Γενική

Ανακοίνωση Π. Σγουρίδη για τα εγκαίνια της τουρκικής τράπεζας Κομοτηνής

«Καλοδεχούμενη αρκεί να σέβεται την φιλοξενία»

Με αφορμή τα εγκαίνια της Τράπεζας ZIRAAT στην Κομοτηνή και την δημιουργία θορύβου γύρω από το θέμα, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτης Σγουρίδης διευκρίνισε:
«Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, της τεχνολογίας και των ανοικτών συνόρων, οι προστατευτισμοί και οι αποκλεισμοί νόμιμων δραστηριοτήτων δεν έχουν θέση. Έτσι δεν μπορούν να αποκλειστούν οι δραστηριότητες μιας ξένης τράπεζας στην δημοκρατική Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε η Ελλάδα έχει αναπτύξει ανάλογες οικονομικές δραστηριότητες και στην Τουρκία, αλλά και σε άλλες Βαλκανικές και Ευρωπαϊκές χώρες.
Στο πλαίσιο αυτό η εγκατάσταση και λειτουργία στην Κομοτηνή της Τράπεζας ZIRAAT, Τουρκικών συμφερόντων είναι καλοδεχούμενη, εφόσον βέβαια τηρεί τους κανόνες που ισχύουν και σέβεται την φιλοξενία που της παρέχεται από την Ελληνική Πολιτεία, περιοριζόμενη στις αυστηρά οικονομικές της δραστηριότητες.
Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από κανέναν. Η μειονότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της Ελλάδας. Όλοι μας προσπαθήσαμε γι αυτό. Με προτάσεις μας κατοχυρώθηκαν υπέρ της επιπλέον θετικές διακρίσεις όπως η θεσμοθέτηση της κατ εξαίρεση εισαγωγής παιδιών της στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, η δυνατότητα να υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία στον τόπο καταγωγής τους κ.ά.
Όμως δεν μπορώ να μη στηλιτεύσω προκλητικές ενέργειες, όπως αυτή της προαναφερόμενης τράπεζας, που στην σχετική πρόσκληση εγκαινίων, χρησιμοποιεί την Τουρκική και την Αγγλική γλώσσα, γεγονός που αντιβαίνει στους κανόνες φιλοξενίας, καθώς και ονοματολογία Τουρκικής προέλευσης για την πόλη της Κομοτηνής».

Σχετικά Άρθρα