slider Πολιτισμός Τελευταία Νέα

O Καρυοθραύστης. Το μπαλέτο στον πάγο της Αγίας Πετρούπολης, ζωντανά στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

Για δύο παραστάσεις στις 16 & 17 Μαρτίου 2019 στις 21:00

Ένα από τα πιο αγαπημένα κλασικά όλων των εποχών «Ο Καρυοθραυστης» έρχεται στο ελληνικό κοινό στην πιο ελκυστική του μορφή – με χορογραφία στον πάγο στην εφαρμογή του γνώριμου και αγαπημένου των οπαδών του κλασικού κόσμου της τέχνης διάσημο Ρωσικό σχηματισμό.

Με πρωτότυπη μουσική του Τσαϊκόφσκι, η παράσταση θα μετατρέψει τη σκηνή σε μια παγωμένη λίμνη, η οποία θα βυθίσει τους θεατές στον παραμυθένιο κόσμο των χαριτωμένων κύκνων κατά την εκτέλεση των ρωσικών Ολυμπιακών πρωταθλητών του καλλιτεχνικού πατινάζ.

Κάθε εμφάνιση του ρωσικού «Μπαλέτο στον πάγο» είναι καταδικασμένη σε απόλυτη επιτυχία – όλες οι παραστάσεις του θιάσου πωλούν κανονικά όλες της θέσεις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία. Αυτή είναι η μοίρα του (Καρυοθραύστη) σε όλες του τις περιοδείες.

Μπορούμε να δηλώσουμε τολμηρά ότι «Ο Καρυοθραύστης» δεν χρειάζεται συστάσεις – μετά την πρεμιέρα του πίσω στο 1877 στη Μόσχα «Θέατρο Μπολσόι», το έργο έχει περιοδεύσει σε όλα τα πιο διάσημο θέατρα σε όλο τον κόσμο σε διάφορες ερμηνείες για παιδιά και ενήλικες.

Το γεγονός ότι θα παίξουν οι απίστευτοι χορευτές από το μπαλέτο «Αγία Πετρούπολη» απαντά γιατί περιμένουμε μια ακόμη πιο ζωντανή και αξέχαστη παράσταση – συγκρότημα ακροβατικών φιγούρων, πολυτελή σχεδιασμό σετ και αυθεντικά κοστούμια κόβουν την αναπνοή  στο σιωπηλό θαυμασμό των θεατών.

Μεταξύ των βιρτουόζων χορευτών του μπαλέτου, διακρίνονται οι Ευρωπαίοι πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες Lyudmila Belousov και Oleg Protopopov, μαζί με 20 από τους πιο δημοφιλείς αθλητές της Ρωσίας, που είναι γνωστοί ως «Ρώσοι πλοίαρχοι του αθλητισμού», λόγω των πολλών νικών τους στους πιο διάσημους διαγωνισμούς.

Κρατικό μπαλέτο στον πάγο της Αγίας Πετρούπολης

Το Μπαλέτο στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης (πρώην Κρατικό Μπαλέτο στον Πάγο του Λενινγκράντ), που ιδρύθηκε το 1967 από τον διάσημο χορογράφο Κωνσταντίν Μπογιάρσκι, είναι διάδοχος των αξιοσημείωτων παραδόσεων της Σχολής Κλασικού Μπαλέτου της Αγίας Πετρούπολης.

Επικεφαλής του Μπαλέτου είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής Κωνσταντίν Ρασάντιν – πρώην σολίστ του παγκοσμίου φήμης Μπαλέτου Μαρίινσκι, διακεκριμένος καλλιτέχνης της Ρωσίας, συμμαθητής του Ρούντολφ Νουρίεβ. Ο ίδιος συμμετείχε στις παραστάσεις μαζί με τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοβ και την Ναταλία Μακάροβα.

Μουσικός διευθυντής και ένας από τους συνιδρυτές του Μπαλέτου είναι ο Λέο Κόρκιν – διάσημος Ρώσος μαέστρος, ο οποίος ήταν διευθυντής πολλών ορχηστρών, συμπεριλαμβανομένης και της περίφημης Ακαδημαϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας της Φιλαρμονικής της Αγίας Πετρούπολης υπό το όνομα του Ντμίτρι Σοστακόβιτς.

Σε διαφορετικές περιόδους στο μπαλέτο συμμετείχαν οι πρωταθλητές πολλών παγκόσμιων και ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και δύο φορές ολυμπιονίκης Λιουντμίλα Μπελοούσοβα και Όλεγκ Πρωτοποπόβ, ο πρωταθλητής πολλών παγκόσμιων και ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων Αλεξέϊ Ουλάνοβ, η πρωταθλήτρια πολλών παγκόσμιων και ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων καλλιτεχνικού πατινάζ και Ολυμπιακών Αγώνων Λιουντμίλα Σμιρνόβα.

Στην σύνθεσή του είναι περίπου 20 χορευτές που φέρουν τον τιμητικό τίτλο Μάστερ Αθλητισμού της Ρωσίας για τις νίκες τους σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς καλλιτεχνικού πατινάζ.

Από το 1995 το Μπαλέτο στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης κάνει παραστάσεις και σε σκηνές όπερας. Παρουσιάζει τις πιο διάσημες παραστάσεις μπαλέτου του Π. Τσαϊκόφσκι “Η ωραία κοιμωμένη”, “Λίμνη των κύκνων”, “Καρυοθραύστη” και “Ρωμαίος και Ιουλιέτα”, καθώς και το μπαλέτο “Σταχτοπούτα” του Σ. Προκόφιεφ.

Παραγωγός όλων των παραστάσεων είναι ο κύριος χορογράφος, αξιότιμος καλλιτέχνης της Ρωσίας Κωνσταντίν Ρασάντιν.

Για πρώτη φορά στον κόσμο κλασικό μπαλέτο με κλασικά κοστούμια μπαλέτου και σκηνικά παρουσιάζονται σε παγοδρόμιο χτισμένο στην θεατρική σκηνή.

Τα τελευταία χρόνια αυτές οι παραστάσεις σημείωσαν επιτυχία στις μεγαλύτερες σκηνές στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Κίνα, την Ισπανία, την Κορέα, την Ταϊβάν, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Τουρκία. Το Μπαλέτο συμμετείχε και κατά την παρουσίαση των Ολυμπιακών Αγώνων από τον πρόεδρο της Γουατεμάλας το 2007.

Σχετικά Άρθρα