Γενική

«Ο αγροτικός κόσμος στενάζει»

Ερωτήσεις βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη σε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και ΥΜΑΘ για τα αδιέξοδα αγροτών
Ενίσχυση των αγροτών της Ξάνθης ζητάει ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης από τους Υπουργούς: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Μακεδονίας- Θράκης. Σε σχετική του ερώτηση επισημαίνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του νομού μας και αναφέρεται συγκεκριμένα στα 500 εκατομμύρια ευρώ που ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός ρωτώντας πότε επιτέλους θα δοθούν.
Η ερώτηση:
«Οι αγρότες της Ξάνθης, όπως και οι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα, βρίσκονται σε πολλαπλά αδιέξοδα.
Ο αγροτικός κόσμος της Ξάνθης στενάζει, γιατί :
• Το κόστος παραγωγής, με τις συνεχείς αυξήσεις στο πετρέλαιο στο λίπασμα και τα φυτοφάρμακα, έχει διπλασιαστεί.
• Δεν ρυθμίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών.
• Δεν αυξήθηκε το ποσοστό επιστροφής του ΦΠΑ.
• Οι αγροτικές συντάξεις παραμένουν επιδόματα ελεημοσύνης.
• Οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν τα «σπασμένα» με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.
Οι αγρότες από το 2004 και μετά, οπότε και τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία, «θερίζουν» υποσχέσεις από τον Πρωθυπουργό και από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης.
Κούφιες δεσμεύσεις, προγράμματα που δεν υλοποιούνται, ανύπαρκτο όραμα για την ανάπτυξη της υπαίθρου, έχουν ως αποτέλεσμα η οικονομική κατάσταση των αγροτών να έχει φτάσει στο χειρότερο δυνατό σημείο και να απειλείται η ίδια η επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.
Τα αδιέξοδα οδήγησαν τους αγρότες τις Ξάνθης να συμμετέχουν μαζί με τους συναδέλφους τους ανά την Ελλάδα στις πρόσφατες κινητοποιήσεις.
Ωστόσο, το πακέτο ενίσχυσης ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, που ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, παραμένει νεφελώδες.
Επειδή, οι αγρότες βρίσκονται σε σύγχυση, χωρίς να γνωρίζουν και κανείς να τους εγγυάται το ποσόν, και το χρονικό διάστημα που θα περάσει για την είσπραξη των χρημάτων τους,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Ποια αγροτικά προϊόντα και με τι ποσό (ανά στρέμμα ή κιλό) θα ενισχυθούν από τα 500 εκατομμύρια που υποσχέθηκε η κυβέρνηση;
2. Πότε θα γίνει η καταβολή των ενισχύσεων;
3. Με ποιες διαδικασίες θα γίνει η καταβολή των χρημάτων;
Στον ίδιο Υπουργό ο κ. Τσετίν Μάντατζη θέτει το θέμα της μη παροχής αποζημίωσης για φυσικές καταστροφές. Ειδικότερα κάνει λόγο για παλαιότερη ερώτηση του που αφορούσε στο χωριό Μελίβοια.
Η ερώτηση:
«Κύριε Υπουργέ,
Με ερώτησή μου (αρ. πρωτ. 13642/5.6.2008) είχα ενημερώσει τον προκάτοχο σας για τις εκτεταμένες ζημιές που είχαν υποστεί οι αγρότες του χωριού Μελίβοια του Δήμου Μύκης από δυνατό αέρα που έπληξε το χωριό τους στις 21 Αυγούστου 2006. Συγκεκριμένα, ο δυνατός αέρας παρέσυρε και κατέστρεψε τα καπνοξεραντήριά τους και τις σκεπές των καπναποθηκών τους.
Όπως αναφερόταν στην ερώτηση, οι αρμόδιοι, την ίδια μέρα, επισκέφθηκαν το χωριό που επλήγη από τη θεομηνία και κατέγραψαν τις ζημιές. Στην συνέχεια, οι κάτοικοι προσήλθαν, στις 26 Αυγούστου 2006, στην αρμόδια υπηρεσία- ΠΣΕΑ- της Νομαρχίας Ξάνθης και δήλωσαν τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη θεομηνία.
Ωστόσο, έκτοτε, οι ενδιαφερόμενοι δεν έλαβαν καμία απάντηση και δεν γνωρίζουν την τύχη των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για να αποζημιωθούν.
Την ίδια τύχη είχε και η ερώτηση που είχα καταθέσει, με την οποία ζητούσα να πληροφορηθώ για τους λόγους καθυστέρησης της καταβολής των αποζημιώσεων στους δικαιούχους και για το πότε εν τέλει θα αποζημιωθούν οι πληγέντες.
Επειδή, οι αγρότες και ειδικότερα οι καπνοκαλλιεργητές αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλα οικονομικά προβλήματα και επειδή αναίτια καθυστερούν οι αποζημιώσεις,
Ερωτάσθε,
1. Γιατί εδώ και τρία χρόνια δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν;
2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εξέταση των αιτήσεων των κατοίκων;
3. Πότε, εν τέλει, θα αποζημιωθούν οι κάτοικοι»;

Σχετικά Άρθρα