Γενική

«Νερό, ποσότητα και ποιότητα»

Βελτιώνονται οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΞ- Εισέρχεται και στην παραγωγή ενέργειας

Η Δημοτική Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ξάνθης που επικρίθηκε από την αντιπολίτευση για το μη παραγόμενο έργο της φαίνεται ότι παράγει έργο και μάλιστα αναμένεται να εισέλθει και στον χώρο παραγωγής ενέργειας.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Μανώλης Τσέπελης δίνει το στίγμα της επιχείρησης τα έργα της και την άμεση προτεραιότητα της: «Νερό. Ποσότητα και ποιότητα. Αυτή είναι η άμεση προτεραιότητα. Από την ώρα της ανάληψης των καθηκόντων μου και μετά την ενημέρωσή μου στοχοποίησα αυτήν την προτεραιότητα και το σλόγκαν μας είναι: «Ποσότητα νερού συνδυασμένη με την ποιότητα».
Με την συμβολή εξωτερικών συνεργατών όπως το Πανεπιστήμιο μέσω του κ. Διαμαντή, του Τεχνικού Επιμελητηρίου μέσω του κ. Πλέσσια, του ΙΓΜΕ τα ηλεκτρομηχανολογικά τμήματα και πολλές εμπλεκόμενες υπηρεσίες «έπεσαν» στο τραπέζι είκοσι προτάσεις οι οποίες έπρεπε να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν σε μια προσπάθεια απορρόφησης κονδυλίων από τα υπόλοιπα του Γ. ΚΠΣ. Επίσης είναι στενή η συνεργασία της ΔΕΥΑΞ με την Περιφέρεια και την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ. «Μπορώ να πω πλέον ότι η ΔΕΥΑΞ μπήκε σε προγράμματα που ποτέ δεν είχε μπει σε όλα τα χρόνια λειτουργίας της. Καινοτομίες που έκαναν να εκπλαγούν ακόμη και οι ίδιοι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΞ», δηλώνει ο κ. Τσέπελης.
Για τις βελτιώσεις της ποιότητας των υπηρεσιών ο κ. Τσέπελης σημείωσε: «Τρεις δεξαμενές στα Κιμμέρια και μία στην Μορσίνη που εκεί που είχαμε τα μεγαλύτερα προβλήματα υδροδότησης. Κάναμε την πρώτη μονάδα επεξεργασίας ποιότητας νερού στις εγκαταστάσεις μας στο Δροσερό.
Είχαμε Βιολογικό και κάναμε και τον δεύτερο και βελτιώσαμε τον παλιό.
Επίσης κάναμε την Μονάδα Υποδοχής των Βοθρολυμάτων για να εξυπηρετούμε τους υπόλοιπους Δήμους, τον Στρατό και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς οι οποίοι ακόμη μεταφέρουν τα λύματα τους.
Αλλάξαμε στα Κιμμέρια τα δίκτυα που ήταν από αμιαντοσωλλήνα».
Το πιο σημαντικό για τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ είναι ότι η δημοτική επιχείρηση εισήλθε σε μια καινοτομία πανελλαδικά με την πρώτη Μονάδα επεξεργασίας νερού: «Πρέπει όλοι να δούμε ότι η εξέλιξη της Τεχνολογίας καθημερινά εκσυγχρονίζεται. Πιστεύω ότι στο θέμα της ποιότητας νερού, ότι δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις. Πιστεύω αν μιλήσουμε στον κόσμο με ειλικρίνεια, όποιο και αν είναι το κόστος, δεν έχει κανένα λόγο να μην πει κάντο. Αυτό αφοράει το 70% του Σώματος της λειτουργίας. Παράλληλα βλέποντας αυτά το εγχείρημα που τέλη Φεβρουαρίου θα μπει σε λειτουργία θα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Να σκεφτείτε ότι μόνο με τα UB είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα, τώρα με μία πληρέστερη μονάδα επεξεργασίας νερού τα αποτελέσματα θα είναι απείρως καλύτερα. Με τον εγκιβωτισμό της κοίτης παραπλεύρως των γεωτρήσεων στην περιοχή του αεροδρομίου και του Δροσερού θωρακίστηκαν όλες οι γεωτρήσεις και δικές μας αλλά της Βιστονίδας και του «Συνδέσμου» από πλευράς φερτών υλών μηδενίζοντας τα προβλήματα της ποιότητας του νερού από τις φερτές ύλες. Η παρέμβαση του νομάρχη με τσιμέντο στο βάθος και στο πλάι της κοίτης και επίσης η αρχιτεκτονική παρέμβαση σε εκείνο το σημείο του Δροσερού συνετέλεσε στην αναβάθμιση αυτής της περιοχής». Συνεχίζοντας ο κ. Τσέπελης ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλεψη επέκτασης του δικτύου επεξεργασίας ποιότητας νερού μίας μεγαλύτερης στην Κυψέλη και μία μικρότερης στα Κιμμέρια, για να ξεπεραστούν τα πρόβλημα της «λάσπωσης» που παρατηρούνται κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων. Η καινοτομία στο σύστημα είναι ότι όταν παρουσιασθεί πρόβλημα ως προς την ποιότητα του νερού, ο υπεύθυνος που θα έχει την δυνατότητα με ένα λάπ τόπ- ασύρματο υπολογιστή- να το παρακολουθεί επί 24ωρο όταν θα βλέπει την ένδειξη «off» στο σύστημα υδροδότησης θα κινητοποιείται ένας ολόκληρος μηχανισμός: θα ελέγχει την ποιότητα ο χημικός, η διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών και το «κοντρόλ» της Κυψέλης. Δηλαδή θα υπάρχει σαφής εικόνα 24 ώρες το 24ωρο για την προέλευση της βλάβης και πώς θα αντιμετωπισθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Τσέπελη αγοράστηκε ένα όχημα για τον καθαρισμό και συντήρηση των όμβριων δικτύων, ειδικά για την παλιά πόλη που δεν υπήρχε και είναι ένα μικρό ευέλικτο όχημα.
Έγινε μετατροπή ενός οχήματος σε κινητό συνεργείο για σιδηροκατασκευές.
Στον Παράδεισο τοποθετήθηκε ένας μετασχηματιστής ούτως ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μείνει η πόλη χωρίς νερό.
Συνεχίζοντας ο κ, Μανώλης Τσέπελης είπε: «Όμως πέρα από τα έργα υποδομής σημαντικό είναι ότι μπήκαν δύο ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη που κάποιοι από τους αξιότιμους συναδέλφους της αντιπολίτευσης βιάστηκαν να μας κατακρίνουν. Καλό θα είναι να μην βιάζονται άλλη φορά. Ήδη το ένα είναι στην Μονάδα Επεξεργασίας νερού και είναι καινούριο και το άλλα δύο θα μπούνε επίσης καινούρια ένα στον Παράδεισο και ένα στην Κυψέλη. Στόχος μας είναι αυτά τα απαραίτητα μηχανήματα να βρίσκονται σε στεγασμένο χώρο για ασφάλεια και καθώς επίσης να μην παγώνουν τα πετρέλαια κατά τους χειμερινούς μήνες. Θεωρώ σημαντική την ύπαρξη των ηλεκτροπαραγωγικών ζευγών και κατά την θερινή περίοδο γιατί όπως ξέρετε σε περίπτωση πυρκαγιάς η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα εμείς και σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχουμε πρόβλημα ηλεκτροδότησης».
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ συνεχίζοντας ανέφερε ότι στην Ιερατική Σχολή έγιναν δεξαμενές πυροπροστασίας και από την καινούρια δεξαμενή δόθηκε και εκεί νερό.
Για την Διαδημοτική συνεργασία ο πρόεδρος είπε: «Αλλάξαμε την μελέτη, επιβαρυνθήκαμε την δαπάνη γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να αγκαλιάσουμε όχι μόνο τους πολίτες της Ξάνθης αλλά και τους συμπολίτες μας των Δήμου Βιστονίδας και Αβδήρων. Πιστεύω ότι κάποια έργα πρέπει να γίνονται διαδημοτικά όπως και για τα σκουπίδια και δεν αλλάζει η άποψή μου για αυτό. Όμως, πρέπει να αναφέρω ότι πέρα από την μελέτη που πραγματοποιήσαμε για την διαδημοτική σύνδεση του νερού για λόγους σιγουριάς και εξασφάλισης έχουμε κάνει παράλληλα και από μόνοι μας μία μελέτη αντικατάστασης του αμιαντοσωλήνα από τον Παράδεισο στην Ξάνθη. Σε περίπτωση που θα εμφανισθεί δυσλειτουργία στην διαδημοτική σύνδεση του νερού, εμείς θα ζητήσουμε χρηματοδότηση μόνο για τον δικό μας Δήμο ούτως ώστε για τα επόμενα 40 χρόνια να λύσουμε το πρόβλημα της υδροδότησης. Ολοκληρώνονται οι μελέτες αποκατάστασης δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης σε πολλά σημεία της πόλης μας καθώς επίσης και στους περί του δήμου οικισμούς, όπως των Κιμμερίων».
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ ρωτήθηκε σχετικά με τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι ενδιαφέρεται για την παραγωγή ενέργειας και απάντησε ως εξής: « Μπαίνουμε στην διαδικασία παραγωγής ενέργειας. Ήδη είμαστε στην φάση της μελέτης για παραγωγή 4 ΜW. Το Δ.Σ. υπέβαλε αίτη,α για παραχώρηση ενός οικόπέδου από τον δήμο και εκεί θα τοποθετηθεί η Μονάδα παραγωγής ενέργειας με φωτοβολταϊκά. Είναι ένα σοβαρό εγχείρημα». Επίσης αναφέρθηκε επί μακρών στην καταγραφή των υπαρχόντων δικτύων κάτι όμως που απαιτεί χρόνο. Έχει ξεκινήσει και υπολογίζει ότι την Άνοιξη του 2010 θα τελειώσει.

Σχετικά Άρθρα