Γενική

Να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα

Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης- Κατάθεση στεφάνων από τις αρχές στο μνημείο ηρώων

Κατάθεση στεφάνων πραγματοποιήθηκε στο μνημείο ηρώων της Ξάνθης την Κυριακή το πρωί, με αφορμή την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης. Ο εορτασμός της 19 ης Απριλίου ως Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, που καθιερώθηκε πέρυσι με πρωτοβουλία του Προέδρου της βουλής Δημήτρη Σιούφα, συνέπεσε φέτος με τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης και γι αυτό το λόγο η εκδήλωση αναβλήθηκε και έλαβε χώρα την περασμένη Κυριακή.
Στην κατάθεση παραβρέθηκαν οι τοπικοί άρχοντες, ανάμεσά τους ο νομάρχης Ξάνθης Γεώργιος Παυλίδης, ο δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Παναγιώτης Σγουρίδης, ο αστυνομικός διευθυντής, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων.
Η 19 η Απριλίου είναι επέτειος του θανάτου του ποιητή και φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, του υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενός από τους πρώτους που ύψωσαν τη φωνή τους κατά της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν. Στην ποίησή του περιέχονται ισχυρά μηνύματα κατά των φυλετικών διακρίσεων, εναντίον κάθε τυραννίας και υπέρ της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο.
Η μνήμη του Λόρδου Βύρωνα παραμένει ζωντανή και το μήνυμά του διαχρονικό.
Αγωνίσθηκε και θυσιάστηκε για την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας και ταυτόχρονα απέδιδε στον εαυτό του τον τίτλο «πολίτης του κόσμου», συνδυάζοντας τον φιλελληνισμό με την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών. Ο πρώτος εορτασμός της ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης συμπίπτει με την συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα, το έτος 1809.

Σχετικά Άρθρα