Γενική

Η απάντηση του Χ. Πούλιου σε δημοσίευμα της εφημερίδας μας

Αφορούσε τις 114 θέσεις σε Δήμο και Νομικά Πρόσωπά του, μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ «Μια Αρχή Μια Ευκαιρία»

Προς Εφ. XanthiNews, Υπόψιν Διευθυντού, κ. Σταύρου Καρυπίδη
Αξιότιμε κύριε Καρυπίδη
Δημοσίευμα της εφημερίδας σας, υπό τον τίτλο «Βιαστικές δουλειές για την παράταξη του Χρίστου Πούλιου» (στήλη «λάσπ(η)», αρ. φύλλου 1375/06.03.09), μας αναγκάζει να παρέμβουμε με επιστολή μας προς έγκυρη ενημέρωση δική σας, του αναγνωστικού σας κοινού και αποκατάσταση της αλήθειας στην εφημερίδα σας για τις 114 θέσεις σε Δήμο και Νομικά Πρόσωπα μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ «Μια Αρχή Μια Ευκαιρία».
Αντί οποιασδήποτε διάψευσης των όσων ισχυρίζεστε ή αφήνετε να εννοηθούν εις βάρος των «Πολιτών για την Αλλαγή» στο σχόλιό σας (όπως π.χ. ότι βιάστηκε να δημοσιοποιήσει η παράταξη το θέμα αφού δεν έχουν εγκριθεί ακόμη οι θέσεις), θέτουμε στη διάθεσή σας για άλλη μια φορά «στεγνή» την πληροφορία για το πρόγραμμα «Μια Αρχή Μια Ευκαιρία» του ΟΑΕΔ, όπως ακριβώς είχαμε κάνει τόσο στις 13 Φεβρουαρίου (ανοιχτή επιστολή Δημοτικού Συμβούλου Σάββα Μελισσόπουλου, επίμαχα σημεία της οποίας επισυνάπτουμε στην παρούσα) όσο και στις 26 Φεβρουαρίου (τελευταία ανακοίνωση επίμαχα σημεία της οποίας επισυνάπτουμε στην παρούσα επίσης) προς δημοσιογραφική αξιοποίηση από την εφημερίδα σας.
Θέση μας είναι- και τούτο έχει καταστεί, θεωρούμε, σαφές- ότι ο Δήμος έχει ηθική υποχρέωση απέναντι στους Δημότες του να δημοσιοποιεί κάθε πρόθεσή του ή ενέργειά του προς την κατεύθυνση της προσφοράς θέσεων εργασίας ή απασχόλησης. Και ο Δημότης έχει ιερό δικαίωμα να ΓΝΩΡΙΖΕΙ σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο Δήμος γι αυτόν το σκοπό.
Το σοβαρό έλλειμμα που εμφανίζει ο Δήμος Ξάνθης στον τομέα της διάχυσης της πληροφορίας στην τοπική κοινωνία αναλάβαμε να καλύψουμε με τις διερευνητικές και ενημερωτικές παρεμβάσεις μας για το επίκαιρο πρόγραμμα «Μια Αρχή Μια Ευκαιρία». Είναι τούτο μεμπτό;
Το ότι ο Δήμος Ξάνθης έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για 114 θέσεις εργασίας μέσω του εν λόγω προγράμματος του ΟΑΕΔ, δε σημαίνει ότι αυτές έχουν εγκριθεί αλλά ούτε και ότι έχουν απορριφθεί! Όπως επίσης, δε σημαίνει πως είναι και οι μοναδικές σ ολόκληρο το Νομό!
Σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρησή μας από τα κεντρικά του ΟΑΕΔ (πηγές μας παραμένουν η ιστοσελίδα με το πληροφοριακό έντυπο και τις ηλεκτρονικές αιτήσεις, οι αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες και το τοπικό υποκατάστημα) το πρόγραμμα παραμένει ΕΝΕΡΓΟ και για αιτήσεις επιχειρήσεων και για αιτήσεις νέων: παρά την αρχική πεποίθηση, δεν μπορούσε να λήξει τελικώς το Φλεβάρη διότι όταν το «άνοιξαν», αντί του προσδόκιμου των 40.000 αιτήσεων πανελλαδικώς βρήκαν ότι υποβλήθηκαν από το Νοέμβρη μέχρι και το Φλεβάρη μόνον 3.000 αιτήσεις ανέργων νέων- προφανώς διότι δεν προβλήθηκε επαρκώς στις τοπικές κοινωνίες. Ωστόσο ξεκίνησαν από τα κεντρικά (και όχι από τα τοπικά υποκαταστήματα) τη διαδικασία των ηλεκτρονικών συζεύξεων επιχειρήσεων- ανέργων με κριτήριο τον ταχυδρομικό κώδικα των αιτήσεων για την 5μηνη τοποθέτηση του καθενός σε επιχείρηση της περιοχής του. Διαδικασία που θα βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι να συμπληρωθεί το όριο των 40.000 αιτήσεων και για να μην απολέσουν οι αιτούντες νέοι το κριτήριο επιλεξιμότητας της ηλικίας.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως όσοι περισσότεροι νέοι από Ξάνθη υποβάλλουν αίτηση (αυξάνοντας την πίεση «ζήτησης εργασίας») τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες αποκτούν Δήμος Ξάνθης και Νομικά Πρόσωπα να λάβουν αυτό που ζητούν σε θέσεις εργασίας από το πρόγραμμα. Από την άλλη πλευρά ωστόσο είναι εύλογο η Δημοτική Αρχή να προβαίνει σε άλλη «ερμηνεία»: όσοι περισσότεροι νέοι υποβάλλουν αίτηση τόσο στενεύουν τα περιθώρια να ικανοποιηθούν οι εγκαίρως ειδοποιημένοι «ημέτεροι» αφού μεγαλώνει ο ανταγωνισμός… Αυτή η ερμηνεία όμως ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ την πλειονότητα των Ξανθιωτών! Οι οποίοι δε χάνουν απολύτως τίποτε αν πάρουν πληροφορίες για το πρόγραμμα και υποβάλουν την αίτησή τους- εφόσον, εκτός από τις γνωστοποιημένες 114 θέσεις που έχει ζητήσει ο Δήμος Ξάνθης, θα μπορούσε ο ΟΑΕΔ να τους τοποθετήσει σε άλλες ωφελούμενες επιχειρήσεις (Δήμων, φορέων, ιδιωτικές) από το Νομό με δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα αλλά εμείς ως Δημοτική Αντιπολίτευση Ξάνθης δε νομιμοποιούμαστε να γνωρίζουμε…
Εν κατακλείδι, οι «Πολίτες για την Αλλαγή» έχουν παράσχει ικανοποιητική πληροφόρηση για το «Μια Αρχή Μια Ευκαιρία» του ΟΑΕΔ. Και θα συνεχίσουν να το κάνουν μέχρις ότου αντιληφθεί ο Δήμος της Ξάνθης και τα Νομικά του Πρόσωπα πως η δημοσιοποίηση τέτοιων ενεργειών αποτελεί δικό του ΧΡΕΟΣ. Κλείνοντας, σας παραπέμπουμε στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008: ΘΕΜΑ 1 ο «Απευθείας Ανάθεση στην Αμιγή Επιχείρηση της ΤΕΔΚ Ν.Ξάνθης (Ενέργεια- Περιβάλλον- Ανάπτυξη ΕΠΑ), της σύνταξης μελέτης για τη δημιουργία «Δημοτικού Γραφείου Ενημέρωσης για την Απασχόληση». Υπήρξε μία από τις προτάσεις που καταθέσαμε στο Επιχειρησιακό Σχέδιο… Χαιρετίσαμε την υιοθέτησή της από τη Δημοτική Αρχή τότε… Πέρασαν όμως επτά μήνες… Δεσμευόμαστε πως άμα τη δημιουργία του, εμείς, οι «Πολίτες για την Αλλαγή», θα «παραδώσουμε» στη νέα δομή, σεμνά και ταπεινά, την «αρμοδιότητα» της ενημέρωσης…
Με εκτίμηση
Δημοτική Παράταξη Ξάνθης
«Πολίτες για την Αλλαγή»

Σχετικά Άρθρα