Γενική

Έναρξη έργου καταπολέμησης κουνουπιών Ν. Ξάνθης

H Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης, δια του Νομαρχιακού Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών Ν. Ξάνθης, ανακοινώνει την έναρξη υλοποίησης του έργου της καταπολέμησης των κουνουπιών, την Δευτέρα 18 Μαΐου 2009. Το έργο θα καλύψει τις παραλιακές και τις υπόλοιπες περιοχές, αστικές- περιαστικές, όπου παρατηρείται το πρόβλημα ανάπτυξης κουνουπιών αυτή την περίοδο.
Η εφαρμογή του προγράμματος περιλαμβάνει ψεκασμούς από το έδαφος και από τον αέρα με ελικόπτερο. Στόχος είναι η εξουδετέρωση των προνυμφών μέσα στο νερό και όχι τα κουνούπια στο στάδιο των τέλειων εντόμων, με μέθοδο ενδεικνυόμενη διεθνώς και επιστημονικά αποδεκτή, που εφαρμόστηκε και τα προηγούμενα χρόνια, οικολογικά ενδεδειγμένη.
Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται έχουν επιλεγεί από αυτά που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.
Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Το έργο που υλοποιείται με χρηματοδότηση 152.000,00 ευρώ, είναι προϋπολογισμού 360.000,00 ευρώ, από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με το Νομαρχιακό Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών Ν. Ξάνθης. Για το υπόλοιπο ποσό ζητήθηκαν πόροι τόσο από την Περιφέρεια όσο και συνδρομή των Δήμων και βρισκόμαστε σε αναμονή απάντησης, άλλως θα υπάρξουν δυσκολίες ολοκλήρωσής του.
Ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γεώργιος Παυλίδης σχετικά δήλωσε: «Πριν εννιά χρόνια ξεκινήσαμε οργανωμένη προσπάθεια καταπολέμησης των κουνουπιών στο Νομό, ειδικά στις παράκτιες περιοχές, όπου αποτελούσε μάστιγα, αιτία υστέρησης και ισχυρό αντιαναπτυξιακό παράγοντα, ενώ είναι επίσης μέσο μετάδοσης επικίνδυνων ασθενειών. Στο χρόνο που διαμεσολάβησε υπήρξαν ικανοποιητικά αποτελέσματα, γεγονός που οδηγεί την κοινωνία να απαιτεί την εφαρμογή του. Η προσπάθεια συνεχίζεται από την Νομαρχία, παρότι αυτή δεν είναι θεσμικά υπόχρεη, προς όφελος της ανάπτυξης και της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Σχετικά Άρθρα