Γενική

Αλέκος Κοντός: «Δεν θα μείνω έξω από τα ψηφοδέλτια»

Τι λέει ο πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για όσους τον πολέμησαν εντός Ν.Δ., αλλά και για τους πολιτικούς του αντιπάλους

Φαρμακερά βέλη προς όλες της κατευθύνσεις στέλνει ο Αλέξανδρος Κοντός στην πρώτη του συνέντευξη στη Real news μετά το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου και την απομάκρυνση του από την κυβέρνηση. Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μείνω εκτός ψηφοδελτίων» και ρίχνει το… γάντι σε όσους απειλούν ότι μπορεί να επιστρέψει η δικογραφία του Βατοπαιδίου στη Βουλή: «Ίσως αυτό να με διευκολύνει να αποκαταστήσω οριστικά και αμετάκλητα την αλήθεια σε ότι αφορά το πρόσωπο μου». Χαρακτηρίζει «πολιτικούς καιροσκόπους» τους βουλευτές της Ν.Δ. που με «πρωτοφανή», όπως λέει, ευκολίας έσπευσαν να τον κατηγορήσουν.
Ερώτηση: Βουλευτές της Ν.Δ. ζητούν να αποκλειστούν από τα ψηφοδέλτια όσοι έχουν εμπλακεί στην υπόθεση Βατοπεδίου και όχι μόνον… Είναι άδικο ή δίκαιο αυτό το αίτημα;
Αλέκος Κοντός: Θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ γενικά, αλλά να σας απαντήσω για τον εαυτό μου. Είδα το όνομα μου να μπαίνει στο «κάδρο», όχι από τους μάρτυρες της υπόθεσης, είτε στην Εξεταστική είτε στη δικαστική διερεύνηση της, αλλά από ελάχιστους δημοσιογράφους, το ΠΑΣΟΚ και δυο- τρεις συναδέλφους μου στη Νέα Δημοκρατία.
Ερ: Ποιους εννοείτε;
Αλ. Κοντός: Θα σας εξηγήσω… Για τους πρώτους εκτιμώ ότι παρασύρθηκαν λόγω της κυβερνητικής μου ιδιότητας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πιστεύω ότι στην πορεία κάποιοι από αυτούς κατάλαβαν το λάθος τους.
Από το ΠΑΣΟΚ δεν περίμενα άλλη αντιμετώπιση. Ήμουν και είμαι πολιτικός αντίπαλός τους και δεν περιμένω να είναι αντικειμενικοί απέναντί μου. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, πως με συμπεριέλαβαν στη δεύτερη πρόταση τους για Προανακριτική με έωλα και αστεία επιχειρήματα…
Ερ: Ναι, αλλά για τους Νεοδημοκράτες;
Αλ. Κοντός: Κοιτάξτε, όσοι μέσα από το κόμμα μου επιχείρησαν να πλήξουν την πολιτική μου διαδρομή είναι, τουλάχιστον, άδικοι μαζί μου.
Μπορώ να αποδώσω τον υπερβάλλοντα ζήλο που έδειξαν στο να εμφανιστούν στα «τηλεπαράθυρα» ως υπερασπιστές του δικαίου επιλέγοντας, με πρωτοφανή ευκολία, να με στοχοποιήσουν, μόνο στην άγνοια τους για την ουσία της υπόθεσης και στην προσωπική τους αγωνία για την πολιτική τους επιβίωση. Οποίος έχει να πει κάτι εναντίον μου, να το κάνει ονομαστικά και με συγκεκριμένα στοιχεία, διαφορετικά κινείται στη λογική του πολιτικού καιροσκοπισμού.
Ερ: Σαν προειδοποίηση ακούγεται η δήλωση σας…
Αλ. Κοντός: Μέχρι τον ανασχηματισμό δεν απαντούσα στα «χτυπήματα» αυτά, αποκλειστικά επειδή ήμουν επικεντρωμένος στο έργο μου και αυτό το γνωρίζουν εκείνοι που πρέπει να το γνωρίζουν.
Από κει και πέρα, όμως, είμαι αποφασισμένος να δώσω απαντήσεις σε όποιον συνεχίσει να με προκαλεί, γιατί δεν έχω να φοβηθώ απολύτως τίποτα.
Ερ.: Πώς θα αντιδρούσατε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αν αποφάσιζε ο πρωθυπουργός να μην είστε υποψήφιος στην Ξάνθη;
Αλ. Κοντός: Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο. Με τον Κ. Καραμανλή είχαμε και έχουμε ουσιαστική και εποικοδομητική σχέση. Με γνωρίζει καλά. Εκείνος με κάλεσε να μπω στην πολιτική, εκείνος με ενέπνευσε να προσφέρω όσο περισσότερα μπορώ για το καλό του τόπου.
Ερ.: Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να επιστρέψει η δικογραφία του Βατοπαιδίου στη Βουλή, όπως ζητά το ΠΑΣΟΚ;
Αλ. Κοντός: Δεν έχω κανέναν λόγω να ανησυχώ. Ίσως, μάλιστα, αυτό να με διευκολύνει για να αποκαταστήσω, οριστικά και αμετάκλητα, την αλήθεια σε ότι αφορά το πρόσωπο μου.
Ερ.: Πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Παυλίδης; Πιστεύετε, όπως ο κ. Καμμένος, ότι μπορεί να βρεθεί στη φυλακή;
Αλ. Κοντός: Θεωρώ λάθος να στέλνεται από ορισμένους στην «πυρά» ένας επί τρεις και πλέον δεκαετίες βουλευτής και επί δέκα χρόνια υπουργός πριν αποφανθεί η Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής. Η κοινοβουλευτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι πολύ σοβαρή και όλοι οφείλουμε να της επιδείξουμε σεβασμό, προσέχοντας μάλιστα ιδιαιτέρως τις δηλώσεις μας.
Από κει και πέρα, τολμώ να πω ότι εάν από τη διερεύνηση της υπόθεσης προκύψουν ενοχοποιητικά στοιχεία για τον κ. Παυλίδη, τότε είμαι σίγουρος πως ο ίδιος θα τηρήσει στάση ευθύνης απέναντι στο κόμμα του και θα το διευκολύνει με τις ενέργειες του.
Ερ.: Πώς μπορεί να ξεπεράσει η κυβέρνηση το κλίμα σκανδαλολογίας; Με δεδομένη την εύθραυστη ισορροπία των 151, μήπως είναι λύση οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο;
Αλ. Κοντός: Κάθε άλλο παρά «εύθραυστη ισορροπία» είναι οι 151 έδρες. Ίσως να είναι και από τις πιο σταθερές.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έλαβε εντολή πριν από περίπου ενάμιση χρόνο και σήμερα καλείται να διαχειριστεί μία πρωτοφανή σε δυσκολία οικονομική κατάσταση.
Το «γκρίζο» πολιτικό τοπίο που επιχειρεί να δημιουργήσει η αξιωματική αντιπολίτευση με τη σκανδαλολογία, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για το τι άραγε θέλει με τον τρόπο αυτό να κρύψει, δεν είναι λόγος για εκλογές.
Ερ.: Στείλατε επιστολή στον πρωθυπουργό, στην οποία διαπιστώνετε μεγάλη καθυστέρηση στη μετατροπή των εργοστασίων ζάχαρης σε μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμων. Πιστεύετε ότι ο κ. Χατζηγάκης ξηλώνει τη δική σας πολιτική;
Αλ. Κοντός: Μην ψάχνετε ψύλλους στ άχυρα. Το θέμα που έθιξα δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική του κ. Χατζηγάκη.
Η μετατροπή των δύο εργοστασίων ζάχαρης (Ξάνθης και Λάρισας) αποτελεί ειλημμένη κυβερνητική απόφαση, σε αντίθεση με την πρόθεση που είχαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ να τους βάλουν λουκέτο.
Θεωρώ, όμως, ότι η κυβέρνηση οφείλει να ανταποκριθεί με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση του σχετικού σχεδίου που είχαμε αποφασίσει και έχει μείζονα σημασία για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας.
Η υλοποίηση της απόφασης είναι ευθύνη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η Αγροτική Τράπεζα, που είναι και ο μεγαλομέτοχος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Ερ.: Πώς θα αντιμετωπίσετε την εμπλοκή που έχει προκαλέσει η παραπομπή στο ΣτΕ του αρδευτικού έργου στην πεδιάδα της Ξάνθης;
Αλ. Κοντός: Μία από τις προτεραιότητες μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν ο σχεδιασμός και ένταξη στο Δ ΚΠΣ έργων που έχουν σχέση με την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων.
Ένα από τα σημαντικότερα έργα στον τομέα είναι το αρδευτικό της πεδιάδας της Ξάνθης, το οποίο μελετήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να σέβεται απόλυτα το περιβάλλον και μάλιστα η κύρια κατεύθυνση του να είναι η προστασία του περιβάλλοντος.
Θεωρώ ότι οι οικολογικές οργανώσεις από την Αθήνα κινούνται σε λάθος κατεύθυνση και είμαι αποφασισμένος να δώσω μάχη για την κατασκευή του έργου, έχοντας στο πλευρό μου όλη την τοπική κοινωνία και όχι μόνο.

Σχετικά Άρθρα