Γενική

Όλα έτοιμα για την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών στο Ν. Ξάνθης

Ξεκίνησαν χθες οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν σχεδόν δύο μήνες- Δηλώσεις του Προϊσταμένου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην XanthiNews

«Πυρετός» επικρατεί στο υπουργείο Παιδείας για τους δύο μήνες πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες για τον μεγάλο όγκο των υποψηφίων θα ξεκινήσουν στις 15 του Μαΐου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας γενικής παιδείας.
Εντούτοις, δέκα ημέρες νωρίτερα, δηλαδή χθες Τρίτη, εξετάσθηκαν οι απόφοιτοι Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ), Τεχνικών και Επαγγελματικών Λυκείων. Το υπουργείο Παιδείας θα διαθέσει εφέτος για την ανώτατη εκπαίδευση 88.262 θέσεις, τις οποίες θα διεκδικήσουν περίπου 125.000 εξεταζόμενοι όλων των κατηγοριών. Εφέτος για πρώτη φορά οι υποεπιτροπές της Κεντρικής Επιτροπής Πανελλαδικών Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας σχεδόν διπλασιάζονται, ενώ στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει επιλεγεί και ο νέος πρόεδρός της.
Το διδακτικό έτος 2008- 2009 θα λήξει στις 13 Μαΐου, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις για τον κύριο όγκο των υποψηφίων θα ολοκληρωθούν στις 29 του μήνα.
Φέτος προστέθηκαν δύο νέες κατηγορίες υποψηφίων, στις οποίες ανήκουν οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων, οι οποίοι θα διεκδικήσουν μια θέση αποκλειστικά στα ΤΕΙ, καθώς και εκείνοι που θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ κατόπιν εξέτασης σε μαθήματα Ειδικότητας.
Κωνσταντίνος Πυλαρινός: «Οι αίθουσες είναι «έτοιμες» να δεχτούν τους υποψηφίους»
Ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται ήδη σε ετοιμότητα, με τους αρμόδιους να έχουν προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες για την ομαλή διοργάνωση και διεξαγωγή των εξετάσεων. Τα εξεταστικά κέντρα του νομού Ξάνθης είναι έτοιμα για τις εξετάσεις, περιμένοντας τους μαθητές να πραγματοποιήσουν ένα όνειρο ζωής.
Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Πυλαρινός, μίλησε στην εφημερίδα μας και δήλωσε: «Η διεύθυνση Ξάνθης είναι σε όλα έτοιμη. Έχουν ειδοποιηθεί οι πάντες. Ειδοποιήθηκαν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες για να συνδράμουνε στην ομαλή διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων 2009», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι, όλα θα εξελιχθούν ομαλά.
Οι εξετάσεις θα γίνονται φέτος Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και όχι Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, όπως συνηθιζόταν τα προηγούμενα χρόνια.
Υπενθυμίζεται, ότι από την φετινή χρονιά η Έκθεση χάνει «πόντους» στη βαθμολόγηση των επιδόσεων των υποψηφίων. Πλέον θα έχει 40 μονάδες, αντί για 50, ενώ αυξάνονται από 25 σε 35 οι μονάδες της Άσκησης. Οι μονάδες της Περίληψης παραμένουν 25. Ακόμη, για πρώτη φορά φέτος δίνεται η δυνατότητα στα μέλη κάθε βαθμολογικού κέντρου να παρεμβαίνουν όταν κριθεί αναγκαίο, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή σύγκλιση στην αξιολόγηση των βαθμολογητών.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα