Γενική

Π. Σγουρίδης: «Κάνουμε λάθος ιεράρχηση»

Ανταλλάγματα στη Θράκη ζήτησε ο Ομπάμα

Τις αξιώσεις της Τουρκίας να δώσει η Αθήνα ανταλλάγματα σε σχέση με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, προκειμένου να επιτραπεί η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, φέρεται να μετέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο Μπαράκ Ομπάμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι το ζήτημα του έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ κατά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έφερε τον κ. Βαρθολομαίο σε δύσκολη θέση, καθώς «ξαφνικά βρέθηκε απολογούμενος εκ μέρους της Αθήνας, να υπογραμμίζει ότι το Πατριαρχείο είναι ξεχωριστό θέμα και σε καμιά περίπτωση δεν συνδέεται με το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη».
Η Τουρκία, στη λογική της «αμοιβαιότητας», θέτει ως προϋπόθεση για το άνοιγμα της Χάλκης, αντίστοιχες κινήσεις της Αθήνας για την εκπαίδευση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη που συνδέονται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με την απαίτησή της για τη λειτουργία περισσότερων μειονοτικών σχολείων.
Παράλληλα, η Άγκυρα συνδέει το σύστημα ανάδειξης νέων ιερωμένων στη δομή του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την ικανοποίηση της διεκδίκησής της για εκλογή των μουφτήδων στην Ξάνθη και την Κομοτηνή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η πρώτη φορά που το θέμα τέθηκε επί τάπητος επί της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν στη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον η Χίλαρι Κλίντον με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Όταν ο κ. Δημήτριος μίλησε για την ανάγκη επαναλειτουργίας της Χάλκης, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι χρειάζεται να δοθούν ανταλλάγματα που συνδέονται με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από την πλευρά πολιτικών και κυρίως της αντιπολίτευσης που κατάγονται από τη Θράκη. Σε σχετικές του δηλώσεις ο Βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Σγουρίδης τονίζει: «Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ευθύνεται. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ λειτουργεί βάσει ενός παλιού σχεδίου, για το οποίο ευθύνεται η Ελληνική εξωτερική πολιτική διαχρονικά. Εμείς πολλές φορές δεν ιεραρχούμε τα εθνικά μας ζητήματα αλλά θεωρούμε ότι υπάρχουν ζητήματα όπως το άνοιγμα της Θεολογικής σχολής της Χάλκης και άλλα, ότι είναι μείζονος σημασίας. Όταν λοιπόν εμείς τα δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία είναι φυσικό να γίνεται εκμετάλλευση τους και ο Μπαράκ Ομπάμα να λέει, τι ανταλλάγματα μας δίνετε. Η ιεράρχηση των δικών μας θεμάτων είναι το Κυπριακό και η απελευθέρωση της Κύπρου, το Αιγαίο, το όνομα των Σκοπίων και οι ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αυτή την ιεράρχηση πρέπει να κάνουμε και να απαντήσουμε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ ότι εμείς σε καμία περίπτωση το άνοιγμα της σχολής της Χάλκης θα πρέπει να αποτελέσει συνάρτηση με άλλα μείζονα ζητήματα».

Σχετικά Άρθρα