Γενική

Απελευθέρωση είκοσι θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης για τους καταναλωτές

Επιστολή επαγγελματιών δημοτικής αγοράς στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης αναγνώσθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση

Με αφορμή την από 16.03.09 επιστολή των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στη Δημοτική Αγορά, προς το Δημοτικό Συμβούλιο, το Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους επικεφαλής των συνδυασμών της μειοψηφίας, για την απελευθέρωση είκοσι θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης και την απόδοσή τους στο καταναλωτικό κοινό υπό ένα άλλο καθεστώς ελέγχου στο χώρο στάθμευσης της Δημοτικής Αγοράς σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης ζήτησε να αναγνωσθεί η επιστολή των επαγγελματιών στο Δημοτικό Συμβούλιο και να τεθεί το αίτημά τους ως θέμα συζήτησης και λήψης απόφασης από το Σώμα στη χθεσινή συνεδρίαση.
Η επιστολή των επαγγελματιών
«Αγαπητοί Κύριοι,
Όπως γνωρίζετε, στον χώρο στάθμευσης που βρίσκεται μπροστά από την Δημοτική Αγορά, επί της οδού Μεγ. Ρεύματος καταλάμβαναν ανέκαθεν τα οχήματα των επαγγελματιών της αγοράς ή των μόνιμων κατοίκων, με αποτέλεσμα οι πελάτες των δεκάδων καταστημάτων της αγοράς να καταφεύγουν σε άλλους χώρους, αρκετά μακριά, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της νέας διευθέτησης της κυκλοφορίας στις οδούς Βλαχοπούλου και Πεσόντων, καθώς και της μεταφοράς της αφετηρίας των αστικών λεωφορείων, η κατάσταση επιδεινώθηκε αισθητά καθώς αρκετοί συμπολίτες μας αδυνατούν, πλέον, να προσεγγίσουν την Δ. Αγορά.
Πρόσφατα αναλάβαμε πρωτοβουλία, μετακινώντας τα οχήματά μας στο υπόγειο της αγοράς, προκειμένου να απελευθερωθούν οι θέσεις στάθμευσης που βρίσκονται επί της Μεγ. Ρεύματος και να χρησιμοποιούνται από τους πελάτες των καταστημάτων μας. Από τις πρώτες μέρες της εφαρμογής αυτής της πρωτοβουλίας, υπήρξαν εντυπωσιακά αποτελέσματα καθώς οι 20 (μόνο) θέσεις στάθμευσης που απελευθερώθηκαν διευκόλυναν σε πολύ μεγάλο βαθμό την εξυπηρέτηση των πελατών μας, ενώ ανακουφίστηκε και η κυκλοφορία στον κεντρικό δρόμο, όπου κατέφευγαν συχνά αρκετοί πελάτες, σταθμεύοντας παράνομα σε διπλή σειρά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο το τελευταίο Σάββατο εξυπηρετήθηκαν πάνω από 350 οχήματα, χωρίς οι θέσεις να καταληφθούν όλες, σε καμία στιγμή της ημέρας. Εξαιτίας της επιτυχίας που συνάντησε αυτή μας η πρωτοβουλία ζητήσαμε τη συνεργασία της Δημοτικής Αστυνομίας προκειμένου να επιβλέψει την τήρηση αυτού του άτυπου μέτρου, προς όφελος της κυκλοφορίας, αλλά εις μάτην. Άντ αυτού αφαιρέθηκε μέσα σε λίγες ώρες και η σχετική πινακίδα που τοποθετήσαμε για να επισημάνουμε την πρωτοβουλία μας,(μετά από εισήγηση της Δ. Αστυν. προς την τεχνική υπηρεσία του Δήμου ), γεγονός που θεωρήσαμε ότι οφείλεται σε υπερβάλλοντα αλλά και επιλεκτικό ζήλο από πλευράς της Δημοτικής Αστυνομίας.
Με την παρούσα επιστολή, ζητούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να υιοθετήσει την πρωτοβουλία μας αυτή, λαμβάνοντας σχετική απόφαση σύμφωνα με την οποία θα εξαιρείται ο χώρος μπροστά από τη Δημοτική Αγορά από το καθεστώς της ελεγχόμενης στάθμευσης (που ούτως ή άλλως δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ) και θα καθορίζεται ως χώρος όπου επιτρέπεται η στάθμευση για μισή ώρα σε πελάτες της Δημοτικής αγοράς. Με τον τρόπο αυτό η περιοχή θα μπορεί να σημανθεί- χωρίς παρενέργειες- και να αστυνομευτεί με απώτερο στόχο την θεσμοθέτηση και επιτυχία του μέτρου. Πιστεύουμε ότι οι ενέργειές μας μέχρι και σήμερα, κινήθηκαν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας και την τόνωση της κίνησης των καταστημάτων της αγοράς, αποκλειστικά τοπικών συμφερόντων, σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης. Η στάση της δημοτικής αρχής και των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητούμε να αποτελέσει επιβράβευση μιας μερίδας επαγγελματιών που αυτορυθμίζονται προκειμένου να εξυπηρετήσουν το κοινό και να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους.
Διαφορετικά, θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία μας, σταδιακά θα ατονήσει και, μοιραία, θα επανέλθει η πρότερα κατάσταση, κάτι που δεν εξυπηρετεί, ούτε το καταναλωτικό κοινό, ούτε τους επαγγελματίες. Έχουμε την άποψη ότι μια τέτοια απόφαση αποκτά ιδιαίτερο βάρος καθώς θα πρόκειται για την έμπρακτη επιβράβευση ομάδων πολιτών που ενεργούν και λαμβάνουν πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και ανακούφιση της καθημερινότητας των πολιτών και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα. Σε διαφορετική περίπτωση θεωρούμε ότι θα συνιστούσε τιμωρία όσων ενεργούν με αυτή τη συλλογιστική και αδιαφορία απέναντι στις τοπικές επιχειρήσεις».
Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών
1. Παπαναστασίου Α. Φίλιππος ( Εκπρόσωπος Οπωρο/νοπωλών)
2. Μπατζακίδης Φ. Γεώργιος (Εκπρόσωπος Κρεοπωλών)
3. Παπαδόπουλος Π. Ευστράτιος (Εκπρόσωπος Ιχθυοπωλών)

Σχετικά Άρθρα