Γενική

Ριζική αλλαγή του κέντρου της Ξάνθης

Συνέντευξη τύπου Δημάρχου Ξάνθης και εκπροσώπων της εταιρείας για την ενοποίηση των πλατειών που θα ολοκληρωθεί τέλος Σεπτεμβρίου


Είναι γνωστό πλέον σε όλους, ότι οι εργασίες για την περιβόητη ενοποίηση των πλατειών έχουν ξεκινήσει. Με αφορμή λοιπόν την εκκίνηση των εργασιών, ο δήμος Ξάνθης, σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία του έργου, πραγματοποίησαν εκδήλωση- ενημέρωση στο ξενοδοχείο «Ζήτα Παλλάς», με σκοπό να γνωστοποιήσουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κατ επέκταση στο κοινό της Ξάνθης την πορεία των έργων, τις διαδικασίες ολοκλήρωσής του, αλλά και την τελική του μορφή. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αντιπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ παρών ήταν και ο εκπρόσωπος της εταιρείας που ανέλαβε το έργο κ. Δημήτρης Μπένης.
Το έργο ενοποίησης των πλατειών, δεν είναι μια καινούργια σκέψη, αλλά όπως είναι σε πολλούς γνωστό, οι διαδικασίες για την υλοποίησή του, ξεκίνησαν περίπου πριν 17 χρόνια. Στις 11/5/1995 υπογράφεται για πρώτη φόρα σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης, η οποία διακόπηκε μέσα στην ίδια χρονιά. Από κει και μετά χρειάστηκαν να περάσουν περίπου 6 χρόνια και συγκεκριμένα στις 27/08/2001 το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει την αναστολή της διακοπής της μελέτης και τη συνέχιση αυτής. Το ρυμοτομικό σχέδιο της Ξάνθης ήταν ένα πρόβλημα για τη συνέχιση του έργου, το οποίο όμως ξεπεράστηκε στις 05/05/2006, με την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης. Στις 17/06/2008 υπογράφτηκε η τελική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία, με χρόνο ολοκλήρωσης αυτού τα 2 χρόνια.
Δήμαρχος Ξάνθης: «Δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στο κυκλοφοριακό»
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη, μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, το οποίο συνεχώς διογκώνεται, τονίζοντας ότι: «πάντα όταν μιλάμε για κυκλοφοριακό, να μην ξεχωρίζουμε την κυκλοφορία των πεζών και την κυκλοφορία των οχημάτων».
Πριν λίγες μέρες υπήρξε συνάντηση των φορέων, με την εταιρεία που ανέλαβε τον κάθετο άξονα με τη Βουλγαρία, με σκοπό την εύρεση λύσης για τη σύνδεση του άξονα αυτού με την Εγνατία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τροποποίηση του κέντρου της πόλης με την ενοποίηση των πλατειών, θα συμβάλει στην ομαλή κίνηση, από και προς τους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, αφού μέλημα του δήμου, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι τα έργα να αλληλοεξυπηρετούν το ένα το άλλο.
Το κέντρο της Ξάνθης αλλάζει ριζικά όψη
Για το έργο όμως μίλησε και η Μαρία Νάσκου, εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας, η οποία γνωστοποίησε τις αλλαγές και τις παρεμβάσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Όταν ολοκληρωθεί το έργο, θα αποτελεί πνεύμονα πρασίνου, με περίπου 7.500 στρέμματα έκταση, ενώ θα φυτευτούν περίπου 100 νέα δέντρα. Στο έργο περιλαμβάνονται και νέες υπηρεσίες, όπως η δημιουργία παιδικής χαράς, υπαίθριου θεάτρου, δημιουργία καταρράχτη και νέου σιντριβανιού, καθώς και δημιουργία νέων χώρων ανάπαυσης και περιπάτου.
Χωρισμένο σε 3 ενότητες το έργο
Το έργο χωρίζεται τμηματικά, περιλαμβάνοντας 3 περιοχές εργασιών. Το πρώτο κομμάτι είναι η πλατεία διοικητηρίου, η οποία σύμφωνα με τη τεχνική υπηρεσία βρίσκεται στη φάση αποπεράτωσης. Το δεύτερο κομμάτι είναι η πλατεία πεσόντων, από τη Μιχαήλ Βόγδου, έως το δημοτικό παρκινγκ, οι εργασίες του οποίου προβλέπεται να ολοκληρωθούν τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ το τρίτο κομμάτι περιλαμβάνει την κεντρική πλατεία, όπου οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν και εδώ το ίδιο διάστημα. Ξεχωριστό κομμάτι αποτελούν οι δρόμοι γύρω από την κεντρική πλατεία, οι εργασίες των οποίων θα ξεκινήσουν περί τα τέλη Ιουλίου του τρέχοντος έτους, διότι το διάστημα εκείνο παρατηρείται μειωμένο κυκλοφοριακό. Στη μελέτη του έργου έχει προστεθεί και η ανάγκη τοποθέτησης εξεδρών, όποτε είναι απαραίτητο, καθώς και η διέλευση της καρναβαλικής παρέλασης.

Σχετικά Άρθρα