Γενική

«Το έργο να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα»

Τοποθέτηση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Ε.Β.Ε Γ. Αθανασιάδη για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης

Βεβαίως και είμαστε υπέρ του έργου μεταφοράς και διανομής των νερών του Νέστου στην πεδιάδα της Ξάνθης.
Εδώ θα ήθελα αν μου επιτρέπετε να κάνω μια αναδρομή στο παρελθόν που αφορά το σχεδιασμό κατασκευής του έργου.
Το σχέδιο ήταν, με την κατασκευή του φράγματος του Θησαυρού, της Πλατανόβρυσης και του Τεμένους να ξεκινήσει και το αρδευτικό του κάμπου της Ξάνθης και της Ροδόπης από τον ποταμό Νέστο.
Το μεν Φράγμα του Θησαυρού και του Τεμένους ολοκληρώθηκε, της Πλατανόβρυσης όμως ακόμη δεν γνωρίζουμε την εξέλιξή του.
Το έργο της άρδευσης του κάμπου της Ξάνθης και της Ροδόπης θα γινόταν με κάποια ενισχυτικά παράλληλα έργα, όπως το φράγμα του ποταμού Κομψάτου στον Πολύανθο, καθώς και κάποιες τεχνητές λίμνες, τα οποία όμως έργα δεν προχώρησαν.
Η μελέτη αυτού του έργου, κόστος τότε 4.800.000 ευρώ δυστυχώς δεν γινόταν να ενταχθεί στο τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης και κατόπιν πίεσης βουλευτή του Νομού μας (Σγουρίδη) εντάχθηκε σε δαπάνες εθνικών πόρων και το πέρασαν επί Πάχτα το 2003 στη Βουλή.
Πράγματι υπήρχαν πιέσεις και τότε από τους οικολόγους, οι οποίοι έλεγαν ακόμη και για το Φράγμα του Θησαυρού, ότι τα νερά του Νέστου θα στέρευαν και θα μεταβαλλόταν το Οικοσύστημα. Όχι μόνο δεν στέρεψαν τα νερά αλλά υπήρχε και υπάρχει συνεχιζόμενη ροή για να διατηρηθεί πλήρως ο βιότοπος στο Δέλτα του Νέστου.
Οι οικολόγοι το ίδιο έλεγαν και για τη γέφυρα του Νέστου (Εγνατία), όμως αντιθέτως δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα στο οικοσύστημα.
Η θέση η δική μας είναι να γίνει το έργο όσο το δυνατό συντομότερα, το οποίο σκάλωσε και δεν προχωράει. Διότι ήδη σε περιοχές όπως τα Άβδηρα και τα Μάγγανα, τα νερά που βγάζουν οι γεωτρήσεις είναι υφάλμυρα.
Το έργο αυτό θα ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα, τις παραγωγές με συνέπεια την αύξηση του γεωργικού εισοδήματος. Η αύξηση του αγροτικού εισοδήματος είναι πλεονέκτημα για την τοπική μας οικονομία, που μας ενδιαφέρει όλους.
Έχω να κάνω όμως και τις κάτωθι παρατηρήσεις:
ΠΡΩΤΟ
1. Το έργο έπρεπε να προβληθεί ως περιβαλλοντικό και όχι ως αρδευτικό, με συνέπεια αυτή τη στιγμή από τη μια πλευρά να μη χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη να το μπλοκάρουν οι οικολόγοι.
ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ
2. Ενώ είχαμε Υπουργό Γεωργίας από τον τόπο μας, γιατί δεν δημοπρατήθηκε όλο το έργο, του οποίου η αξία είναι 300.000.000 ευρώ και δημοπρατήθηκε μόνο το 1/6, τα 50.000.000 ευρώ;

Σχετικά Άρθρα