Γενική

Εργατική πρωτομαγιά στη σκιά της κρίσης και της ανεργίας

Ξεχωριστά συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης και πορεία του ΠΑΜΕ

Στη «σκιά» της οικονομικής κρίσης και της αυξανόμενης ανεργίας γιορτάσθηκε την περασμένη Παρασκευή η εργατική πρωτομαγιά. Στην Ξάνθη πραγματοποιήθηκε ξεχωριστά όπως και κάθε φέτος, τα τελευταία χρόνια, συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (Π.Α.ΜΕ.) με τα μέλη του, πραγματοποίησε πορεία στο κέντρο της πόλης, αψηφώντας τη δυνατή βροχή που έπεφτε εκείνη την ώρα. Η άρση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που επωμίζονται οι εργαζόμενοι και οι ασθενέστερες τάξεις και η ανακοπή του κύματος απολύσεων αποτελούν τις κεντρικές διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.
Σπύρος Παπαχρήστου: «Χρειάζεται ενότητα»
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Σπύρος Παπαχρήστου, απηύθυνε μήνυμα προς όλους τους εργαζομένους να είναι ενωμένοι, λέγοντας πως κανένας τη συγκεκριμένη στιγμή δεν ανήκει σε διαφορετικές παρατάξεις, αφού οι απαιτήσεις όλων των εργαζομένων είναι οι ίδιες. Μίλησε για ενότητα στο συνδικαλιστικό κίνημα, αφού μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί η κρίση, η οποία περιλαμβάνει απολύσεις και ελαστικές μορφές εργασίας.
«Ενότητα και μόνο ενότητα. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Μόνο ενωμένοι οι εργαζόμενοι μπορούν να βγουν νικητές. Το σύνθημα «εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι» αν και είναι παλιό, είναι πάντα επίκαιρο», ήταν τα λόγια του κ. Παπαχρήστου.
ΠΑΣΟΚ: «Η Πρωτομαγιά βρίσκει τη χώρα σε κρίση»
Όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας συμμετείχαν στην εργατική πρωτομαγιά με πορείες, ενώ οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, αφού η πρωτομαγιά χαρακτηρίζεται ως απεργία και όχι αργία. Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα ανέφερε στο μήνυμά του: «Η επέτειος της Εργατικής Πρωτομαγιάς βρίσκει τη χώρα μας σε κρίση, τη μέση ελληνική οικογένεια αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα, την αγορά σε ασφυξία και τον Έλληνα πολίτη αντιμέτωπο με πολύ σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητάς του».
Ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε την ίδια στάση, εμμένοντας στις θέσεις του και εξαπέλυσε βέλη, τόσο κατά του κυβερνόντος κόμματος, όσο και της μείζονος αντιπολίτευσης.
Στο μήνυμά του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους. Την κρίση να πληρώσουν το κεφάλαιο και οι τραπεζίτες. Με τους αγώνες μας θα ανατρέψουμε το νεοφιλελευθερισμό- Ενωτικά και Αριστερά αλλάζουμε το τοπίο σε Ελλάδα και Ευρώπη. Πανευρωπαϊκή Αντίσταση στα σχέδια της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων. Το μέλλον μας γράφεται στους δρόμους», ενώ οι εκπρόσωποί του ανέφεραν ότι, «η κυβέρνηση, οι τραπεζίτες και οι επιχειρήσεις με την ανοικτή στήριξη και την προτροπή της κυβέρνησης της ΝΔ και με την ουσιαστική συμφωνία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, προετοιμάζουν το έδαφος για μαζικές απολύσεις και ακόμη πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας εδώ και πολύ καιρό».
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 1 ΗΣ ΜΑΗ 2009
«Σε φορτισμένο κλίμα σήμερα 2009 εμείς οι εργατοϋπάλληλοι, συνταξιούχοι, νέοι και άνεργοί συγκεντρωθήκαμε στο Εργατικό Κέντρο Ν. Ξάνθης για να τιμήσουμε όλους τους αγώνες και τους αγωνιστές του κόσμου της εργασίας, σε όλους όσους προσέφεραν χωρίς φόβο και χωρίς κανένα προσωπικό αντάλλαγμα την υγεία και τη ζωή τους διεκδικώντας το σωστό και το δίκαιο για όλους τους εργαζόμενους του κόσμου.
Μία δύσκολη περίοδος για εμάς δεν έχει ούτε χρώμα ούτε πολιτική ταυτότητα.
Το Εργατικό Κέντρο δηλώνει παρόν και θα είναι πάντα μπροστάρης σε όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για το συμφέρον τον εργασιακού κόσμου.
Η σημερινή ημέρα δεν είναι μία φιέστα, είναί μία διαδήλωση και μία ακόμη διαμαρτυρία στην ασκούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική που οδηγεί τους πολίτες στην ανεργία, στην φτώχεια και την εξαθλίωση.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Απαγόρευση των απολύσεων
Δημοκρατική ρύθμιση τον εργασιακών σχέσεων
Αυστηρή εφαρμογή των ΣΣΕ της Εργατικής Νομοθεσίας, με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών (Σ.ΕΠ.Ε} και διεξαγωγή συνδυασμένων ελέγχων (Σ.ΕΠ.Ε.- ΙΚΑ- ΕΦΟΡΙΑ) για την πάταξη της μαύρης- ανασφάλιστης εργασίας.
Άμεση ουσιαστική αποκατάσταση των συμβασιούχων δημοσίου- ευρύτερου δημοσίου και ιδιωτικού τομέα τερματίζοντας την ομηρία και την ανασφάλεια χιλιάδων συναδέλφων μας.
Τήρηση των κανονισμών Υγιεινής και Ασφάλειας.
Προστασία τον εισοδήματος μας.
Κατώτερες συντάξεις στα 20 ημερομίσθια, επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού, ουσιαστικές αυξήσεις μισθών .
ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΤΕΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ
ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ».

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα