Γενική

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος αναγορεύθηκε επίτιμος Διδάκτορας στο ΔΠΘ

Γράφει ο Νικόλαος Φωτιάδης*

Το βράδυ της Δευτέρας 30 Μαρτίου 2009, στο Αμφιθέατρο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή, έγινε η τελετή αναγορεύσεως του Αρχιεπισκόπου Τιράνων- Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου, σε επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας- Εθνολογίας και του Τμήματος Γλώσσας- Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξινίων Χωρών.
Παραβρέθηκα στην κατάμεστη αίθουσα και ένιωσα μια ιδιαίτερη συγκίνηση και μια ανάταση ψυχική, αντικρίζοντας αυτόν τον σεμνό και ακάματο εργάτη της Εκκλησίας μας, τον Ποιμενάρχη των κατατρεγμένων, τον Αναστάσιο Γιαννουλάτο, έναν αιώνιο έφηβο 80 ετών.
Στην σεμνή τελετή παρέστησαν οι Μητροπολίτες Κομοτηνής και Μαρωνείας, Ξάνθης και Περιθεωρίου, Καβάλας και Νεαπόλεως, Νέας Ζίχνης και Νευροκοπίου καθώς και ο Αλεξανδρουπόλεως και Σαμοθράκης. Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, οι Υπερνομάρχες Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης- Καβάλας- Δράμας, ο Νομάρχης Ροδόπης, ο Δήμαρχος Κομοτηναίων, ο Στρατηγός Διοικητής του Δ Σώματος Στρατού με Αξιωματικούς της Φρουράς Κομοτηνής, εκπρόσωποι πολιτικών, δικαστικών και άλλων φορέων, πολλοί ιερωμένοι, καθηγητές- φοιτητές και κάτοικοι της Κομοτηνής και των γύρω περιοχών.
Ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου προσφώνησε τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, ο καθηγητής κ. Γ. Παπάζογλου μίλησε για το έργο του Αναστασίου στο Μεξικό, στην Αφρική, στην Ευρώπη και κυρίως στην Αλβανία μετά την «κατάρρευση» του κομμουνισμού και του «παράδεισου» τον Εμβέρ Χότζα, αναφέρθηκε σύντομα αλλά με εξαιρετικά γλαφυρό λόγο στο βιογραφικό του τονίζοντας την πίστη, την προσφορά, την μόρφωση, τον υποδειγματικό βίο και την «μοναδικότητα» του ιεράρχη που έκανε θαύματα στην γκρεμισμένη Αλβανία, ο καθηγητής κ. Στ. Παύλου ανέγνωσε την απόφαση της Συγκλήτου και την Περγαμηνή (έγγραφα συνταχθέντα «εν τη καθαρευούση») και αφού ο κ. Πρύτανης επέδωσε τα διάσημα στον τιμηθέντα Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, αναγορεύοντας τον Επίτιμο Διδάκτορα, ακολούθησε ομιλία του Αναστασίου με θέμα: «Τρομοκρατία και φόβος- θρησκευτικές συναρτήσεις».
Ο ομιλητής με έναν λόγο καθαρό, κατανοητό, με αναφορές σε ιερά κείμενα εντυπωσίασε το ακροατήριο.
Τόνισε τα θλιβερά γεγονότα που συγκλονίζουν τον κόσμο με τις κάθε είδους τρομοκρατικές ενέργειες, αναφέρθηκε στο «τζιχάντ» και κατέληξε ότι: «Δεν υπάρχει φόβος όταν υπάρχει αγάπη».
Έφυγα από το Αμφιθέατρο περί τις 22:30, αφού φίλησα το χέρι του υποδειγματικού αυτού Ιεράρχη, γεμάτος συγκίνηση και αισιοδοξία. Έχει η Ορθοδοξία εργάτες που σέρνουν τον Σταυρό του Μαρτυρίου και ανασταίνουν ψυχές. Εύγε Μακαριώτατε Αναστάσιε.

*Αντιστράτηγος ε.α.

Σχετικά Άρθρα