Γενική

Πολιτισμός και προβληματισμός

Οι εκδηλώσεις του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης τον Φεβρουάριο

Την Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009, στις 18:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με τα γραφεία Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης διοργανώνουν εκδήλωση στην αίθουσα της καπναποθήκης «Π», με ομιλητή το Βοηθό Συνηγόρου του Πολίτη, Νομικό, Εγκληματολόγο και υπεύθυνο του «Κύκλου Δικαιωμάτων του Παιδιού» κ. Γεώργιο Μόσχο με θέμα:
«Βία στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον»
Από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού
1.9. Βία, παραμέληση, εκμετάλλευση: «Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από κάθε μορφή βίας, προσβολής, παραμέλησης, εγκατάλειψης, σωματικής ψυχολογικής, πνευματικής, ή σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, όσο βρίσκονται στην ευθύνη των γονιών, ή των κηδεμόνων τους, ή άλλων προσώπων, στα οποία αυτοί τα έχουν εμπιστευθεί».
Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2009, ώρα 11:00
Την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009, στις 11:00, τα Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, της Ακαδημίας Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, παρουσιάζουν για τους μικρούς τους φίλους, στην αίθουσα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών που βρίσκεται στο ισόγειο της καπναποθήκης «Π», τη συγγραφέα Μαρία Θανοπούλου στην αφήγηση του παραμυθιού:
«Ο χορός των κόκκινων παπουτσιών»
«Ξύπνα Ξενυχτούλη, εε ξύπνα σου λέω ντε, αμάν πια, γιατί δεν κοιμάσαι τα βράδια και ξενυχτάς; Τι κάνεις όλη μέρα κι όλη νύχτα ήθελα να ξερα!
Σοκολάτες έτρωγε ο Ξενοφώντας. Η πολύ σοκολάτα του έφερε αϋπνία είχαν πει οι γιατροί στη μητέρα του.
Σκέφτομαι, όλη τη νύχτα σκέφτομαι, τι θα γίνω όταν μεγαλώσω.
Του λόγου του τριγύρναγε στα χορτάρια να βρει μια έξοδο… και ίσως και το «θαυματουργό» αχλάδι και ίσως και το κοριτσάκι με τα κατακόκκινα μαλλιά. Μα ήξερε, πως τα αχλάδια ωφελούν, γιατί είναι φρούτα και όλα τα φρούτα κάνουν καλό.
Το λένε και τα παραμύθια».
Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009, ώρα 20:00
Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και η περιφέρεια Αν. Μακεδονίας- Θράκης, παρουσιάζουν την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009, στις 20:00, την ομιλία του Επίκουρου Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης κ. Γεωργίου Π. Τσόμη με θέμα:
«Οι οπερατικές περιπέτειες του Ορφέα από τον Μοντεβέρντι στον 20 ο αιώνα»
Ίσως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δύο όπερες,«Ορφέας» , Κλαούντιο Μοντεβέρντι 1607, «Ορφέας και Ευρυδίκη», Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ 1762 και μία οπερέτα, «Ο Ορφέας στον Άδη» Ζακ Όφφενμπαχ 1858, αποτελούν κεντρικά ορόσημα στην εξέλιξη του μουσικού θεάτρου και έχουν σα θέμα τους το μύθο του Ορφέα. Θα επιχειρηθεί, με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού, μία μουσικολογική αναδρομή των κυριότερων μουσικοδραματικών μεταφορών του μύθου του Ορφέα, με έμφαση στα τρία παραπάνω έργα καθώς και η ενίσχυση της θέσης του γερμανού φιλόσοφου-μουσικολόγου Τεοντόρ Αντόρνο ότι τελικά «Όλες οι όπερες είναι Ορφέας».
Παράλληλα θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ παραγωγής 2004, «Ορφέας» του σκηνοθέτη- ηθοποιού Λάκη Κομνηνού.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων «Π» στην οδό καπνεργατών 6, στην Ξάνθη.
Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009, ώρα 20:00
Την Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009, στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης φιλοξενεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π», στην οδό καπνεργατών 9 στη Ξάνθη, τον ομότιμο Καθηγητή Φιλοσοφίας και Πολιτιστικής Διπλωματίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συγγραφέα κ. Χρήστο Γιανναρά στην πολύ ενδιαφέρουσα και επίκαιρη ομιλία του με θέμα:
«Κατάρρευση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα σήμερα»
Από τις εκλογές του 2007 ως σήμερα, η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος έχει πάρει χαρακτήρα ραγδαίας και αδυσώπητης διάλυσης. Οι σοβαρές προτάσεις αναχαίτισης είναι τώρα περισσότερες, έχουν μεγαλύτερη απήχηση, κυρίως όμως αφορούν επιμέρους συμπτώματα του αδιεξόδου. Λείπει ή αγνοείται η ολοκληρωμένη, διαυγής και ρεαλιστική σύλληψη των κυρίων αιτίων της πολιτικής κατάρρευσης, σύλληψη ικανή να λειτουργήσει και σαν δρομοδείχτης για πιθανή ανάκαμψη.
Ο ομιλητής, έχοντας για προμετωπίδα ένα απόσπασμα από ποίημα του Κ.Π. Καβάφη κινάει παρουσιάζοντας χωρίς ψεύδη και υποκρισίες την ελληνική πραγματικότητα.
Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2009, ώρα 20:00
Την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009, στις 20:00, ο Σύλλογος Γυναικών Ρομά Δροσερού «Η Ελπίδα» και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης αναπαριστούν στην αίθουσα εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π», ένα από τα πιο σημαντικά έθιμα των Ρομ.
«Ο Τσιγγανικός Γάμος»
Θα στολιστούν με φανταχτερά χρώματα, στρας και γυαλιστερά υφάσματα. Θα γλεντήσουν για μέρες. Θα φεγγοβολάνε τα πενηντάρικα που καίγονται στον αέρα, έτσι για το κέφι.
Τα «κεράσματα» θα είναι ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των οικογενειών που είναι καλεσμένες αλλά και των οικογενειών του γαμπρού και της νύφης. Κάνουν κουμπαριές μόνο με ανθρώπους που εκτιμούν και σέβονται.
Είναι πολύ σημαντικό για έναν «κατζό» ή για μία «τζουβλή» να παρευρεθούν σ αυτόν, μιας και δεν καλούν εύκολα, ανθρώπους έξω από τη φυλή».
«Τιμητική εκδήλωση Θρακιωτών Ολυμπιονικών»
Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης θα βραβεύσει για τις Διεθνείς διακρίσεις που έχουν προσφέρει στη χώρα μας, την Ολυμπιονίκη Πηγή Δεβετζή και τον Παραολυμπιονίκη Αλέξη Ταξιλδάρη.
Η ακριβής ημερομηνία της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί εγκαίρως.

Σχετικά Άρθρα