Γενική

«Ποιος ανακάλυψε την Αμερική»

Μια συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής

Το «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική», είναι ένα έργο που διαρθρώνεται επάνω σε είκοσι επτά σύντομες, διαδοχικές σκηνές, που έχουν τη δυναμική κινηματογραφικών σεκάνς.
Η Σπηλιώτη παρακολουθεί και καταγράφει μέσα σε αυτό τις αντιπροσωπευτικές σκηνές της ζωής δύο γυναικών από τα πρώτα παιδικά τους χρόνια έως τα γηρατειά. Μέσα από μια διεισδυτική και ευαίσθητη ματιά αποτυπώνει ουσιαστικά το ψυχογράφημα των δύο αυτών γυναικών στη συνεχή τους προσπάθεια για αποδοχή και συμφιλίωση με τον εαυτό τους, τις καταβολές τους αλλά και τις ματαιώσεις της ενήλικης ζωής.
Μια φορά κι έναν καιρό οι άνθρωποι αναζήτησαν την εκπλήρωση των ονείρων τους σ’ έναν καινούργιο κόσμο, την Αμερική.
Μια φορά και σήμερα, δυο κορίτσια ανακαλύπτουν τη ζωή ζητώντας να πραγματώσουν τα δικά τους όνειρα. Διαφορετικές σαν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η Καίτη συνεσταλμένη, δυσκολεύεται να επιβάλλει αυτό που είναι. Η Λίζα γεμάτη ευκολίες συμπεριφέρεται σαν να της έχουν χαριστεί όλα. Με πορείες συγκλίνουσες αλλά κι αποκλίνουσες, μοιάζουν πότε κυρίαρχες του παιχνιδιού, πότε σαν σχοινοβάτες και πότε σαν ναυαγοί στη θάλασσα.
Τις συναντάμε σε στιγμιότυπα σχεδόν κινηματογραφικά σ’ όλους τους κύκλους της ζωής, ν αλλάζουν μορφές, πρόσωπα, ρόλους. Στιγμές που τις ανακαλύπτουν απ’ την αρχή ή τις ανακαλούν εκ των υστέρων; Μικρή η διαφορά αφού έτσι κι αλλιώς ο κύκλος κλείνει εκεί ακριβώς όπου άρχισε, με την ίδια ερώτηση. «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική»;
Πρόκειται για ένα έργο που έχει κάνει την πορεία του εδώ και μια δεκαετία στο θεατρικό χώρα. Παρουσιάζεται με μια νέα συγγραφική ματιά από τη Χ. Σπηλιώτη.
Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 4 Μαρτίου στην Κομοτηνή και στις 28 Μαρτίου στην πόλη της Καβάλας.
Σκηνοθεσία : Δημήτρη Ιωάννου
Σκηνικά- κοστούμια : Σοφία Παντουβάκη
Μουσική Επένδυση : Μαρία- Χριστίνα. Κριθαρά
Κινησιολογική Επιμέλεια : Άρτεμης Ιγνατίου
Βοηθός Σκηνοθέτη : Ιωάννα Λαγκαδινού
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:
Λεμονιά Γιανναρίδου και Μαρίνα Πολυμέρη

Σχετικά Άρθρα