Γενική

Μητροπολίτης: «Η εκκλησία μπορεί να στηρίξει και να ενισχύσει τους νέους»

Συνάντηση νέων με το Μητροπολίτη Ξάνθης κ. κ. Παντελεήμονα- Αντάλλαξαν ευχές και απόψεις

Συνάντηση νέων από όλες τις ενορίες της πόλης, με το Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. κ. Παντελεήμονα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης του Πάσχα στο Μοναστήρι της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας. Η συνάντηση αυτή είναι πλέον καθιερωμένη, αφού κάθε χρόνο μετά το Πάσχα, είθισται ο Σεβασμιότατος να καλεί τη νέα γενιά, με σκοπό να τους ευχηθεί, να τσουγκρίσει μαζί τους τα παραδοσιακά κόκκινα αυγά, να ανταλλάξει σκέψεις και προβληματισμούς, αλλά και να απαντήσει σε πιθανές ερωτήσεις και απορίες.
Η συνάντηση ξεκίνησε με την ακολουθία του εσπερινού και κατέληξε στο αρχονταρίκι της μονής, όπου ο Σεβασμιότατος ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους νέους.
Στο θέμα Εκκλησία και Νεολαία αναφέρονται σήμερα όλοι οι λειτουργοί της Εκκλησίας, τα εκκλησιαστικά και Θεολογικά Συνέδρια και τα εκκλησιαστικά Περιοδικά και Βιβλία. Όλα αυτά μαρτυρούν, ότι η Εκκλησία έχει λόγο περί της νεολαίας, η επικοινωνία, όμως, και η επαφή της με τους νέους μας είναι μηδαμινή έως ανύπαρκτη. Η εξήγηση του φαινομένου αυτού πρέπει να αναζητηθεί και στους δυο παράγοντες, και στην Εκκλησία και την Νεολαία.
«Οι νέοι λόγω της ηλικίας τους βρίσκονται στην εποχή και στο χώρο της αναζήτησης. Από εμάς τους μεγάλους επαφίεται να τους δείξουμε το σωστό δρόμο, με έναν τρόπο που μας έδειξαν οι δικοί μας πρόγονοι. Ο σωστός δρόμος είναι ο δρόμος του καθήκοντος, είναι ο δρόμος της ευθύνης, είναι ο δρόμος της αγάπης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιότατος και συνέχισε: «Η εκκλησία μπορεί να στηρίξει και να ενισχύσει τους νέους».
Η Εκκλησία ενδιαφέρεται οπωσδήποτε για τη νεολαία και πραγματοποιεί ορισμένες δραστηριότητες. Ως γνωστόν όμως, ο λόγος της Εκκλησίας τόσο προς τους νέους όσο και προς τους μεγάλους είναι συνήθως τυποποιημένος και περιορίζεται σε κοινότυπα θέματα, τα οποία είτε είναι χιλιοακουσμένα είτε δεν αγγίζουν την νεολαία, ιδιαίτερα τη σύγχρονη. Εκείνο που επί πλέον χρειάζεται είναι μια επανεκτίμηση του «εκκλησιαστικού και θεολογικού οπλοστασίου», ώστε να αξιοποιηθούν τα πιο δυναμικά στοιχεία της, φέρνοντας με αυτόν τον τρόπο τους νέους, πιο κοντά στην εκκλησία.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα