Κοινωνία Τελευταία Νέα

Να συγκληθεί άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης Να μη σταλούν πράξεις «αξιολόγησης» ζητά η λαϊκή συσπείρωση του Γ. Κολάρου

kolaros-03052012

Ζητούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης να μιμηθεί αυτό που αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης, για τη διαδικασία της «αξιολόγησης» στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως προβλέπεται από το νόμο 4250/2014, που ψήφισε και προωθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Με δύο λόγια να επαναλάβει την απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου της Πετρούπολης:

«Δεν υπακούμε στις εντολές της κυβέρνησης. Δεν στέλνουμε καμία διαπιστωτική πράξη για αξιολόγηση υπηρεσιών και εργαζομένων, να καταργηθεί ο νόμος στην πράξη».

Όπως επισημαίνεται στη σχετική εισήγηση «μέσω και της προωθούμενης “αξιολόγησης”, η κυβέρνηση στοχεύει στη διαμόρφωση ενός μικρού, ευέλικτου και επιτελικού κράτους, ενός κράτους, που θα υπηρετεί ακόμα καλύτερα τα μονοπώλια και την κερδοφορία τους. Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνονται και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και οι απολύσεις».

Υπενθυμίζεται ότι ομόφωνη απόφαση κατά της «αξιολόγησης» έχει ήδη πάρει και το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας μετά από παρέμβαση και της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Επίσης, στην Ικαρία η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει υποβάλει αίτημα για τη σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου, για να εκφραστεί η αντίθεση του δήμου στο θέμα της «αξιολόγησης» και να παρθούν αποφάσεις για την παρεμπόδιση της εφαρμογής της. Ανάλογο αίτημα κατατέθηκε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Αθήνας, όπου η διοίκηση μεθόδευσε την αναβολή της σχετικής συζήτησης. Στη Λάρισα, έχει ζητηθεί από τη Λαϊκή Συσπείρωση άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Λαρισαίων για απόφαση ενάντια στο νόμο για την  αξιολόγηση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι κάθετα αντίθετη με την εφαρμογή του νόμου περί «αξιολόγησης» που στην ουσία θα οδηγήσει σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση δομών και υπηρεσιών των δήμων και φυσικά σε νέες απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων με μόνιμη σχέση εργασίας. Η «αξιολόγηση» δεν έχει να κάνει με το ενδιαφέρον της κυβέρνησης-δημάρχων για καλύτερες υπηρεσίες προς το λαό και ικανοποίηση των αναγκών του. Στοχεύει στην δημιουργία ενός ευέλικτου και επιτελικού κράτους–υπηρεσιών, που θα διευκολύνει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, το άνοιγμα «φιλέτων» όπως η διαχείριση του νερού, απορριμμάτων, άλλων υπηρεσιών πρόνοιας κ.τ.λ. για επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων που θα εγγυώνται την κερδοφορία τους οι νέοι φόροι που θα φορτωθούν από τους Δημάρχους στις πλάτες του λαού.

Με την απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης πρέπει να επισημάνει ότι για τους υπαλλήλους που θα ενταχθούν στην κατηγορία του 15% και θα βαθμολογηθούν στην κλίμακα 1 έως 6 ανοίγει ο δρόμος για την απόλυσή τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να σημάνει και κλείσιμο-παράδοση της υπηρεσίας στους ιδιώτες.

Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης ότι η “αξιολόγηση” είναι συγκριτική. Δηλαδή, το σύστημα βαθμολογεί τους υπαλλήλους όχι μόνο ως προς την άσκηση των καθηκόντων τους, αλλά συγκρίνοντας τον ένα με τον άλλον. Είναι, με άλλα λόγια, ένα σύστημα που καλλιεργεί τον ανταγωνισμό, δημιουργεί συνθήκες διαίρεσης των εργαζομένων, προάγει το χαφιεδισμό.

