Παράξενα στο Internet Τελευταία Νέα

Bullying το 2016;

 

486325334_XS

Εν έτει 2016 και δυστυχώς βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να κάνουμε λόγο για ενδοσχολική βία. Οι μορφές αυτής ποικίλουν και μπορούν να συνυπάρχουν ακόμη και συνδυαστικά.

 

 

Πρώτα-πρώτα υφίσταται ο σωματικός εκφοβισμός ή απειλή τραυματισμού προς κάποιον. Εκδηλώνεται με σπρωξίματα, σκουντήγματα, αγκωνιές, γροθιές και κλωτσιές, τρικλοποδιές , χτυπήματα με αντικείμενα, τσιμπίματα και δαγκωνιές περιορισμό του άλλου μέσω σωματικών πρακτικών.

Λεκτικός εκφοβισμός. Πραγματοποιείται με την χρήση υβριστικών εκφράσεων, φραστικών επιθέσεων προσβολών και απειλών, αγενών σχολίων και ειρωνείας. Φυσικά δε θα μπορούσαν να λείπουν τα παρατσούκλια τα οποία όσο αστεία και αν μας φαίνονται αποτελούν μορφή λεκτικού εκφοβισμού.

Παράλληλα στο παιχνίδι μπαίνει και ο ρατσιστικός εκφοβισμός. Η διάδοση δηλαδή αρνητικών σχολίων εξαιτίας της καταγωγής των παιδιών, της κοινωνικής τάξης των γονέων τους, ακόμα και της διαφορετικότητηας.

Τέλος στη σύχγρονη εποχή κυριαρχεί ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός (syber bullying) κατά τον οποίο τα θύματα εκφοβίζονται από τους θύτες, μέσω κινητών (ανώνυμων κλήσεων) ή μέσω διαδικτύου (μέσα κοινωνικής δικτύωσης).

NO-BULLYING

Οποσδήποτε δεν υπάρχει ηπιότερη μορφή ή σκληρότερη… Κάθε μια επιφέρει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στα θύματα.

Για να αντιμετωπιστεί μια και καλή αυτή η μάστιγα, θα πρέπει αρχικά οι γονείς να συμβουλεύουν από μικρές ηλικίες τα παιδιά τους, κρατώντας πάντα τα προσχήματα, με φιλικές διαθέσεις. Ως αποτέλεσμα της σωστής επικοινωνίας παιδιού-γονέα, θα είναι τα παιδιά να μη καταλήγουν ούτε θύματα ούτε θύτες.

Το σχολείο ωστόσο οφείλει να έχει την στοιχειώδη φύλαξη στο προαύλιό του, και τους καθηγητές καχύποπτους σε τέτοιου είδους θέματα. Χρειάζεται λοιπόν να παρεμβαίνει σε διενέξεις των μαθητών και άμεσα να ενημερώνει τους κηδεμόνες τους.

Και η κοινωνία βέβαια παίζει σημαντικό ρόλο στη καταπολέμιση της ενδοσχολικής βίας. Έχει χρέος να ενημερώνει μέσο διαφόρων εκδηλώσεων και σεμιναρίων τους μαθητές αλλά και όλους τους ανθρώπους για τις συνέπειες του φαινομένου. Ενώ μέσο του αθλητισμού υπάρχει η δυνατότητα για υψηλότερα ιδανικά και εξάλλειψή του.

Τέλος, αν οι μαθητές από μόνοι τους δεν υψώσουν τη φωνή τους μπροστά σε τέτοιου είδους φαινόμενα όλα αυτά κρίνονται ανευ σημασίας.

Εν κατακλείδη λοιπόν, η ενδοσχολική βία αποτελεί κολοσσιαίο πρόβλημα στις μέρες μας και χρίζει αντιμετώπισης από τους προαναφερθέντες φορείς. Για μια καλύτερη κοινωνία χωρίς φόβο, για ένα καλύτερο αύριο!

Δημήτρης Καρυπίδης

Σχετικά Άρθρα