Γενική

Καθαρά Δευτέρα μόνο στο Δήμο Σταυρούπολης

Πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνει και φέτος ο ορεινός Δήμος

Όπως κάθε χρόνο, την ημέρα της Καθαρά Δευτέρας, έτσι και φέτος ο Δήμος Σταυρούπολης οργανώνει τις καλύτερες εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα του αλλά και στους οικισμούς Κομνηνά και Καρυόφυτο. Αρχικά θα τελέσει το έθιμο της καμήλας, στην κεντρική πλατεία της Σταυρούπολης.
Κατά την τέλεση του δρώμενου συμμετέχουν οι κάτοικοι του Δήμου μαζί με τους επισκέπτες μεταμφιεσμένοι κάνοντας διάφορους ήχους και μουτζουρώνοντας ο ένας τον άλλο, σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα. Στο τέλος της πομπής μοιράζονται στους παρευρισκομένους δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα από τη Δημοτική Αρχή και άφθονο κρασί.
Το έθιμο της καμήλας αρχικά είχε παγανιστικό χαρακτήρα, τελούνταν και συμβόλιζε την δέηση των κατοίκων για τη γονιμότητα της γης αφού η χρονική στιγμή συνέπιπτε με τον ερχομό της άνοιξης και την έναρξη των αγροτικών εργασιών. Αργότερα σε συνδυασμό με την Ορθόδοξη πίστη και θρησκεία που θέτει την ημέρα αυτή ως την Αρχή της Σαρακοστής, άλλαξε χαρακτήρα και συμβολίζει πια στο νου των κατοίκων το τέλος των εορτών του καρναβαλιού και την αρχή της νηστείας.
«ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ»
Στην κεντρική πλατεία του οικισμού των Κομνηνών με ήχους ποντιακής λύρας, κάτοικοι και επισκέπτες, χορεύουν και γλεντούν σε μία γιορτή βασισμένη στην τοπική παράδοση. Κατά τη διάρκεια του γλεντιού, μοιράζεται στους παρευρισκομένους δωρεάν η πατροπαράδοτη φασολάδα, συνοδευμένη από τουρσί, ελιές, χαλβά και άφθονο κρασί.
ΑΝΩ ΚΑΡΥΟΦΥΤΟ: «ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ»
Τα μέλη του Συλλόγου Νεολαίας Καρυοφύτου θα πραγματοποιήσουν και φέτος εκδηλώσεις στην πλατεία του οικισμού του Άνω Καρυοφύτου προσφέροντας απλόχερα στιγμές μουσικής διασκέδασης και γαστρονομικής απόλαυσης μοιράζοντας ανθόμελο και καρύδια καρυοφυτιανά, μοναδικά σε γεύση, αυθεντικά και γνήσια, αναβιώνοντας τη τοπική, παραδοσιακή άλλα και διαχρονική συνταγή ευεξίας. Ειδικά για φέτος θα προσφερθεί και το πρωτότυπο άλλα και κατάλληλο για αυτούς που νηστεύουν έδεσμα: Σοκολάτα με Ρόδι.
Παράλληλα: Στο τουριστικό περίπτερο, πλούσιο φωτογραφικό υλικό της περιοχής και ενημερωτικά φυλλάδια- έντυπα αναβιώνουν Καρυοφυτινές καθημερινές στιγμές, δόξες, μνήμες του παρελθόντος, στυλοβάτες του παρόντος και του μέλλοντος.
Παραδοσιακοί οργανοπαίκτες δίνουν εύθυμο τόνο στις καρυοφυτινές…….σας στιγμές.
Οι λάτρεις της παράδοσης, εξασφαλίζουν μοναδικές στιγμές στο νερόμυλο που επαναλειτουργεί και αλέθει καλαμπόκι. Σαρακοστιανή τριλογία. Σε εδέσματα και ενδιαφέροντα.
Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον Σύλλογο Νεολαίας Καρυοφύτου με την συνδρομή του Δήμου Σταυρούπολης, του κ. Στέλιου Αρσενίου και Γιώργου Τολμίδη, του κ. Στέλιου Μαλαματά, του κ. Συμεών Ζευκίδη, του κ. Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη, του κ. Διαμαντή Σερεφιά, του κ. Ευθύμιου Τομπουλίδη και της κ. Χρύσας Καραγιάννη, την Καθαρά Δευτέρα και ώρα 13:00.

Σχετικά Άρθρα