Η προπαγάνδα της κυβέρνησης προσπαθεί να παρουσιάσει την “αξιολόγηση” ως ένα μέσο που θα βελτιώσει τη λειτουργία του κράτους, προς όφελος του λαού, θα κάνει ταχύτερη και καλύτερη την εξυπηρέτησή του. Είναι ψέμα. Ένα αστικό κράτος όποια διάρθρωση κι αν έχει, ένα και μόνο έχει σκοπό να υπηρετήσει. Το κεφάλαιο.

Ο νόμος αυτός είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τη συνολικότερη στρατηγική της ΕΕ, αλλά και όπως αυτή εξειδικεύεται στη δεκαετή αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης “Ευρώπη 2020”. Εργαλεία για την επίτευξη των στόχων αυτών, εκτός από την “αξιολόγηση” των δημοσίων υπαλλήλων, είναι:

το νέο μισθολόγιο και η σύνδεσή του με την “αξιολόγηση”,

η “αξιολόγηση των μη μισθολογικών παροχών”,

η δημιουργία νέου, μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας, με την “καθιέρωση του θεσμού της εσωτερικής αγοράς”,

ο “εξορθολογισμός των κλάδων”,

η “αναδιοργάνωση των ελεγκτικών σωμάτων”,

η δημιουργία και ενίσχυση υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου,

η “απλοποίηση των πειθαρχικών διαδικασιών”,

ο επανέλεγχος των συμβάσεων ορισμένου χρόνου».

Δίπλα στην «αξιολόγηση» υπάρχει επίσης το νέο πειθαρχικό δίκαιο, που στόχο έχει οι εργαζόμενοι να μη σηκώνουν κεφάλι, να είναι πλήρως υποταγμένοι και τρομοκρατημένοι.

Ευθύνη έχουν και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που καλλιεργούν αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει “καλή” αξιολόγηση. Είναι άλλο ένα ψέμα. Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης η αξιολόγηση, όσο και αν ακούγεται ωραία λέξη, μόνο αντιλαϊκή κατεύθυνση μπορεί να έχει. Τίποτα καλό δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες. Καμία αυταπάτη ότι ένα άλλο μείγμα διαχείρισης θα θέσει κριτήρια και περιεχόμενο προς όφελός τους.

Ο αγώνας απέναντι στην «αξιολόγηση» είναι μια σκληρή και σύνθετη υπόθεση. Η αντίθεση των εργαζομένων χρειάζεται να εκφραστεί με συλλογικές, μαζικές διαδικασίες. Ο αγώνας δεν μπορεί να δοθεί αποσπασματικά, ούτε κατά περίπτωση. Πρέπει να κατανοηθεί ότι είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να απομονωθούν οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που τόσα χρόνια έχουν βάλει πλάτη στην υλοποίηση όλων των αντεργατικών νόμων. Να ενισχυθεί το ταξικό εργατικό κίνημα παντού. Είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, που πλήττονται από την ίδια πολιτική.

Γιατί η «”αξιολόγηση” σημαίνει απολύσεις και συρρίκνωση,

χειροτέρευση ή κατάργηση υπηρεσιών,

σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις, σημαίνει παραπέρα εμπορευματοποίηση κάθε δομής.

Το αίτημα θα παραδοθεί από τον εκπρόσωπο της Λαϊκής Συσπείρωσης τη Δευτέρα 23-6-2014, απαιτώντας να δεσμευθούν η παλιά και η νέα δημοτική αρχή ότι δεν θα προχωρήσουν σε καμιά έκδοση απόφασης για επιμερισμό των ποσοστών της αξιολόγησης για τους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες.

Καλούμε τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς υπαλλήλους να μην προχωρήσουν σε καμιά ενέργεια υλοποίησης του νόμου 4250/14, κανένας να μη βάλει την υπογραφή του σε «αξιολογήσεις» που θα οδηγήσουν σε απολύσεις συναδέλφων τους. Να μην συμπράξουν στην ανθρωποφαγία και τον αλληλοσπαραγμό που επιχειρείται από το αυταρχικό σύστημα διακυβέρνησης του τόπου μας.  Καλούμε τους εργαζόμενους με τη δράση τους και τη φυσική τους παρουσία στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να επιβάλουν το δίκιο τους στην πράξη»…

Ξάνθη 20 Ιούνη 2014

Σχετικά Άρθρα