Γενική

Για να συγκρατηθούν οι τιμές

Η κυβέρνηση επιστρέφει στο «παγωμένο» σχέδιο με τις ταμειακές μηχανές στα πρατήρια υγρών καυσίμων

Η εξαγγελία του μέτρου έγινε προχθές από το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να δείξει ότι αντιδρά για τον περιορισμό της κερδοσκοπίας που, παρά τις υποσχέσεις, κινείται σε επίπεδα ρεκόρ προκαλώντας φθορά και πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση. Εντάσσεται μάλιστα στην πληθώρα των ρυθμίσεων που εξαγγέλλονται το τελευταίο διάστημα από τα αρμόδια υπουργεία. Άλλες παρεμβάσεις που παρουσιάστηκαν χθες από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για την αγορά των καυσίμων αφορούν στη δυνατότητα εγκατάστασης αυτόματων πωλητών που θα λειτουργούν καθ όλο το 24ωρο, αλλά και τη διεύρυνση του ρόλου των Κλιμακίων Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ) που εκτός από ελέγχους για νοθεία, θα κάνουν και κοστολογικούς ελέγχους στα πρατήρια.
Πρόεδρος Πρατηριούχων Ξάνθης: «Το υπουργείο βιάστηκε, λέγοντας ότι αυτό θα ισχύσει»
Η «XANTHINEWS» μίλησε με τον πρόεδρο βενζινοπωλών νομού Ξάνθης Χαράλαμπο Χαραλαμπίδη, ο οποίος ανέφερε τις κινήσεις και τις προθέσεις του κλάδου. Ο κ. Χαραλαμπίδης, αφού μίλησε για τις προθέσεις του υπουργείου, κατέληξε: «Η αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας που επισκέφθηκε το υπουργείο, εξέθεσε τις πάγιες θέσεις του κλάδου. Ειδικότερα είπαμε ότι, οι αυτόματοι πωλητές πρέπει να τηρούν τη νομοθεσία, είπαμε όχι στα σούπερ μάρκετ, όχι στο παρατηρητήριο τιμών, αλλά είπαμε ναι στο σύστημα εισροών εκροών, δηλαδή στις ταμειακές μηχανές, αρκεί αυτό να χρηματοδοτηθεί, λόγω του μεγάλου κόστους που έχει». Σύμφωνα με την εξαγγελία, το μέτρο με τις ταμειακές μηχανές πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από 1- 1- 2010 και θα συνδυαστεί με την τοποθέτηση συστήματος παρακολούθησης εισροών- εκροών στις δεξαμενές των πρατηρίων. Ο κ. Χαραλαμπίδης δήλωσε για το θέμα αυτό: «Το υπουργείο ενώ περιμένει να αναλύσουμε περισσότερο αυτήν την κατάσταση, δυστυχώς βιάστηκε και είπε ότι αυτό θα ισχύσει από 1- 1- 2010».
Ανάμεσα στα άλλα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης, περιλαμβάνεται η τοποθέτηση ηλεκτρονικών πινακίδων στους κλειστούς αυτοκινητόδρομους όπου θα αναγράφονται οι τιμές των καυσίμων στα δύο επόμενα πρατήρια, ώστε οι οδηγοί να έχουν περιθώριο επιλογής, καθώς και η ενημέρωση των καταναλωτών με τη δημοσιοποίηση κάθε εβδομάδα της εξέλιξης των τιμών στα διυλιστήρια.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα