Γενική

Η κρίση «μαστίζει» και τους ελεύθερους επαγγελματίες

«Κοντεύουν να σκουριάσουν» τα χωματουργικά μηχανήματα- Συνέντευξη κατόχου JCB στην XanthiNews

Ο κύκλος εργασιών των οικοδομικών επιχειρήσεων μειώνεται ολοένα και περισσότερο, ενώ των επιχειρήσεων οικοδομικών υλικών συνεχώς συρρικνώνεται. Με τη σειρά τους ακολουθούν οι χειριστές χωματουργικών μηχανημάτων, οι οποίοι βλέπουν τα «εργαλεία της δουλειά τους» να κοντεύουν να «καταστραφούν» από την πολυκαιρία. Η «XANTHINEWS», αφουγκραζόμενη τη δύσκολη εποχή που διανύουμε, μιλά με διάφορους ελεύθερους επαγγελματίες, κλάδοι των οποίων πλήττονται ολοένα και περισσότερο από την οικονομική κρίση. Ο κ. Παράσχος Σταθουλίδης, ελεύθερος επαγγελματίας σε χωματουργικές εργασίες και κάτοχος JCB, μιλά στην εφημερίδα μας για τις επιπτώσεις της κρίσης στο επάγγελμά του.
XanthiNews: Κ. Σταθουλίδη τι κατάσταση επικρατεί στον κλάδο σας;
Παράσχος Σταθουλίδης: Η κρίση πράγματι, μας έχει επηρεάσει πάρα πολύ και αυτό ξεκινάει από τους πολιτικούς μηχανικούς, οι οποίοι λόγω των τόσων απούλητων διαμερισμάτων, δεν τολμούν να ξεκινήσουν νέες οικοδομές, με αποτέλεσμα να μένουμε εμείς χωρίς δουλειά και να αρκούμαστε μόνο σε «μερεμέτια», τα οποία δεν μπορούν να μας εξασφαλίσουν ούτε καν τα βασικά μας έξοδα. Επίσης κοντά σε μας, την «πληρώνουν» και άλλα επαγγέλματα, όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και άλλοι. Όπως καταλαβαίνετε είμαστε μία αλυσίδα, η οποία ξεκινάει από τους μηχανικούς, περνάει από εμάς και καταλήγει σε πολλούς ακόμη».
X: Ποια είναι η κατάσταση του οικογενειακού σας προϋπολογισμού;
Π.Σ: Το οικονομικό μας πρόβλημα συνεχώς οξύνεται, χωρίς να υπάρχουν σημάδια βελτίωσής του. Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αναζητούν και άλλη δουλειά, με φόβο μήπως αυτή η δουλειά που ξεκινάει ως δεύτερη, γίνει πρώτη και σε δεύτερη μοίρα μπει αυτή που κάνουμε έως τώρα».
Χ: Το μέλλον πώς το βλέπετε;
Π.Σ.: Ακούγονται πολλά. Τι να πρωτοπιστέψεις; Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Το σίγουρο είναι, πως αν δε στρώσει λίγο η κατάσταση με το ξεκίνημα και πάλι της ανοικοδόμησης στην πόλη μας, τα πράγματα θα γίνονται συνέχεια χειρότερα.
Χ: Ποιος νομίζετε ότι ευθύνεται κ. Σταθουλίδη περισσότερο για αυτήν την κατάσταση;
Π.Σ.: Δεν ξέρω. Τι να σας πω. Πιστεύω πάντως ότι «μερίδα ευθύνης» έχουν και οι δημοσιογράφοι των μεγάλων μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι οποίοι καθημερινά στα δελτία «τρομοκρατούν» τον κόσμο. Δε λέω ότι δεν υπάρχει κρίση. Σίγουρα κάτι συμβαίνει. Με αυτά που λένε όμως, τρομοκρατήθηκε τόσο πολύ ο κόσμος, με αποτέλεσμα και αυτοί που διαθέτουν χρήματα, να φοβούνται να τα «βγάλουν στην αγορά», φοβούνται να κάνουν το παραμικρό, περιμένοντας τη βελτίωση της κατάστασης.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα