Γενική

«Περάσαμε στην φάση προστασίας των ασθενών»

Πανδημία πλέον η Νέα Γρίπη- Δηλώσεις του Διευθυντή των Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝΝ Ξάνθης Φιλ. Φιλίππου στην XanthiNews

Το άγνωστο στέλεχος της γρίπης που χτύπησε τις τελευταίες ημέρες την πόρτα της ανθρωπότητας, δικαιολογημένα προκαλεί ανησυχία για το ενδεχόμενο, όχι μόνο η επόμενη πανδημία γρίπης να βρίσκεται προ των πυλών, αλλά ήδη να μας έχει χτυπήσει την πόρτα. Σύμφωνα με τους ειδήμονες, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε σε αυτή τη φάση είναι να γνωρίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τον «αντίπαλο» για να καταφέρουμε να τον θέσουμε κάποια στιγμή υπό έλεγχο. Πρόκειται για την κλασική γρίπη των χοίρων, η οποία είναι μια αναπνευστική νόσος των χοίρων που προκαλείται από τον τύπο Α του ιού της γρίπης (συγκεκριμένα από το στέλεχος Η1Ν1). Αυτό το στέλεχος απομονώθηκε για πρώτη φορά σε χοίρο το 1930 και προκαλεί συχνά ξεσπάσματα γρίπης σε χοίρους, χωρίς όμως να έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Έχει επίσης καταγραφεί μετάδοση του ιού από χοίρο σε άνθρωπο και από άνθρωπο σε χοίρο, αλλά και μετάδοση μεταξύ ανθρώπων με τον ίδιο τρόπο με τον οποίον μεταδίδεται η εποχική γρίπη.
Η εφημερίδα «XANTHINEWS» μίλησε με τoν Διευθυντή των Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Φίλιππο Φιλίππου, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Περάσαμε σε μια άλλη φάση αντιμετώπισης του ιού. Δηλαδή εκεί που προσπαθούσαμε να αποτρέψουμε την εξάπλωσή του, τώρα πλέον περάσαμε στη φάση προστασίας των ασθενών. Δεν έχει νόημα πια να μετράμε τα κρούσματα. Ο ιός έχει πλέον περάσει στον κόσμο και αυτήν τη στιγμή πρέπει να προστατέψουμε αυτούς που θα νοσήσουν».
Ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ιό μία ημέρα πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, καθώς και επί επτά ημέρες μετά την εκδήλωση της νόσου. Τα παιδιά όμως, κυρίως τα μικρότερα, θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Φίλιππος Φιλίππου: «Η επικρατούσα κατάσταση είναι ελεγχόμενη»
Όπως συνέβη και με την Ισπανική Γρίπη του 1918, τα περισσότερα άτομα που έχει μολύνει το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος στο Μεξικό είναι νεαρά, ηλικίας 25- 45 ετών. Στα νεαρά άτομα με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα εμφανίζεται μεγαλύτερη ανοσολογική απόκριση στον ιό, γεγονός όμως που προκαλεί υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ωστόσο ο κ. Φιλίππου εμφανίζεται καθησυχαστικός, δηλώνοντας: «Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Ο κόσμος δε νομίζω ότι θα πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα. Βέβαια ο κόσμος βάλλεται καθημερινά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη νέα γρίπη. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να αποτρέψουμε την εξάπλωση της νόσου, αλλά και για να αντιμετωπίσουμε και τα περιστατικά τα οποία θα νοσήσουν».

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα