονται δύο ταινίες, η μία στις 19:00 και η άλλη στις 21:00. Το Σάββατο 23 Μαΐου θα παραβρεθεί και ο πρέσβης της Κούβας, ο οποίος θα συζητήσει με τους φίλους της Λατινικής Αμερικής.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα