Γενική

Σε λίγη ώρα η έναρξη του Καρναβαλιού από τον δήμαρχο Μιχάλη Στυλιανίδη

Εντυπωσιακή θα είναι η έναρξη του Ξανθιώτικου καρναβαλιού που θα γίνει απόψε στις 19:30 στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης. Την επίσημη έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών θα κηρύξει ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχαήλ Στυλιανίδης. Ενώ η ΔΕΑΞ δια του κ. Φανουράκη έκανε δημόσια έκκληση προς όλους τους Ξανθιώτες να κατεβούν στην κεντρική πλατεία και να την παρακολουθήσουν.
Η ιστορία του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού ξεκινά ως αναβίωση λαϊκών αποκριάτικων εθίμων το 1966, σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή, χωρίς να διαφαίνεται τότε καμιά προοπτική βελτίωσης. Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η πρωτοβουλία αυτή των οργανωτών του ως πρωτοποριακή, αφού, μια δεκαετία περίπου μετά, πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, που γνωρίζουν την κρίση της «αποβιομηχάνισης», εισάγουν πολιτιστικές πολιτικές με αντίστοιχους στόχους.
Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον που αποδεικνύει τον δυναμισμό των κατοίκων και της πόλης, έχει το γεγονός ότι το Ξανθιώτικο Καρναβάλι συνεχώς αναπτύσσεται και η συμμετοχή του κόσμου, που οργανώνεται σε τοπικούς συλλόγους, συνεχώς αυξάνει.
Η πόλη, με το Καρναβάλι, τις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης, τις άλλες εκδηλώσεις και τις κανονικές γιορτές, γιορτάζει πάνω από πενήντα μέρες το χρόνο και ότι αυτό είναι υπερβολικό. Όμως μ αυτόν τον τόπο, ο δημόσιος χώρος διευρύνεται, είναι πάντα ζωντανός και εορταστικός και ο κόσμος που παρίσταται ζει χωρίς την ένταση, τους ανταγωνισμούς και τις συγκρούσεις, που υποβάλλει η σύγχρονη ζωή.
Η μαζική προσέλευση των επισκεπτών, αλλά και η έντονη παρουσία του ντόπιου πληθυσμού, αποτελούν αδιάψευστη απόδειξη για την πετυχημένη πορεία των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας.

Σχετικά Άρθρα