Γενική

Ελ. Χατζηγεωργίου: «Το Κυπριακό έγινε τουρκοκυπριακές διαφορές»

37 χρόνια μετά την εισβολή στην Κύπρο ο Ερντογάν ζητάει να λυθεί το Κυπριακό σε ψαροταβέρνα

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

37 χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την Τουρκική εισβολή και κατοχή μέρους της μαρτυρικής νήσου, της Κύπρου μας. Την ίδια στιγμή ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωνε πριν την επίσκεψη του στα κατεχόμενα: «Αυτό το έθνος είναι περήφανο. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε. Αυτό μην το περιμένει κανείς.». Μάλιστα πρότεινε να λυθεί σε ψαροταβέρνα το Κυπριακό: «Να πάρουμε το Γιώργο, τον Έρογλου να τους υποδεχθούμε εδώ. Να έρθει και ο Χριστόφιας και να φάμε μαζί ψάρι».

Δείχνοντας την σκληρή στάση του απέναντι σ αυτό: «Σας το λέω ξεκάθαρα, στο βιβλίο μου δεν υπάρχει η Μόρφου. Όπως στο σχέδιο Ανάν. Η Μόρφου είναι τελείως της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Όπως και στην Καρπασία δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή. Αν θέλουν να προσευχηθούν μπορούν να έρθουν. Τώρα θα κάτσουμε διαφορετικά στο τραπέζι. Εκείνοι ακόμα συζητούν για το σχέδιο Ανάν. Μην παρεξηγήσουν αλλά το σχέδιο αυτό πέρασε. Aυτή τη φορά θα πρέπει να γίνει αποδεκτή μια διζωνική λύση με δύο κράτη. Το δέχθηκαν; Όχι. Ο χρόνος μειώθηκε. Η Βόρεια Κύπρος τήρησε το λόγο της. Στο δημοψήφισμα που έγινε η Βορεια Κύπρος είπε “ναι” με 65% και η ελληνοκύπριοι είπαν με 75% «όχι».

«ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΓΙΝΕ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ»

Κληθείς να σχολιάσει η κ. Ελένη Χατζηγεωργίου, Πρόεδρος Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης τόνισε: «Ο κ. Ερντογάν να μαζέψει τη γλώσσα του. Είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις που έκανε. Δεν φτάνει που πήγε παράνομα στην Κύπρο να γιορτάσει με τους Τουρκοκύπριους και τους Τούρκους εισβολείς την επέτειο εισβολής και την κατοχή του 38% του Κυπριακού εδάφους, βγαίνει και με δηλώσεις και λέει ότι δεν υπάρχουμε και σαν κράτος ο κ. Ερντογάν. Έχει δίκιο όμως να τα λέει αυτά γιατί εμείς τόσα χρόνια καθόμαστε και συζητούμε με τους Τουρκοκύπριους να λύσουμε τι υποτίθεται; Εκεί που ήταν κατοχή και εισβολή το κάναμε τουρκοκυπριακές διαφορές;

Είναι θλιβερή επέτειος για εμάς. Οπωσδήποτε είναι μέρα που πονάει για εμάς τους ελληνοκύπριους και ιδίως για εμάς που είμαστε από κατεχόμενες περιοχές. Τα αποτυπώματα της εισβολής έχουν χαραχτεί έντονα στη γη του τόπου μας. Οι δίδυμες σημαίες πάνω στον πενταδάκτυλο του ψευδοκράτους και της υποτιθέμενης τούρκικης δημοκρατίας της Κύπρου, το βράδυ φωτίζονται με χιλιάδες λαμπιόνια δηλώνουν ότι η εισβολή υπάρχει και είναι εδώ ακόμα.

Η δική μας ελπίδα να έρθει λευτεριά στον τόπο μας. Να αλλάξουν τα συμφέροντα των μεγάλων της γης στην περιοχή μας και να σκύψουν επιτέλους με δημοκρατία και ανθρωπιστικά πάνω στο νησί μας».

Εξάλλου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε με «πάγωμα των σχέσεων Τουρκίας- Ε.Ε. την περίοδο που θα αναλάβει την προεδρία η Κυπριακή Δημοκρατία «την περίοδο της προεδρίας των ελληνοκυπρίων δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε συναντήσεις μαζί τους. Οι σχέσεις με την Ε.Ε. θα παγώσουν. Για 6 μήνες δεν θα υπάρχουν σχέσεις Τουρκίας- Ε.Ε. δεν θα έχουμε επαφές με μια χώρα που δεν την αναγνωρίζουμε. Αν αυτοί μέχρι το 2012 τελειώσουν το ζήτημα καλώς, αλλιώς θα κοιτάξουμε εμείς το τι θα κάνουμε» δήλωσε.

Και έκανε σαφές ότι είναι υπέρ μόνο της λύσης συνομοσπονδίας: «Εγώ το είπα στον Παπανδρέου. Ως εγγυήτριες χώρες έλα να μιλήσουμε. Να είναι και ο Χριστόφιας και ο Έρογλου. Ας είναι και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Ας πάρουμε και τους Άγγλους. Αλλά δεν τολμούν».

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Η κ. Χατζηγεωργίου δήλωσε σχετικά με την πολιτική κρίση στην Κύπρο ότι είναι φυσικό επόμενο αυτήν την στιγμή και πρόσθεσε: «Οι ευθύνες είναι πολύ βαριές και είναι στους πολιτικούς. Οι στρατιωτικοί έχουν την ελάχιστη από ότι φαίνεται εκ των πραγμάτων ανάμιξη στην όλη ιστορία που έγινε στη «ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης». Από ότι φαίνεται ήταν καθαρή πολιτική απόφαση το να κρατήσουν τα εκρηκτικά, παρόλα τα έγγραφα του κ. Τσαλικίδη, Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Ναυτικού Διοικητή της βάσης ο οποίος σκοτώθηκε στην προσπάθεια του να αποσοβήσει τον κίνδυνο. Αλλά οι ευθύνες είναι βασικά πολιτικές».

Η ίδια πιστεύει ότι δεν θα αποκλιμακωθεί η ένταση: «Ο κόσμος θα συνεχίζει να διαμαρτύρεται. Είναι πολλά τα θύματα. Είναι πολλές οι καταστροφές. Δεν είναι μόνο τα 13 θύματα και οι 65 τραυματίες. Υπάρχουν τεράστιες καταστροφές που έχει να τις επωμιστεί η Κύπρος. Φτάσαμε να μας προτείνουν οι Γερμανοί με 100.000 ευρώ να μας στείλουν γεννήτριες οι οποίες θα υποκαθιστούσαν τη λειτουργία και δεν θα είχαμε ανάγκη. Και εμείς προτιμήσαμε να εκλιπαρούμε το κατοχικό καθεστώς στην Βόρεια Κύπρο για να μας δώσει ρεύμα. Και να βγαίνει ο κ. Ερντογάν και να μας δουλεύει και να κοροϊδεύει τους Ελληνοκύπριους».

Σχετικά Άρθρα