Γενική

44 χρόνια πετυχημένο Ξανθιώτικο Καρναβάλι

Στις 14 Φεβρουαρίου η έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών από τον Δήμαρχο Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη- Ξεχωριστό πρόγραμμα εκδηλώσεων

Τα 44 του χρόνια συμπληρώνει φέτος ο θεσμός των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών με ένα πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα εκδηλώσεων για όλες τις προτιμήσεις. Την επίσημη έναρξη θα κηρύξει ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχαήλ Στυλιανίδης, το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στις 19:30. Το εντυπωσιακό θέαμα θα δοθεί από τους LES FARFADAIS οι οποίοι ξεχωρίζουν χάρη στα φαντασμαγορικά στιλιστικά σκηνικά- ντεκόρ και στις μοναδικές εναέριες και όχι μόνο ακροβατικές τους δυνατότητες σε συνδυασμό με την υπέροχη μουσική. Ενώ, σε περίπτωση αντίξοων καιρικών συνθηκών η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου.
Ο Δήμαρχος στο μήνυμα του τονίζει για τις φετινές ΘΛΕ: «Η Ξάνθη, η πόλη με τα χίλια χρώματα, συνεχίζει την πολιτιστική της παράδοση με τις 44 ες Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές- Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2009 και γίνεται πάλι το σταυροδρόμι πολιτισμών στο οποίο βρίσκουν κοινό τόπο οι ιδέες, οι διαφορετικές παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, τα οποία συνθέτει και προβάλει σε αυτή την γωνιά της πατρίδας μας, λειτουργώντας με τον τρόπο αυτό ως γέφυρα φιλίας και συνεργασίας των λαών.
Στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται παγκόσμια η ανθρωπότητα και μαζί με αυτή και η Ελληνική κοινωνία, το Ξανθιώτικο Καρναβάλι έρχεται, για λίγες μέρες, από τις 14 Φεβρουαρίου έως και τη 1 η Μαρτίου, να δώσει μια νότα χαράς και ξενοιασιάς μια νότα αισιοδοξίας, έτσι ώστε να ξεφύγουμε για λίγο όλοι μας από την σκληρή πραγματικότητα και από την ρουτίνα της καθημερινότητας.
Στην προσπάθεια διατήρησης της παράδοσης, της δημιουργίας πολιτισμού και της αναβάθμισης των θεσμοθετημένων εκδηλώσεων, που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με την ΔΕΑΞ και όλους τους συλλόγους, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ενωμένοι όλοι, Αρχές, Φορείς, Σύλλογοι και η κοινωνία στο σύνολό της.
Η ενεργή μας συμμετοχή και η αγαστή μεταξύ μας συνεργασία είναι η ασφαλέστερη εγγύηση για την επίτευξη των στόχων μας, σε όλους τους τομείς και τα οφέλη που θα αποκομίσουμε, εγγυώμαι ότι θα είναι πολλαπλά.
Η μαζική προσέλευση των συμπολιτών και των επισκεπτών, αλλά και η έντονη παρουσία τους όλα αυτά τα χρόνια, αποτελούν αδιάψευστες αποδείξεις για την επιτυχή πορεία των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών όλα τα χρόνια της παρουσίας τους στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας.
Με γνώμονα τα ανωτέρω και σύμφωνα με τις επιτυχημένες επιλογές των εκδηλώσεων που απαρτίζουν το παρόν πρόγραμμα των γιορτών, πιστεύω ακράδαντα ότι και οι φετινές εκδηλώσεις της Αποκριάς θα στεφθούν με απόλυτη επιτυχία.
Με τη δέσμευση ότι θα συνεχίσουμε τη στήριξη και την αναβάθμιση του θεσμού, καλωσορίζω τους επισκέπτες μας στην φιλόξενη πόλη μας, ευχόμενος σε όλους, Καλή Αποκριά και Καλή Διασκέδαση».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Ξάνθης κ. Μανώλης Φανουράκης σημείωσε: «Αγαπητοί φίλες και φίλοι της Πόλης της Ξάνθης, Σας καλωσορίζουμε στις 44 ες Θρακικές Λαογραφικές Εορτές- Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2009 από τις 14 Φεβρουαρίου έως 1 η Μαρτίου. Η Ξανθιώτικη Καρναβαλική παράδοση συνεχίζεται από γενιά σε γενιά…Το Καρναβάλι της Πόλης μας έγινε ένας από τους μεγαλύτερους θεσμούς της Ελλάδας και η φήμη του έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας… Οι Αρχές, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, μικροί και μεγάλοι ένα ολόκληρο χρόνο δουλεύουν με μεράκι για να συνεχίσουν την παράδοση, τη λαογραφία και τον πολιτισμό του καρναβαλιού, που γεννήθηκε στα πρανή του όρους της Ροδόπης από το Διόνυσο… Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές θα σας γοητεύσουν, μέσα από θεατρικά δρώμενα, παρελάσεις, παραδοσιακούς χορούς, εκθέσεις από φημισμένους καλλιτέχνες και θα ανακαλέσουν μνήμες άλλων εποχών μέσα από την αξιοζήλευτη λαογραφική ιστορία του Νομού μας… Η έναρξη του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού 2009 θα γίνει από το διάσημο Θέατρο Δρόμου τους Farfadais, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του σύγχρονου τσίρκου, όπου μέσα από ακροβατικά και υπέροχη μουσική θα σας ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο των σειρήνων, γοργόνων και δράκων… Αξιοπρόσεκτες εκδηλώσεις θα εναλλάσσονται καθημερινά, προσφέροντας πραγματική απόλαυση στους επισκέπτες. Σημαντικοί καλλιτέχνες θα πάρουν μέρος σε αξιόλογες συναυλιακές εκδηλώσεις…όλη η πόλη από γωνιά σε γωνιά με απόλυτη μυσταγωγία θα γιορτάζει το Καρναβάλι, όπου θα μυεί τους επισκέπτες σε στιγμές κεφιού, διασκέδασης, ανυπέρβλητης χαλάρωσης…και της φημισμένης Ξανθιώτικης φιλοξενίας! Το θέμα του φετινού Καρναβαλιού «Τα Παραμύθια της Γιαγιάς μια φορά και έναν καιρό» θα σας γυρίσουν σε ένα ονειρικό κόσμο μέσα από τις στολές και τις αναπαραστάσεις των καρναβαλιστών, εκεί στα αθώα χρόνια της θύμησης….όπου αξίζει να αφεθείτε και να σαγηνευτείτε από τις «στιγμές» … Η πόλη της Ξάνθης και κυρίως η Παλιά Πόλη σας περιμένει…για να σας προσφέρει γαστρονομικές απολαύσεις, έντονη διασκέδαση και να σας ξεναγήσει με ένα μοναδικό τρόπο, μέσα από τα πλακόστρωτα σοκάκια σε μνήμες πολιτισμού από το χθες στο σήμερα. Αποκορύφωση των εκδηλώσεων η Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Μια πανδαισία χρωμάτων και μοναδικών στιγμών από χιλιάδες καρναβαλιστές που παρελαύνουν και χορεύουν, παρασύροντας στη δική τους καρναβαλική ιεροτελεστία με χορό και άφθονο κρασί, επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το έθιμο του καψίματος του «Τζάρου» στον ποταμό Κόσυνθο, θα κλείσει τις εορταστικές εκδηλώσεις μέσα σε μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα… Σας περιμένουμε για να «γευτείτε» αξέχαστες στιγμές από το Ξανθιώτικο Καρναβάλι Καλή σας διασκέδαση»!
Το πρόγραμμα σήμερα περιλαμβάνει:
Παράσταση της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης
Τετάρτη, 11/02 20:30
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης παρουσιάζει την κοσμική ηθογραφία του Σίμου Λιανίδη «ΣΑ ΚΡΥΑ ΤΗ ΛΟΥΤΡΟΥ» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Χαϊτίδη. Οι συντελεστές της παράστασης:
Σκηνικά: Χαϊτίδης Κοστούμια:Δ. Ιωαννίδου Μουσική επιμέλεια- Χορογραφίες: Μ. Αποστολίδης Κονσόλα φωτιστικών- ηχητικών: Θ. Ελευθεριάδης Κομμώσεις: Φ. Κεχαγιά- Μακιγιάζ: Γ. Μουρατίδου Ζωγραφική σκηνικών Δ. Εμμανουηλίδης Επιμέλεια σκηνικών: Γ. Κυριάκογλου Επιμέλεια προγράμματος: Γ. Παραστατίδης Οργάνωση παραγωγής: Γ. Χαβατζανίδου
Παίζουν με τη σειρά εμφάνισης: Λ. Χαϊτίδης- Γ. Τουλουμίδου- Δ. Χαϊτίδης- Ε. Παρασκευοπούλου- Χ. Τσιμούδη- Τ. Ελευθεριάδης- Μ. Ιωακειμίδης- Λ. Βλασακούδης- Α. Νικολαϊδου- Κ. Αναστασιάδου- Μ. Αποστολίδης- Λ. Καλεντερίδης
Είσοδος: 5ευρώ
Τέχνη και χιούμορ ΙΙ
Τετάρτη, 11/02 20:00
Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης στα πλαίσια του προγράμματος ξεναγήσεις στα μεγάλα Μουσεία, παρουσιάζει την ενότητα με τίτλο «Τέχνη και χιούμορ ΙΙ». Πρόκειται για εικονικές παρουσιάσεις έργων τέχνης, όπου το κοινό έρχεται σε επαφή με σημαντικά έργα μεγάλων μουσείων, καθοδηγούμενο από την μουσειολόγο και ιστορικό τέχνης Κική Χριστοδούλου.
Το πρόγραμμα των ΘΛΕ μπορείτε να το προμηθευτείτε από το ξύλινο σπιτάκι της Κεντρικής Πλατείας, από τα ΚΕΠ του Δήμου Ξάνθης και από το Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης.

Σχετικά Άρθρα