Γενική

«Στην Ελλάδα θα πληγούμε πολύ περισσότερο»

Ενδιαφέρουσα η εκδήλωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος και των Επιμελητηρίων της Θράκης για την ανταγωνιστικότητα στην εποχή της κρίσης

«Η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας της εξωστρεφούς επιχείρησης στην εποχή της κρίσης», ήταν το θέμα της ανοιχτής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου στην αίθουσα του ΕΒΕ. Στην εκδήλωση εξετάστηκαν θέματα που απασχολούν άμεσα τις επιχειρήσεις της περιοχής με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό όπως: πιστοποίηση και σήματα συμμόρφωσης, τελωνειακός έλεγχος και εποπτεία της αγοράς, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων, επιχειρηματικές αποστολές και προώθηση στο εξωτερικό.
Μεταξύ των επισήμων προσκεκλημένων ήταν ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Δημήτρης Σταμάτης ο οποίος πρότεινε την διάθεση μέρους των χρημάτων που έχει αποφασιστεί να διατεθούν μέσω ΤΕΜΠΜΕ για την απόδοση του 12% που έχει καθυστερήσει κατά 3 εξάμηνα καθώς και των ποσών που έχουν να λαμβάνουν οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε αναπτυξιακούς νόμους.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Βασίλης Θωμαϊδης σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ τόνισε: «Είναι θέματα που προέκυψαν από μια συζήτηση που είχε γίνει στην Αλεξανδρούπολη και επείγουν για την περιοχή όμως μας έχουν καταθέσει οι επιχειρηματίες της περιοχής. Πρόκειται για θέματα εποπτείας της αγοράς, ανεξέλεγκτα πιστοποιημένα και αμφίβολης ποιότητας που ανταγωνίζονται αθέμιτα. Επίσης θέματα που αφορούν στην εξωστρέφεια όπως π.χ. οι βίζες των συνεργατών που θέλουμε να καλούμε και με την συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών των εμπορικών ακολούθων με τις επιχειρήσεις και επειδή ο Σύνδεσμος μας ενδιαφέρεται πάρα πολύ να αναπτύξει την εξαγωγιμότητα, την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων που είναι μικρές ή πολύ μικρές στην περιοχή της Β. Ελλάδας, πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση θα δώσει σε όσους είναι παρόντες και ελπίζω και σε άλλους τη διάσταση πως θα αμυνθούμε εσωτερικά επενδύοντας στην ποιότητα, σε πιστοποιημένα προϊόντα και σήματα ποιότητας.
Από την άλλη, θα πρέπει να καταλάβει το κράτος ότι αυτά πρέπει να προστατευθούν εφαρμόζοντας καλή εποπτεία της αγοράς και καλό έλεγχο των προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και από την άλλη πλευρά θα πρέπει και οι επιχειρήσεις να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι και να δουν πέρα από τον φράχτη, τον ορίζοντα για να δουν τι μπορούν να κάνουν για την εξαγωγιμότητα των προϊόντων τους και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων τους που μπορεί να αναπτυχθεί και με δράσεις όπως η σημερινή και άλλες παρόμοιες του Συνδέσμου.
Ήδη επηρεάζει η οικονομική κρίση αφού έχουμε υποχώρηση των μεγεθών, των εξαγωγών μας και έχουμε υποχωρήσει κι εντός Ελλάδος.
Μην ξεχνάμε όμως ότι υπάρχει γενική υποχώρηση παγκόσμια που υποφέρουν χώρες που ήταν πολύ πιο μπροστά από εμάς αφού όσο πιο πολύ είναι μια χώρα εκτεθειμένη στο εξαγωγικό εμπόριο τόσο πιο πολύ πλήττεται από την διεθνή κρίση. Επειδή στην Ελλάδα η ανταγωνιστικότητα μας δεν είναι και στα καλύτερα της φαίνεται ότι εμείς θα πληγούμε πολύ περισσότερο. Πρέπει να πάμε σε άλλου είδους προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας και νομίζω ότι η κρίση μας βρίσκει λίγο απροετοίμαστους άρα πρέπει να μπει ένα σχέδιο».

Σχετικά Άρθρα